Hirurgija: jedina opcija u lečenju dečije kile - Acıbadem Healthcare Services (RS)
Hirurgija: jedina opcija u lečenju dečije kile

Hirurgija: jedina opcija u lečenju dečije kile

PUPČANE KILE, koje se razvijaju kod mnoge dece koje su dobrog zdravlja, takođe, mogu se lečiti hirurškom procedurom nakon koje nije potrebno zadržavanje u bolnici

Kila se javlja veoma često i može se najjednostavnije opisati kao stanje u kojem neki unutrašnji organ izlazi kroz slabu tačku u području tela gde se nalazi. Ona izaziva bol i smanjenje kvaliteta života. Kod najmlađih se najčešće javlja kao pupčana kila. Na ovu temu razgovarali smo sa prof. dr Selimom Aksoiekom, dečjim hirurgom u Adžibadem Koziatagi bolnici.

Koje vrste hernija se najčešće se javljaju kod dece?

Tipovi kila na koje se najčešće nailazi tokom detinjstva su pupčane kile i epigastrična kila, koja se razvija u gornjem delu trbuha, nedaleko od njegove sredine.

Da li su ingvinalni slučajevi kila česti?

Preponske kile razvijaju se kod 1 do 3% od ukupne populacije zdrave dece. Ovaj odnos je kod prevremeno rođene dece oko 10 puta veći. Na sličan način,  odnos je 10 puta veći kod dečaka u odnosu na devojčice. U 60% slučajeva one se javljaju na desnoj, u 30% na levoj strani i 10% slučajeva se pojavljuju na obe strane. Oko 60 do 70% od ukupne populacije najmlađih koja razviju kilu u levom preponskom području, takođe, ima kilu i sa desne strane. Stoga se preporučuje da se kod ovakve dece odmah ispita da li imaju kilu i sa druge strane prilikom prvog pregleda.

Mogu li se ingvinalne hernije ponovo javiti kod dece u kasnijem uzrastu?

Mogu. Nikada ne treba zaboraviti da dete koje operisalo indirektnu kila kasnije može razviti direktnu kilu, što je osnovna razlika između kila kod dece i odraslih.

Na koje simptome porodica treba da obrati pažnju? Kada bi trebalo da konsultuju lekara?

Ne postoji mogućnost da majka ne prepozna otok na preponi deteta dok menja pelene. Male kile, s druge strane, mogu otkriti pedijatri tokom rutinskih pregleda. Organi gde se najčešće javlja kila su kese u tankom, i u manjem broju slučajeva kod debelog crevo. Kod devojčica, najčešći organi su jajnici. U slučajevima pedijatrijske kile kada sadrži creva, lekari pokušavaju ih vrate u stomak; dok u slučajevima kada je kila vezana za jajnike, od presudnog značaja je hirurški tretman, umesto da se creva vrate u stomak.

Kako se vrši operacija?

Nakon dijagnoze, neophodno je da se hirurška intervencija izvrši bez gubljenja vremena. Ove vrste operacija, koje se još nazivaju i „ambulantne operacije“, ne zahtevaju hospitalizaciju. Pacijent se prati u određenom periodu, nakon toga se operiše u jutarnjim časovima i otpušta istog dana nakon procedure.

Hirurška intervencija se izvodi kroz mali rez na ingvinalnoj oblasti, koja se prostire od unutrašnje strane stomaka ka spolja. Kila se oslobođa odvajanjem od krvnih sudova i semenog kanala koji vodi do testisa, sa velikim oprezom, i povezuje nazad u tački što je moguće bliže unutrašnjosti abdomena. Ovaj postupak je praćen kozmetičkim procesom u oblasti reza i zatvaranjem pomenutog područja sa vodootpornim zavojem za ranu.

 

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search