Kvalitet rada ACIBADEM-a u lečenju uređenih ortopedskih deformiteta kod dece - Acıbadem Healthcare Services (RS)
Kvalitet rada ACIBADEM-a u lečenju uređenih ortopedskih deformiteta kod dece

Kvalitet rada ACIBADEM-a u lečenju uređenih ortopedskih deformiteta kod dece

Urođene ortopedske deformacije koje se danas dijagnostikuju kod dece, spadaju među najozbiljnija oboljenja. To je zbog toga što ove anomalije sprečavaju razvoj mališana, njihovo normalno funkcionisanje i normalan život. Roditelji često konsultuju različite specijaliste koji im ne daju mnogo nade. Ali rešenja postoje, a ona se primenjuju jedino u vrhunskim medicinskim centrima, kao što su oni u okviru ACIBADEM grupe. Jedan od najboljih specijalista na svetu za lečenje urođenih ortopedskih deformacija kod dece je Prof. Dr Salih Marangoz, ortoped u ACIBADEM-u. Prof. Dr Salih Marangoz je studirao u SAD-u, pored najboljih mentora iz oblasti ortopedije. Danas on primenjuje te tehnike u ACIBADEM-u i pomaže mnogoj deci da mogu da hodaju normalno i da se ponovo smeše. U sledećem intervjuu, Prof. Dr Salih Marangoz daje pregled glavnih urođenih anomalija koje on dijagnostikuje kod dece, kao i ocenu kvaliteta rada ACIBADEM-a u lečenju tih ozbiljnih zdravstvenih problema.

Koji su najčešći urođeni ortopedski problemi sa kojima se Vi danas susrećete?

Prof. Dr Salih Marangoz: Mi trenutno dijagnostikujemo probleme kao što su uvrnuto stopalo (latinski: talipes equinovarus), urođeni nedostatak lisne kosti (hemimelija fibule), urođeni nedostatak golenice (hemimelija tibije) i urođena slabost bedrene kosti (femura). Od ovih problema, najčešći je uvrnuto stopalo. Učestalost pojave je jedan slučaj na 1 000  novorođenih. Pored ovog stanja, u Turskoj, ali i u ostalim zemljama, još uvek se vide slučajevi razvojne displazije kuka (urođeno iščašenje kukova). Cerebralna paraliza je jedna od najozbiljnijih bolesti koja se dijagnostikuje kao posledica prevremenog porođaja. Druga dijagnoza je spina bifida (neformiran kičmeni stub oko kičmene moždine), mijelomeningokela (oblik spine bifide kad kičmena moždina izlazi kroz otvor na nezatvorenom kičmenom stubu), koja je ređa, ali može da se vidi. Takođe se vide problemi sa ekstremitetima (jedna noga kraća od druge), koji mogu da naprave probleme u toku razvoja deteta. Hemimelija fibule (nedostatak lisne kosti) je problem u razvoju lisne kosti, jedne od kostiju potkolenice. Ostali problemi su hemimelija tibije (nedovoljan razvoj ili nedostatak golenice) i urođena slabost bedrene kosti (raniji naziv je bio fokalna slabost priksimalnog femura). Sve od navedenog ima veliki uticaj na život deteta i njegove porodice.

Koji su problemi i posledice sa kojima će se ova deca suočiti ako se pravilno ne leče?

Prof. Dr Salih Marangoz: Ukoliko se ne leče pravilno, ova deca će se suočiti sa problemima u svom ličnom i društvenom životu. Njihova funkcija hodanja će biti ozbiljno pogođena, neće biti u stanju da obavljaju normalne aktivnosti, a njihov društveni i profesionalni život će ozbiljno trpeti. S druge strane, ukoliko se pravilno leče u detinjstvu, njihov život će biti radikalno promenjen i oni će moći da se integrišu u društvo bez problema.

Šta vi savetujete roditeljima u pogledu pedijatrijske ortopedske procene, naročito ako neki problemi nisu baš očigledni?

