DOBA ROBOT - ASISTIRANA HIRURGIJA KOLENA - Acıbadem Healthcare Services (RS)
DOBA ROBOT – ASISTIRANA HIRURGIJA KOLENA

DOBA ROBOT – ASISTIRANA HIRURGIJA KOLENA

PROCEDURE ZA DEGENERACIJU HRSKAVICE, KOJA SE JOŠ NAZIVA I KALCIFIKACIJA, SA MOGU DA SE IZVODE I ROBOT-ASISTIRANOM HIRURGIJOM. OVA METODA SKRAĆUJE PERIOD OPORAVKA I PRODUŽAVA ŽIVOTNI VEK PROTEZA UGRAĐENIH TOKOM HIRURŠKIH ZAHVATA.

Teškoće prilikom penjanja uz stepenice ili silaženja niz njih, bol prilikom sedenja ili hodanja i nesposobnost hodanja nizbrdo su neke od stvari na koje se mnoge osobe u poznijim godinama najčešće žale. Jedna od tih osoba bila je Đemile Akardere. Gospođa Đemile, koja je imala problema i prilikom spavanja, a kamoli kretanja, posavetovala se sa vanrednim profesorom Alperom Kajom, ortopedom i traumatologom u bolnici Acıbadem Kadıköy, kako bi se oslobodila bolova u kolenima koji su počeli da utiču na njene svakodnevne aktivnosti. Nakon postavljanja parcijalnog implanta u koleno putem robot-asistirane operacije, gospođa Đemile sada može slobodno da se kreće bez bolova.

OVO STANJE SE ČEŠĆĆE JAVLJA KOD ŽENA

Vanredni profesor Kaja navodi da je degeneracija hrskavice, koja se obično naziva kalcifikacija, vrlo čest problem među starijim osobama i da ovo stanje, koje je češće kod žena, prate jaki bolovi. Kalcifikacija, čiji razlozi u mnogim slučajevima ne mogu da se otkriju, može da se javi i zbog reumatskih problema, povreda kolena i prekomernog naprezanja. Pošto hrskavica nije tkivo koje se obnavlja, kada bol nije moguće eliminisati rešenje je operacija sa ugradnjom proteze u kolena.

IZBOR PRAVOG ZAHVATA ZA PRAVOG PACIJENTA

Vanredni profesor Kaja kaže: „Iako je hirurgija definitivno rešenje, ona predstavlja poslednje utočište. Prvo primenjujemo najjednostavnije procedure. Lekovi protiv bolova, fizioterapija, intraartikularne injekcije i PRP metoda. Ovim metodama se uspešno tretiraju blagi i rani stadijumi kalcifikacije. Međutim, nijedna od ovih procedura ne obezbeđuje potpuni oporavak. Generalno, kalcifikacija nastavlja da napreduje, a pomenute procedure samo ublažavaju bol. Bol takođe utiče na psihologiju pacijenta i pacijent se povlači u sebe. Hirurgija je neophodna za ljude koji su već́ prošli kroz prethodne stadijume i nisu mogli da se oporave.“

Navodeći da postoje tri hirurške opcije, vanredni profesor Alper Kaja navodi sledeće alternative:

HIRURŠKA REPOZICIJA KOLENA: Ova vrsta operacije se izvodi u ranim stadijumima degeneracije hrskavice. Kada degeneracija uzrokuje da jedan deo kolena bude izložen većem opterećenju, položaj kolena se poremeti i jedan deo mora da nosi veću težinu nego drugi. Operacija koja koriguje položaj osigurava jednaku raspodelu opterećenja između oba dela i smanjuje bol kod pacijenta.

HIRURŠKO INTRAARTIKULARNO ČIŠĆENJE: Ova vrsta operacije podrazumeva čišćenje intraartikularnog dela uz pomoć artroskopije i uklanjanja fragmenata hrskavice, kao i popravke meniskusa ako je pokidan. Ako je stepen degeneracije hrskavice visok, operacija ne daje definitivne rezultate. Međutim, ova operacija se preporučuje pacijentima sa blagim tegobama, mehaničkim bolom i pokidanim meniskusom.

