» Pažnja! Ovo ne smete zanemariti ni jednog trenutka!
Pažnja! Ovo ne smete zanemariti ni jednog trenutka!

Pažnja! Ovo ne smete zanemariti ni jednog trenutka!

10 VAŽNIH PRAVILA ZA ŽIVOT SA OSOBOM POZITIVNOM NA COVID-19!

Sve je više slučajeva koronavirusa u našim domovima. Navodeći da infekcija Covid-19 koja se svakodnevno sve više širi na globalnom nivou, prelazi u stanje kada imamo barem jednu zaraženu osobu u gotovo svakoj kući, profesor za infektivne bolesti i kliničku mikrobiologiju dr Çağrı Büke iz Acibadem Health Group kaže da “uzimajući u obzir da 80 procenata obolelih kojima je Covid-19 dijagnosticiran putem PCR testa mogu biti zbrinuti u kućnim uslovima, treba imati na umu da se Covid-19 najlakše prenosi u kućnom okruženju. Ova činjenica nas tera na preispitivanje zajedničkog života pod istim krovom sa osobom pozitivnom na koronavirus”. Stoga, šta je to što treba da se uzme u obzir i ni za trenutak ne sme da se zanemari kada živimo sa osobom pozitivnom na koronavirus? Profesor za infektivne bolesti i klinčku mikrobiologiju dr Çağrı Büke navodi 10 zlatnih pravila koja sadrže važne savete i upozorenja.

Neophodno je da se boravi u odvojenim prostorijama 

Osoba sa pozitivnim testom na Covid- 19 mora neko vreme boraviti u izolovanoj prostoriji. Vrata sobe uvek trebaju da budu zatvorena, a oboleli treba da se hrani u toj prostoriji rezervisanoj za nju/njega neko vreme, odvojeno od ostalih članova porodice.  

Obavezno nositi masku kada se ulazi u prostoriju 

Niko ne bi trebalo da ulazi u sobu obolelog ukoliko to nije zaista neophodno, a oboleli ne bi trebalo da napušta prostoriju osim iz opravdanih razloga. Ukoliko je neophodno ući u sobu obolelog, potrebno je nositi masku tako da ona u potpunosti prekriva nos i usta. Ovo pravilo ne sme biti zanemareno ni jednog tenutka, kao ni pravilo o poštovanju fizičke udaljenosti. 

Obavezno čišćenje kupatila nakon svake upotrebe 

Ukoliko je moguće, oboleli treba da koristi posebno kupatilo sa WC šoljom i kadom. Ukoliko to nije moguće i ostali članovi porodice koriste isto kupatilo, onda je WC šolju, lavabo, kadu, slavine, površine i podove potrebno očistiti sredstvom za dezinfekciju nakon svake upotrebe.  

Nemojte deliti veš i pribor za jelo 

Veš, pribor za jelo i drugi predmeti kao što su čaše za vodu koje koristi oboleli od koronavirusa, ne smeju se deliti. Njegov/njen veš treba prati odvojeno u mašini za pranje veša, a pribor za jelo treba da se pere u mašini za pranje posuđa ili ručno pod tekućom vodom koristeći deterdžent.

Ruke je potrebno oprati nakon dodirivanja površina u zajedničkim prostorijama 

Ruke treba oprati sapunom i vodom u trajanju od 20 sekundi neposredno nakon dodirivanja bilo koje površine u zajedničkim prostorijama, pre i posle jela, nakon korišćenja kupatila, pre i posle kuvanja i dodirivanja predmeta u zatvorenom prostoru. Sredstvo za dezinfekciju ruku može se koristiti i za higijenu ruku. 

Zaraženi koronavirusom treba da nosi masku kod kuće 

Zaraženi koronavirusom treba da nosi masku i to tako da ona u potpunosti prekriva usta i nos kada treba da ide u kupatilo ili druge zajedničke prostorije.

Površine treba često čistiti 

Kvake na vratima, električne prekidače i druge površine koje se mogu dodirnuti treba očistititi sredstvom za dezinfekciju i deterdžentom nakon svakog kontakta. 

Treba koristiti poseban peškir 

Budući da upotreba zajedničkih peškira predstavlja visok rizik za prenos virusa, svaki član porodice treba da koristi poseban peškir. Naročito kada je u kući osoba zaražena koronavirusom, peškir se nikada ne sme deliti. Treba obezbediti poseban peškir ili koristiti papirne ubruse. Iskorišćene papirne ubruse i toaletni papir treba odložiti  u posebnu vrećicu koju je potrebno dobro zatvoriti.

Jastučnice treba menjati svaki dan 

Jastučnice osobe zaražene koronavirusom treba menjati svaki dan i prati u mašini za pranje veša na najmanje 6o stepeni Celzijusa, a posteljinu treba menjati svaka tri dana i prati na najmanje 60 stepeni Celzijusa. 

Kuću treba redovno provetravati 

Sobu u kojoj boravi zaraženi koronavirusom i sve druge prostorije u kući treba provetravati po nekoliko minuta svakog dana. Takođe, Covid-negativni članovi porodice ne treba da dozvole posete obolelom. Posete predstavljaju visok rizik za prenos virusa u zatvorenom prostoru! Profesor infektivnih bolesti i kliničke mikrobiologije dr Çağrı Bükedodaje:,, Ove mere treba da se primenjuju još neko vreme nakon što test na Covid-19 bude negativan; ukoliko se ne radi test, ove mere treba sprovoditi 48 sati nakon što simptomi u potpunosti nestanu ili otprilike 14 dana od početka pojave simptoma.Međutim, treba imati na umu da se virus ponekad može zadržati i duže.”

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search