Saveti za ishranu dijabetičara! - Acıbadem Healthcare Services (RS)
Saveti za ishranu dijabetičara!

Saveti za ishranu dijabetičara!

Iako ste dijabetičar, možete slobodno jesti svoju omiljenu hranu, ali prvo treba da naučite kako je treba jesti.

Ako ne možete bez smokava…

Konzumaciju sušenoga voća, poput smokve, svakako treba izbeći jer sadrži previše šećera. S druge strane, ako ne možete bez smokava, porcija bi trebalo da sadrži samo jednu smokvu i to obavezno konzumirati s tri oraha i jednom čašom mleka ili jednom činijom jogurta.

Dijabetes nije bolest za koju važe samo stroga ograničenja

Raširenost dijabetesa sve je veća. Alarmantni znakovi dijabetesa u ranoj fazi mogu pomoći da se što pre postavi dijagnoza a zatim da se bolest spreči ili uspori. Takođe je uočeno da dijabetes mnogima predstavlja strašnu stvar. To je zato što se smatra da dijabetes uzrokuje velik broj izmena načina života. Suprotno onome što se uglavnom veruje, dijabetes nije bolest koja uzrokuje stroga ograničenja i naporne svakodnevne rituale. Iako ste dijabetičar još uvek možete jesti ono što želite jesti, ali prvo treba da naučite kako to jesti. Na primer, mnoge vrste povrća, kao što su grašak i leblebija, ili voće poput banana i crnog grožđa, možete učiniti korisnijim za svoje telo, ne trebate ih izbegavati. Treba samo uzeti u obzir neke ključne savete!

Otkrijte spoj crnog grožđa i belog sira

Crno grožđe je snažan antioksidans i donosi brojne prednosti u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i raka. S druge strane, dijabetičari treba da postupaju s oprezom, jer crno grožđe sadrži previše šećera. Na primer, dobar međuobrok može biti malo crnog grožđa i belog sira, u porciji ne većoj od čaše za vodu i sve to u kombinaciji s kriškom hleba od celih zrna žita. Određeno voće, poput smokve, banane i grožđa, može biti opasno kada se konzumira samostalno, jer vrlo brzo povećava nivo glukoze u krvi.

Birajte hladan krompir umesto vrućeg 

Krompir ima visok glikemijski indeks, a to znači da ima tendenciju da brzo podigne nivo šećera u krvi. Krompir se zato ne savetuje dijabetičarima, ali umesto pomfrita ili pirjanog krompira možete konzumirati hladnu krompir salatu. Ohlađeni krompir ima niži glikemijski indeks od vrućeg krompira. Pojedete li dva manja kuvana krompira u krompir salati obogaćenoj zelenom salatom na primer, dobićete zdrav međuobrok. Uz glavno jelo uz crveno meso, piletinu ili ribu uvek možete dodati krompir salatu. Ipak, uvek morate paziti na količinu koju pojedete. Previše salate može povisiti glukozu u krvi.

Kombinujte šargarepu s jogurtom

Šargarepa ima visok glikemijski indeks, ali to nikako ne znači da treba da propustite dobrobiti šargarepe i izbegavate je. Na primer, ako narendate pet-šest šargarepa za salatu u jednom obroku, glukoza u krvi će, nesumnjivo, postati visoka, ali zato možete odabrati sos od jedne ili dve šargarepe kojem ćete dodati orahe, bademe, lešnik i jogurt za užinu tokom dana. Ovakav pristup koristan je i za dijabetičare. Jogurt, kao važan izvor proteina, produžava vreme transporta glukoze u krvotok. Međutim, takođe je jako važno biti oprezan s količinama i veličinom porcije, jer vas njen ukus može oduševiti.

Grašak možete jesti uz meso

Grašak je povrće bogato skrobom koje se ne preporučuje dijabetičarima, ali 2 do 3 kašike pirjanog zelenog graška (kuvanog s mesom) i jogurtom nisu zabranjene. Budući da je vreme probave belančevina nešto duže, u kombinaciji s mesom i jogurtom konzumiraće se s ugljenim hidratima i proteinima. U tom slučaju može se sprečiti porast glukoze u krvi.

Bananu možete jesti s cimetom i jogurtom

Generalno, banana se ne savetuje dijabetičarima zbog previše šećera. Velika banana jednaka je dvema porcijama voća jer, drugim rečima, sadrži 30 grama ugljenih hidrata. Ipak, moguće je usporiti transport šećera u krvotok tokom dana ako pojedete pola banane s cimetom i jogurtom. Takođe, ovo je idealan međuobrok za postizanje sitosti jer može pomoći kada želite da pojedete nešto slatko.

*Informacije na našoj web stranici nemaju za cilj da daju smernice za dijagnozu i lečenje. Nemojte sprovoditi dijagnostičke i terapijske postupke pre savetovanja s lekarom. Članci sadrže informacije o terapijskim, zdravstvenim uslugama Acıbadem Healthcare Group.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search