PROTEZA KOLENA: Pacijenti čije stanje ne reaguje na bilo koji drugi metod mogu da se podvrgnu artroplastici, što je zahvat u kom se hrskavica zamenjuje metalnim implantom. Proteze imaju dve varijante, parcijalne i totalne. Pacijentima se ugrađuju totalne proteze kolena ako je cela hrskavica degenerisana, a parcijalne proteze se ugrađuju ako se degeneriše samo deo hrskavice. Ova vrsta operacije omogućava pacijentima da se vrate normalnom životu.

ROBOT-ASISTIRANA HIRURGIJA OMOGUĆAVA BRZO PLANIRANJE

Robot-asistirana hirurgija se trenutno koristi samo kod ugradnje parcijalne proteze kolena. Međutim, vanredni profesor Kaja naglašava da će uskoro početi da se koristi i za totalnu protezu kolena. Kaja takođe navodi da robot-asistirana operacija osigurava brzo intraoperativno trodimenzionalno modeliranje kolena pacijenta na računaru.

Robot-asistirana operacija uključuje osteotomijske procedure (presecanje kosti) koje se primenjuju tačno onako kako su planirane na računaru uz pomoć specijalnog okruglog robotskog alata od 6 mm umesto testerom za kost. Ističući da robotski sistem obezbeđuje najpreciznije moguće postavljanje proteze, vanredni profesor Alper Kaja kaže: „Uz pomoć ovog sistema u mogućnosti smo da besprekorno ugradimo protezu tako što uklonimo samo oštećeni deo i održavamo stabilnost ligamenta. Operacija na gospođi Đemile dala je vrlo pozitivne rezultate u svakoj fazi i ceo zahvat je bio uspešan. Sistem za robot-asistiranu hirurgiju mnogo olakšava posao iskusnim hirurzima i obezbeđuje prednosti za pacijenta tako što ubrzava proces oporavka zahvaljujući činjenici da omogućava izvođenje samo malih rezova. Stopa uspeha ovih robotskih procedura je oko 90%. S obzirom na to da je ova tehnologija još uvek nova, nemamo dugoročne podatke o njoj, ali očekujemo da će životni vek proteza biti duži, a da će stopa uspešnosti premašiti 90%.“

SADA MOŽE SLOBODNO DA SE KREĆE

Đemile Akardere, koja je dugo patila od bolova u kolenu i u poslednje vreme se otežano kretala, opisuje proces lečenja i period posle njega na sledeći način: „Pre ove operacije kolena već sam bila operisala jednom isto koleno zbog pokidano meniskusa i kalcifikacije. Međutim, bol je ostao isti. Nisu delovale ni fizioterapija ni injekcije. Nisam mogla da se krećem, da hodam nizbrdo, da se penjem uz stepenice niti da obavljam svakodnevne aktivnosti. Moj doktor, vanredni profesor Alper Kaja predložio je hirurško postavljanje proteze. Operacija je trajala sat i po. Provela sam četiri dana u bolnici. Tokom perioda hospitalizacije, hodala sam uz pomoć́ hodalice, ali prestala sam da je koristim kada sam se vratila kući. Za dve nedelje sam uspela da ustanem i počela da obavljam sve svoje aktivnosti. Operaciju sam imala 22. jula i sada nemam nikakve probleme, nastavljam sa životom tamo gde sam stala.“

OBRATITE PAŽNJU!

Kalcifikacija se javlja zbog različitih razloga, ali vanredni profesor Alper Kaja naglašava da se problemi u vezi sa ovim stanjem smanjuju ako osoba ne zanemaruje određene uslove:

•        Prekomerna težina ne uzrokuje kalcifikaciju, ali jeste faktor koji ubrzava napredak bolesti. Kada se krećemo, kolena nose celu težinu tela. Što je veća telesna težina, brže se javlja degeneracija ligamenata zbog povećanog opterećenja na kolena. Zbog toga je važno održavati idealnu težinu.

•        Kontrolisana fizička aktivnost je takođe važna. Simptomi mogu da se ublaže uz pomoć vežbi koje su prilagođene starosnom dobu i kondiciji.

•        Pošto kalcifikacija može da se javi posle reumatskih poremećaja, lečenje ne bi trebalo zanemariti u svakom slučaju.

 

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search