Prof. Dr Salih Marangoz: Ja savetujem roditeljima koji imaju novorođenčad da ih pažljivo posmatraju i nadgledaju. Takođe postoji potreba za medicinskom ocenom pedijatra, koja prati ključne momente rasta i razvoja. Ukoliko se nađu ortopedski problemi, onda mora da se kosultuje dečji ortoped. Dečiji neurolog takođe može biti potreban da bi se ocenilo stanje, ili pomoglo u oporavku u nekim slučajevima. Postoji mnogo slučajeva kod kojih dijagnoza nije postavljena pre rođenja deteta i porodice ne znaju da postoje problemi sve do rođenja deteta, na primer, u slučajevima uvrnutog stopala. Mnogi su šokirani kad nakon porođaja vide da je bebina noga uvrnuta na unutra. U takvim slučajevima, lečenje počinje za nedelju ili 10 dana, da bi se za to vreme stvorila veza između majke i bebe.

Koliko je važno za dete sa takvim problemom da dođe do specijalizovanog centra za lečenje sa dosta iskustva?

Prof. Dr Salih Marangoz: Tehnike koje mi na našem odeljenju u okviru ACIBADEM-a koristimo, nisu deo redovne obuke jednog ortopeda. To nije isto što i operacija ugradnje proteza (artroplastika) ili artroskopija (endoskopska metoda za lečenje zglobova). Ovo su mnogo ređi problemi od uobičajenih ortopedskih. Zato mi kažemo da je mala incidenca (učestalost pojave), pa stoga mnogi ortopedi  i ne vide tu patologiju. Iako postoje mnoge metode lečenja koje su opisane u specijalističkoj literaturi, ako ortoped nema iskustva sa ovakvim slučajevima, postoji rizik da metoda neće odgovarati pacijentu. Stoga je više nego jasno da lečenje tih anomalija u specijalizovanim centrima ima ogroman uticaj na izglede za uspeh, počevši od procene stanja, dijagnoze, pa sve do kreiranja protokola lečenja koji će najbolje odgovarati datom pacijentu. Pored toga, pacijenti koji će imati koristi od ovih trodimenzionalnih tehnika korekcije deformiteta, zahtevaju posebne programe  fizikalne terapije i pre i posle operacije. Zatim, rendgensko snimanje je takođe posebno. Ja sam obučavan u SAD-u, kod poznatih mentora,  Drora Pejlija (Dror Paley), Džona Hercenberga (John Herzenberg), Šona Standarda (Shawn Standard) i Dejvida Feldmana (David Feldman) i video sam koliko je važno za ove pacijente da se leče u specijalizovanim centrima sa posvećenim osobljem. U suštini, jedan posvećen, specijalizovan tim je ono što menja njihove živote.

Koliko je važno da se lečenje započne u specijalizovanom centru?

Prof. Dr Salih Marangoz: Bolje je za pacijente da dobiju specijalizovanu negu od početka, nego da dođu nakon neuspešnog lečenja. Mada, mi takođe lečimo pacijente koji su imali aktivne intervencije u drugim centrima. Naša je dužnost da im ponudimo najbolja rešenja, čak i ako mi nismo prvi koji ih lečimo. Mi se borimo da im obezbedimo da za njih najbolje metode lečenja budu najbolje moguće izvedene.

Kako Vi ocenjujete kvalitet rada ACIBADEM-a u oblasti dečje ortopedije?

Prof. Dr Salih Marangoz: ACIBADEM grupa zdravstvene zaštite ima preko 20 godina iskustva u oblasti medicine, a lider je na polju privatne zdravstvene zaštite. Ona takođe daje vrhunske specijaliste preko svog Medicinskog fakulteta. Nivo medicinske prakse se može uporediti sa nivoom u SAD-u. Ja lično radim sa najboljim timovima, kako u operacionoj sali, tako i u postoperativnoj nezi. Imam pristup najboljim tehnologijama, materijalima i opremi. Timovi su veoma dobri i posvećeni potebama pacijenata. Stoga ja preporučujem naše medicinske usluge pacijentima širom sveta i preporučujem im da dođu, zato što imamo najnoviju tehnologiju i medicinsku negu vrhunskog kvaliteta.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search