Pažnja! Ovo ne smete zanemariti ni jednog trenutka! - Acıbadem Healthcare Services (RS)
Pažnja! Ovo ne smete zanemariti ni jednog trenutka!

Pažnja! Ovo ne smete zanemariti ni jednog trenutka!

10 VAŽNIH PRAVILA ZA ŽIVOT SA OSOBOM POZITIVNOM NA COVID-19!

Sve je više slučajeva koronavirusa u našim domovima. Navodeći da infekcija Covid-19 koja se svakodnevno sve više širi na globalnom nivou, prelazi u stanje kada imamo barem jednu zaraženu osobu u gotovo svakoj kući, profesor za infektivne bolesti i kliničku mikrobiologiju dr Çağrı Büke iz Acibadem Health Group kaže da “uzimajući u obzir da 80 procenata obolelih kojima je Covid-19 dijagnosticiran putem PCR testa mogu biti zbrinuti u kućnim uslovima, treba imati na umu da se Covid-19 najlakše prenosi u kućnom okruženju. Ova činjenica nas tera na preispitivanje zajedničkog života pod istim krovom sa osobom pozitivnom na koronavirus”. Stoga, šta je to što treba da se uzme u obzir i ni za trenutak ne sme da se zanemari kada živimo sa osobom pozitivnom na koronavirus? Profesor za infektivne bolesti i klinčku mikrobiologiju dr Çağrı Büke navodi 10 zlatnih pravila koja sadrže važne savete i upozorenja.

Neophodno je da se boravi u odvojenim prostorijama 

Osoba sa pozitivnim testom na Covid- 19 mora neko vreme boraviti u izolovanoj prostoriji. Vrata sobe uvek trebaju da budu zatvorena, a oboleli treba da se hrani u toj prostoriji rezervisanoj za nju/njega neko vreme, odvojeno od ostalih članova porodice.  

Obavezno nositi masku kada se ulazi u prostoriju 

Niko ne bi trebalo da ulazi u sobu obolelog ukoliko to nije zaista neophodno, a oboleli ne bi trebalo da napušta prostoriju osim iz opravdanih razloga. Ukoliko je neophodno ući u sobu obolelog, potrebno je nositi masku tako da ona u potpunosti prekriva nos i usta. Ovo pravilo ne sme biti zanemareno ni jednog tenutka, kao ni pravilo o poštovanju fizičke udaljenosti. 

Obavezno čišćenje kupatila nakon svake upotrebe 

Ukoliko je moguće, oboleli treba da koristi posebno kupatilo sa WC šoljom i kadom. Ukoliko to nije moguće i ostali članovi porodice koriste isto kupatilo, onda je WC šolju, lavabo, kadu, slavine, površine i podove potrebno očistiti sredstvom za dezinfekciju nakon svake upotrebe.  

Nemojte deliti veš i pribor za jelo 

Veš, pribor za jelo i drugi predmeti kao što su čaše za vodu koje koristi oboleli od koronavirusa, ne smeju se deliti. Njegov/njen veš treba prati odvojeno u mašini za pranje veša, a pribor za jelo treba da se pere u mašini za pranje posuđa ili ručno pod tekućom vodom koristeći deterdžent.

Ruke je potrebno oprati nakon dodirivanja površina u zajedničkim prostorijama 

Ruke treba oprati sapunom i vodom u trajanju od 20 sekundi neposredno nakon dodirivanja bilo koje površine u zajedničkim prostorijama, pre i posle jela, nakon korišćenja kupatila, pre i posle kuvanja i dodirivanja predmeta u zatvorenom prostoru. Sredstvo za dezinfekciju ruku može se koristiti i za higijenu ruku. 

Zaraženi koronavirusom treba da nosi masku kod kuće 

Zaraženi koronavirusom treba da nosi masku i to tako da ona u potpunosti prekriva usta i nos kada treba da ide u kupatilo ili druge zajedničke prostorije.

Površine treba često čistiti 

Kvake na vratima, električne prekidače i druge površine koje se mogu dodirnuti treba očistititi sredstvom za dezinfekciju i deterdžentom nakon svakog kontakta. 

Treba koristiti poseban peškir 

Budući da upotreba zajedničkih peškira predstavlja visok rizik za prenos virusa, svaki član porodice treba da koristi poseban peškir. Naročito kada je u kući osoba zaražena koronavirusom, peškir se nikada ne sme deliti. Treba obezbediti poseban peškir ili koristiti papirne ubruse. Iskorišćene papirne ubruse i toaletni papir treba odložiti  u posebnu vrećicu koju je potrebno dobro zatvoriti.

Jastučnice treba menjati svaki dan 

Jastučnice osobe zaražene koronavirusom treba menjati svaki dan i prati u mašini za pranje veša na najmanje 6o stepeni Celzijusa, a posteljinu treba menjati svaka tri dana i prati na najmanje 60 stepeni Celzijusa. 

Kuću treba redovno provetravati 

Sobu u kojoj boravi zaraženi koronavirusom i sve druge prostorije u kući treba provetravati po nekoliko minuta svakog dana. Takođe, Covid-negativni članovi porodice ne treba da dozvole posete obolelom. Posete predstavljaju visok rizik za prenos virusa u zatvorenom prostoru! Profesor infektivnih bolesti i kliničke mikrobiologije dr Çağrı Bükedodaje:,, Ove mere treba da se primenjuju još neko vreme nakon što test na Covid-19 bude negativan; ukoliko se ne radi test, ove mere treba sprovoditi 48 sati nakon što simptomi u potpunosti nestanu ili otprilike 14 dana od početka pojave simptoma.Međutim, treba imati na umu da se virus ponekad može zadržati i duže.”

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search