KOMFOR KOJI OBEZBEĐUJE ROBOTIKA U LEČENJU RAKA PROSTATE - Acıbadem Healthcare Services (RS)
KOMFOR KOJI OBEZBEĐUJE ROBOTIKA U LEČENJU RAKA PROSTATE

KOMFOR KOJI OBEZBEĐUJE ROBOTIKA U LEČENJU RAKA PROSTATE

OPERACIJE KOJE SE IZVODE UZ POMOĆ SISTEMA ZA ROBOTSKU HIRURGIJU SE IZDVAJAJU U LEČENJU RAKA PROSTATE. POSEBNE KARAKTERISTIKE ROBOTSKE TEHNIKE OMOGUĆAVAJU EFIKASNE HIRURŠKE REZULTATE.

Rak prostate, jedna od najčešćih vrsta raka kod muškaraca, uskoro će prestati da ima reputaciju strašne bolesti zahvaljujući metodama ranog otkrivanja i uspešnim tehnikama lečenja. Hirurške procedure za lečenje ovog karcinoma – od čije pojave se rizik povećava s godinama života – izvode se robotskom hirurgijom. Profesor Bulend Sojupak, urolog i rukovodilac u bolnici Acıbadem Adana, naglašava da robot-asistirane operacije raka prostate pružaju efikasnije rezultate.

RANO OTKRIVANJE OBEZBEĐUJE PREDNOSTI

Prostata je žlezda koju imaju samo muškarci i koja pomaže kod mokrenja. Ova žlezda, koja postoji kod svakog muškarca od rođenja, dovodi se u vezu sa uvećavanjem i određenim drugim problemima kod starijih muškaraca. Slično benignom uvećanju prostate koje izaziva probleme kod mokrenja, rak prostate je takođe jedno od najčešćih oboljenja kod muškaraca u svetu. U Turskoj, ovo oboljenje se nalazi na petom mestu među najčešćim vrstama raka. U lečenju raka prostate, čiji simptomi uključuju probleme i promene kod mokrenja i bolove u donjem delu leđa u slučaju metastaze, rano otkrivanje obezbeđuje velike prednosti. Rana dijagnoza uključuje proveru nivoa PSA u krvi, kao i digitalni rektalni pregled. Profesor Sojupak tvrdi da samo procena nivoa PSA ponekada dovodi do dijagnostikovanja kod pacijenata sa klinički beznačajnim stepenom raka prostate i kaže: „A to dovodi do nepotrebnog tretmana lečenja raka. Drugim rečima, visok nivo PSA ne mora obavezno da znači da osoba ima rak prostate. Potrebno je proveriti i pacijentovu porodičnu anamnezu.“

MALI REZ, VISOK KVALIET SLIKE

Lečenje raka prostate se planira je u skladu sa starošću pacijenta, dodatnim patološkim stanjima i stadijumom raka. Lečenje podrazumeva ili otvorenu operaciju ili laparoskopsku radikalnu prostatektomiju. Naučni podaci ukazuju na to da više od 80% pacijenata u SAD radi robot-asistiranu radikalnu prostatektomiju. Kod prostatektomije, koja znači uklanjanje prostate u celini, prednosti robotske hirurgije – prema mišljenju profesora Sojupaka – su sledeće: „Robotski uređaj obezbeđuje hirurgu komfor tako što osigurava male rezove i visok kvalitet slike. Ta poboljšanja se odražavaju i na pacijenta. Pacijent gubi manje krvi, a rizik od oštećenja nerava koji su u vezi sa seksualnom funkcijom, kao i rizik od izazivanja inkontinencije, sveden je na minimum. Takođe ne treba zaboraviti da ova metoda obezbeđuje ranije napuštanje bolnice i manje postoperativnih komplikacija.“ Produžeci robotskog uređaja omogućavaju hirurzima da izvode poteze koji se ne mogu izvoditi ručno zbog prirode ručnih zglobova. Trodimenzionalno snimanje i eliminacija potencijalnog podrhtavanja ruke su takođe među prednostima koje obezbeđuje ova metoda.

DA JE MOGUĆA ZAŠTITA OD OVE BOLESTI?

Dosadašnja istraživanja ukazuju na to da zdrava prostata zahteva zdravo srce. Drugim rečima, opšte zdravlje, redovna fizička aktivnost, održavanje idealne težine i ishrana bogata voćem i povrćem i štite srce i smanjuju rizik od pojave raka. Čak i ako se bolest pojavi, navedene mere su i dalje korisne zato što pomažu pacijentu da lakše prođe kroz proces oporavka. Muškarci u čijim porodicama je bilo slučajeva raka prostate treba da počnu da idu na preglede ranije nego drugi. U svakom slučaju, svi muškarci stariji od 45 godina obavezno treba da obavljaju pregled svake godine i vode računa o tome da ne zanemare to.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search