Topovska hrana protiv raka - Acıbadem Healthcare Services (RS)
Topovska hrana protiv raka

Topovska hrana protiv raka

Jeste li ikada pomislili koliko je hrana koju jedemo korisna ili štetna za naše zdravlje? Vaša ishrana zapravo je investicija u vaše zdravlje.

Sprečite rak s ishranom od 5 esencijalnih komponenti

Način ishrane ima svoju jako značajnu ulogu u nastanku raka, jednog od najvećih zdravstvenih problema. Znači, ono što jedete jednako je važno kao i količina koju konzumirate.

Zdrava ishrana podrazumeva upotrebu pet osnovnih grupa prehrambenih proizvoda potrebnih našem telu. Kao što mnogi od nas znaju, to su mleko, meso-riba, povrće-voće, žitarice i masti. Što se tiče mleka i mlečnih proizvoda, probiotičke namirnice regulišu crevnu floru. U tu svrhu potrebno je svakoga dana konzumirati jednu čašu kefira i četiri kašike jogurta. Druga grupa namirnica koja štiti crevnu floru i pomaže rast korisnih bakterija zahvaljujući svom sadržaju vlakana su mahunarke. Konzumacija mahunarki 2 do 3 dana sedmično osigurava brojne važne prednosti koje, među ostalim, obuhvataju regulaciju glukoze u krvi i prevenciju raka rektuma.

Nemojte jesti salame, kobasice i pršutu

Losos, skuša i srdele, namirnice su s najvećom količinom omega-3 masnih kiselina efikasnih u zaštiti ćelija očiju i mozga. S druge strane, treba pripaziti na crveno meso koje je bogato gvožđem, cinkom, magnezijumom, kalijumom i selenom. Svetska zdravstvena organizacija objavila je da 50 grama prerađenog mesa na dan povećava rizik od raka debelog creva za 18 posto. Opšte je poznata naučna činjenica da česta konzumacija prerađenog mesa, poput kobasica, salama i šunke, može uzrokovati rak.

Raznovrsna ishrana štiti od raka

Važnost povrća i voća u vašoj ishrani posebno je efikasna. Dnevno treba pojesti najmanje 3 do 5 porcija voća-povrća. Što više šarenog voća i povrća jedete, unosite više antioksidansa. Uvek birajte voće i povrće tamnije boje. Vodite računa o količinama tamnozelenog povrća, poput blitve, spanaća i kelja; tamnocrvena hrana, kao što su nar/šipak i borovnica; tamnožuto-narandžaste, kao što su kajsije, šargarepa i bundeva; ljubičasta hrana, kao što je zelen; i belo kao što su beli i crni luk.

Integralno pšenično brašno bolje je od belog brašna

Žitarice koje sadrže ugljene hidrate, proteine, vitamine B i E te minerale, poput magnezijuma, gvožđa i cinka, najvažniji su izvor energije za naše telo. Ipak, trebalo bi izbegavati jednostavne ugljene hidrate kao što su belo brašno, pririnač, šećer, med i džem. Ova hrana brzo podiže nivo glukoze u krvi i podstiče telo na lučenje insulina. Lučenjem insulina, višak šećera skladišti se u krvi u obliku masti. Nažalost, povećana količina masti u telu otvara put bolestima i raku. Stoga je ključno jesti hranu pripremljenu od neprerađenih žitarica poput celih zrna pšenice, raži, zobi i bulgura.

2 kašike ulja za obrok od 1 kg povrća

Biljna ulja štite od raka. S druge strane, nemojte koristiti više od dve kašike biljnog ulja dok kuvate količinu od jednog kilograma povrća, jer prekomerno unošenje ulja može uzrokovati stres i oslabiti imuni sistem. Ne smete dodavati ulje dok kuvate hranu sa životinjskom masnoćom, kao što su meso, piletina i riba. Dodajte ulje nakon što je jelo kuvano, a ne pre kuvanja što je više moguće. Da sprečite gubitak vitamina E, ulja se mogu izložiti svetlu i kiseoniku tokom skladištenja.

Sledeće namirnice uvek treba da imate u svojoj kuhinji

Ako želite da zaštitite svoje telo od raka, sledeće čudesne namirnice uvek treba da imate kod kuće.

 • Soja, sočivo
 • Nemasni sir, obrano mleko, jogurt
 • Beli pasulj, leblebija
 • Mahune, grašak
 • Voće (narandža, mandarina, kajsija, crni dud, trešnja, višnja, crna ribizla)
 • Orašasti plodovi, kao što su orasi, kikiriki i lešnici
 • Kupus, karfiol, spanać, blitva, listovi rotkvice i cvekle, repa, list gorušice.
 • Hljeb od cjelovitih žitarica i raži, bulgur, mljevena pšenica
 • Jaje

Vodič za ishranu u prevenciji raka

Proučite ponovno svoje prehrambene navike i postavite nova pravila ishrane u borbi protiv raka. Pridržavajte se idućih pravila za ishranu:

 • Održavajte idealnu tjelesnu težinu.
 • Nemojte guliti voće i povrće ako se ono može konzumirati neoguljeno.
 • Jedite hljeb od cjelovitih žitarica, raženi kruh, bulgur i mljevenu pšenicu.
 • U svakodnevnoj ishrani ostavite mjesta za hranu bogatu antioksidansima i vitaminom C poput češnjaka, kupusa, brokule, cvjetače, paradajza, zelenog čaja, grejpa, lanenih sjemenki, đumbira, kurkume i borovnice.
 • Jela od povrća kuvajte s malo vode ili u vlastitom soku.
 • Nemojte prosipati vodu kojom se namakaju ili kuvaju mahunarke.
 • Pripazite na uvjete skladištenja hrane.
 • Provjerite etikete na gotovoj hrani.
 • Pobrinite se da povrće bude sveže i sami kuvajte svoja jela.
 • Nemojte konzumirati alkohol.
 • Protiv raka se borite vježbanjem. Hodajte, plivajte, biciklirajte ili radite vježbe barem 30 minuta u 3 dana u sedmici i zadržite ovaj raspored.
 • Navedeni popis predloga trebate imati na umu ako želite sprečiti rak. Pokušajte slijediti ovaj vodič o ishrani kada idete u kupovinu i kada uđete u kuhinju da kuvate.

*Informacije na našoj web stranici nemaju za cilj da daju smernice za dijagnozu i lečenje. Nemojte sprovoditi dijagnostičke i terapijske postupke pre savetovanja s lekarom. Članci sadrže informacije o terapijskim, zdravstvenim uslugama Acıbadem Healthcare Group.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search