Uloga nuklearne medicine u otkrivanju i liječenju kancera - Acıbadem Healthcare Services (RS)
Uloga nuklearne medicine u otkrivanju i liječenju kancera

Uloga nuklearne medicine u otkrivanju i liječenju kancera

Jedan od najboljih stručnjaka za nuklearnu medicinu, profesor dr. Erkan Vardareli iz bolnice ACIBADEM Altunizade, objašnjava trenutne uspjehe u oblasti nuklearne medicine.

Koje su to najnovije i najefikasnije tehnologije koje se trenutno koriste u ACIBADEM-u?

Prof. dr. Erkan Vardareli: Odjeljenja nuklearne medicine ACIBADEM-a veoma su napredna sa puno iskustva u primjeni najmodernijih tehnika nuklearne medicine. U okviru ACIBADEM-a, karcinom liječe multidisciplinarni timovi s posebnim iskustvom, uključujući hirurge, onkologe, radioterapeute, stručnjake radiologije i nuklearne medicine, a svaki tim diskutuje i detaljno se bavi svakim pojedinačnim slučajem. Želimo da naši pacijenti dobiju najbolju moguću njegu, a naše iskustvo i tehnologije pomažu nam da im to pružimo. ACIBADEM grupacija pruža vrhunsku zdravstvenu njegu pacijentima u Turskoj, ali i u drugim zemljama Evrope i Azije. Najvažnija tehnologija u nuklearnoj medicini koju koristimo u dijagnostičkom protokolu onkoloških patogena je PET-CT i SPECT-CT.

U kojim se situacijama koristi PET-CT, a u kojim SPECT-CT?

Prof. dr. Erkan Vardareli: Razlika između dvije tehnike nalazi se u vrsti radiofarmaceutike koja se koristi. SPECT je jednostruka fotonska emisiona tomografija, dok je PET  pozitronska emisiona tomografija. U početku smo koristili SPECT-CT za otkrivanje zloćudnih procesa u tijelu, ali sada smo uglavnom fokusirani na PET-CT, jer je pozitronska emisiona tomografija daleko bolja za otkrivanje zloćudnog tkiva. Pomoću PET-CT-a možemo pokazati sve metastaze u tijelu kao rezultat skeniranja tijela. A to se postiže upotrebom „obilježenog“ šećera, fluorodeoksiglukozom ili FDG. Međutim, ne mogu se sve metastaze diferencirati FDG-om, pa koristimo i druga sredstva, poput disfosfonata, da otkrijemo, na primjer, metastaze na kostima, pregledom kostiju koji se zove scintigrafija kostiju. Ovaj pregled vršimo kako bismo otkrili osteoblastične metastatske lezije koje ne reaguju na FDG.

Koje su oblasti primjene radiofarmaka u liječenju zloćudnih tumora?

Prof. dr. Erkan Vardareli: U protokolu liječenja onkoloških bolesti treba ciljati bolesne ćelije a zaštititi zdrave. Ako maligne ćelije eksprimiraju određene proteine ​​ili određene receptore, možemo upotrijebiti te materije koje obilježavamo radiofarmacima i tako liječiti ciljane zloćudne tumore radio terapijom. Počinjemo od ubrizgavanja radiofarmaka u tijelo, koji se vežu na materije koje luče maligni tumori, a skeniranjem možemo istaknuti tumore i zatim ih uništiti ciljajući zdrava tkiva. Radiofarmaci su samo dio terapijskog protokola. Drugi dio su biohemijski molekuli, receptori i drugi supstrati.

Koji benefiti vrhunske nuklearne medicine su najvažniji za pacijente?

Prof. dr. Erkan Vardareli: Posljednjih godina se ovo polje dosta razvijalo i htio bih da spomenem pojavu dijagnostičkih metoda visokih performansi, kao što su scintigrafija jetre, scintigrafija magnetne rezonance i scintigrafija kostiju. Osim toga, danas, zahvaljujući razvoju tehnologije i snimanja, možemo otkriti, liječiti i pratiti zloćudne bolesti, možemo puno naučiti o tome kako se zdrava i zloćudna tkiva ponašaju i tako možemo liječiti slučajeve kojima ranije nijesmo imali pristup.

Koja pitanja pacijenti najčešće postavljaju u vezi sa zračenjem, nuspojavama?

Prof. dr. Erkan Vardareli: Sve radiofarmakološke postupke reguliše Međunarodna agencija za atomsku energiju kao i Nacionalna agencija za atomsku energiju Turske. Imamo jasna pravila što se tiče nivoa zračenja, vremena izlaganja istom, vrste radiofarmaka koju možemo dobiti i možemo sigurno koristiti radiofarmake koje ubrizgavamo pacijentima. Radiofarmake licencira Evropski Savjet i oni su u skladu  s međunarodnim propisima. Ne postoji rizik od štetnog dejstva jer su postupci i radiofarmakološki proizvodi strogo regulisani, kako u dijagnozi tako i prilikom liječenja.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search