Nemojte misliti da je beznačajno! - Acıbadem Healthcare Services (RS)
Nemojte misliti da je beznačajno!

Nemojte misliti da je beznačajno!

7 SIMPTOMA KANCERA U DETINJSTVU

Kanceri u detinjstvu su nesumnjivo najgora noćna mora za svakog roditelja… Međutim, umesto da dozvolimo da noćna mora dobije zamah, treba da se fokusiramo na rano otkrivanje simptoma.  Razlog je to što se mogućnost lečenja povećava kada se simptomi otkriju i uspostavi dijagnoza u ranom stadijumu. Najveću odgovornost za ranu dijagnozu prvenstveno snose roditelji, a zatim lekar kog dete redovno posećuje. Specijalista pedijatrijske hematologije u bolnici Acıbadem Altunizade prof. dr Džengiz Džanpolat objašnjava koji su to simptomi kancera u detinjstvu i na šta roditelji treba da obrate pažnju.

1- Groznica koja traje duže od dve nedelje iz nepoznatih razloga

Deca su obično aktivna. Međutim, ponekada se dešava da se osećaju iscrpljeno. Obavezno posetite lekara ako vaše dete oseća iscrpljenost praćenu anemijom i ako groznica traje duže od dve nedelje, a ne znate njen uzrok. Navedeni simptomi mogu da budu pokazatelji oboljenja kao što su leukemija ili limfom.

2- Ako povraćanje traje duže od sedam dana

Glavobolja, mučnina, povraćanje i slučajevi kao što je drhtavica mogu da ukazuju na tumor na mozgu. Pored navedenih, simptomi poremećaja ravnoteže i hodanja, kao i facijalna paraliza, ubrajaju se u nalaze koji se sreću kod tumora na mozgu. Ako se ne zna šta izaziva povraćanje i ono traje duže od sedam dana ili ako je povraćanje praćeno glavoboljom, trebalo bi pregledati mozak i stomak pacijenta uz pomoć kompjuterizovane tomografije.

3- Ako zatvor traje duže od mesec dana

Ako pacijent ima zatvor koji traje duže od mesec dana i ne reaguje na uobičajeno lečenje, pacijentov stomak i karlicu bi trebalo snimiti kompjuterizovanom tomografijom. Mase u stomaku pojavljuju se u obliku bolova u stomaku, povraćanja, zatvora i ređe u vidu intestinalne opstrukcije. Deca u ovom slučaju obično imaju otoke u predelu stomaka, čak i male veličine. Roditelji treba da obrate posebnu pažnju na ovakvo stanje. Štaviše, trebalo bi uraditi pregled ultrazvukom ako se kod deteta pojavljuje krv u mokraći.

4- Ako postoje ljubičaste mrlje iznad kolena

Ljubičaste mrlje na nogama dece povremeno zabrinjavaju roditelje. Ako se ljubičasta mrlja pojavila na nozi bez neke povrede, to bi moglo da bude prilično zabrinjavajući znak oboljenja krvi. Takođe, intenzitet povrede mora da bude proporcionalan stepenu formiranih ljubičastih mrlja. Pojava velikih ljubičastih mrlja posle blagog udarca takođe predstavlja rizik. Još jedna stvar na koju roditelji treba da obrate pažnju je mesto gde se pojavljuju ljubičaste mrlje. Ljubičaste mrlje koje se pojavljuju ispod kolena su najčešće posledica povrede, dok su ljubičaste mrlje iznad kolena i posebno na tkivima ispod kojih ne postoji kost uglavnom posledica bolesti. Zato pacijenti treba da paze i – ako je potrebno – vode računa o broju i veličini ljubičastih mrlja. Roditeljima obično promaknu ljubičaste mrlje kod dece čija koža je jako tamna. Roditelji treba da obrate pažnju na ova stanja.

5- Ako se pojave ljubičaste mrlje praćene krvarenjem iz nosa i desni

Višestruke ljubičaste mrlje koje su nesrazmerne jačini udarca i praćene krvarenjima iz nosa i desni predstavljaju znak za uzbunu.

6- Ako se pojavi otok limfnog čvora

Tokom virusnih infekcija mogu da se primete otoci na limfnim čvorovima koji se nalaze u detetovom vratu. Međutim, limfni čvorovi postoje i u pazušnoj jami i predelu prepona. Rast lokalnih limfnih čvorova, posebno mimo područja vrata, predstavljaju potencijalni rizik od raka. Ako je limfni čvor tvrd i nema bola ili osetljivosti, ako je vezan za donja tkiva i ne pomera se, postoji visok rizik da je kancerogen. Kod limfnog čvora iza uha, na ključnoj kosti i na unutrašnjoj strani ruke, velike su šanse da je maligne prirode.

7- Ako postoji bol u nogama

Bolovi u nogama i zglobovima se dovodi u vezu sa bolom od aktivnosti ili reumatskim dečijim oboljenjima, ali oni mogu da budu i u vezi sa leukemijom. Ako bol traje duže od dve nedelje i često se vraća i slabo reaguje na lekove protiv bolova, a pokreti su ograničeni – definitivno treba obaviti pregled.

Simptomi raka imaju sličnosti sa drugim oboljenjima u detinjstvu!

Simptomi karcinoma u detinjstvu uglavnom imaju sličnosti sa simptomima oboljenja koja se smatraju normalnim u detinjstvu. Zbog toga iskustvo lekara koji obavlja redovne preglede deteta igra važnu ulogu u tom pogledu. Najčešći tip raka koji se javlja tokom faze rasta je akutna leukemija. Akutna leukemija koja čini 20-30% karcinoma u detinjstvu uglavnom se javlja između druge i pete godine života. Osim leukemije, tumori centralnog nervnog sistema se uglavnom javljaju tokom faze rasta. Neuroblastom, koji je tumor nadbubrežne žlezde, i Vilmsov tumor, koji je tumor bubrega, kanceri mekog tkiva i limfomi (osim Hočkinovog limfoma) ubrajaju se u najčešće.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search