» Saveti za zdravo srce
Saveti za zdravo srce

Saveti za zdravo srce

Sledite naše jednostavne ali efikasne preporuke za zdravlje vašeg kardiovaskularnog sistema. Tako možete smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Tajna zdravog srca…

Bolesti srca i krvnih sudova mogu se sprečiti. Prema studijama, promene načina života mogu smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti za čitavih 82 posto. Obratite pažnju na sledeće savete za zdrav kardiovaskularni sistem.

Recite zbogom pušenju jednom zauvek

Prestanite da pušite ili nemojte počinjati ako ste već prestali. Ako vam treba pomoć da prestanete pušiti, obratite se našim savetovalištu.

Šetajte redovno

Priuštite sebi umerene vežbe poput brzog hodanja 30 do 60 minuta svakog dana. Pobrinite se da vežbate najmanje 150 minuta sedmično. Da ostvarite ovaj cilj, šetajte 30 minuta dnevno 5 dana sedmično. Ako ste gojazni, svaku sesiju možete produžiti na 60 do 90 minuta.

Smršajte

Prekomerna telesna težina jedan je od kritičnih faktora rizika za nastanak koronarnih bolesti. U isto vreme, to je važan faktor rizika ne samo za bolesti srca, već i za dijabetes melitus i hipertenziju, koji utiru put srčanim bolestima. Naučne studije pokazuju da čak i gubitak od 5 posto viška kilograma povećava kvalitet života, smanjuje rizik od dijabetesa i pozitivno utiče na profil lipida u krvi. Taloženje masti koje karakteriše nakupljanjena mast u stomaku vrlo je značajno za rizik od koronarne arterijske bolesti. Postoji pozitivna korelacija između indeksa telesne mase i mortaliteta. Indeks telesne mase <25 kg/m2 je normalan, 25-30 kg/m2 je prekomerna težina, a >30 kg/m2 implicira gojaznost. Štaviše, odnos struka i kukova iznad normalnih granica ili drugim rečima, abdominalna gojaznost povećava rizik od koronarne arterijske bolesti. Normalan odnos struka i bokova je 0,9 kod muškaraca i 0,8 kod žena. Već i gubitak od 3 do 5 kg može u određenoj meri pomoći da regulišete krvni pritisak. Ako je potrebno, posetite nutricionistu za savet.

Obavite pregled srca

Kontrolne preglede srca treba da obavite nakon 40. godine života (za muškarce) i 50. godine života (za žene). Preglede treba raditi u intervalima od 2 godine za osobe s niskim rizikom i jednom na godinu za one s visokim rizikom. Razlog tome su promene metabolizma koje u tom periodu mogu uzrokovati nastanak drugih bolesti. Jako je važno obaviti preglede u dobi od 30 godina ako je porodična anamneza pozitivna na srčane bolesti u mlađoj dobi ili ako pacijent ili njegov prvi srodnik ima dijabetes, hipertenziju i visok holesterol.

*Informacije na našoj web stranici nemaju za cilj da daju smernice za dijagnozu i lečenje. Nemojte sprovoditi dijagnostičke i terapijske postupke pre savetovanja s lekarom. Članci sadrže informacije o terapijskim, zdravstvenim uslugama Acıbadem Healthcare Group.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search