Uvid eksperta za IVF koji nikad ne koristi reč “nemoguće” - Acıbadem Healthcare Services (RS)
Uvid eksperta za IVF koji nikad ne koristi reč “nemoguće”

Uvid eksperta za IVF koji nikad ne koristi reč “nemoguće”

Sledeći nivo u lečenju neplodnosti vantelesnom oplodnjom (IVF): Šta možemo da očekujemo u budućnosti?

Zamislite budućnost u kojoj humani reproduktivvni  sistem može ponovo da se aktivira matičnim ćelijama, aneplodnost se leči uz pomoć veštačke inteligencije, kako bi se osigurala uspešna trudnoća parovima koji ne mogu da začnu dete prirodnim putem. Ove naučnofantastične priče su već na putu da se dese u nekim od najboljih centara za reprodukciju na svetu, kaže profesor Dr Ercan Bastu, specijalista za neplodnost u bolnici  Acibadem Fulya u Istanbulu, Turska. U modernonm svetu, u kom porodice imaju tendenciju da odlažu roditeljstvo dok ne ispune svoje lične iliprofesionalne ciljeve, razvijaju se medicinska rešenja koja će zadovoljiti njihove nove potrebe.

Polovina pacijentkinja za IVF je starija od 40 godina

Problemi sa plodnošću pogađaju u proseku 10-15% od svih parova. Preporučuje se da par ode kod lekara nakon što su redovno probali da začnu dete tokom najmanje jedne godine, u slučaju da je žena ima manje od 35 godina. Ukoliko je žena starija od 35 godina, onda je dovoljno da se pokušava 6 meseci, pre nego što se ode kod specijaliste radi analiza i procene stanja. U skorije vreme, pacijentkinje starije od 40 godina su postale preovladavajuća grupa kandidata za vantelesnu oplodnju, tj. in vitro fertilizaciju (IVF). Prof. Ercan Bastu objašnjava: “Na primer, prošlog meseca polovina mojih pacijentkinja je bila starija od 40 godina. Mnoge žene odlažu trudnoću i zbog toga i nemaju decu. Za njih je definitivno teže da uspeju, zato što kod njih nije tako lako naći jajne ćelije dobrog kvaliteta i u dovoljnom broju, za razliku od mlađeg uzrasta žena.”

IVF sama nije dovoljna, nove tehnike izlaze na svetlost dana

U našoj sredini koja se stalno menja, najbolji specijalisti u oblasti asistirane reprodukcije se prilagođavaju novoj realnosti kroz istraživanje  novih mogućnosti lečenja. Tehnologija dolazi kao pomoć u vidu modernih uređaja, kao štoje to embrioskop koji omogućava praćenje razvoja i kvaliteta embriona. Genetsko testiranje nam omogućuje daocenimo genetiku embriona i identifikujemo bilo koju abnormalnost koja može da spreči uspešnu trudnoću.

Nove mogućnosti lečenja su dostupne čak i za muškarce koji nemaju zrele spermatozoide, što je stanje koje se nazivaazoospermija, a koje je ranije bilo udruženo sa malo ili nimalo izgleda za uspeh postupka IVF. Jedna napredna tehnikakoja se zove ROSI, pomaže da se spermatozoidi aktiviraju električnom stimulacijom, objašnjava Prof. Bastu, koji jemeđu prvima kad se radi o primeni novih metoda u Acibademu. “Za žene koje nemaju dovoljnu ovarijalnu rezervu(rezervu jajnih ćelija u jajniku) za postupak, mi možemo da koristimo neke nove oblike lečenja da bismo dobili jajne ćelije dobrog kvaliteta, kao što je to plazma obogaćena trombocitima (PRP) ili matične ćelije. Mi trenutno radimo na dobijanju odobrenja od Ministarstva zdravlja za matične ćelije,” dodaje ekspert za plodnost.

Sveobuhvatni pristup lečenju neplodnosti

Uspešna asistirana reprodukcija zahteva dobro razumevanje zdravstvenog stanja koje sprečava trudnoću. Zbog toga je sveobuhvatni pristup od ključnog značaja, navodi Prof. Ercan Bastu, čiji razvoj karijere uključuje master klas izkliničke emriologije na Univerzitetu u Lidsu, UK; napredni master klas iz endoskopije na Univerzitetu u Sareju u UK, kao i naučno istraživanje na Harvard Univerzitetu u SAD-u.

Razlog za neuspeh IVF-a se ne može tačno utvrditi u svim slučajevima, ali dodatne analize i promena vrste lečenja mogu biti od pomoći u poboljšanju ishoda. Endometrioza, začepljeni jajovodi, miomi i nepravilnosti materice koje je potrebno ispraviti histeroskopijom, samo su neki primeri stanja koja zahtevaju dobar operativni zahvat. Uz odgovarajuće lečenje, ove pacijentkinje čak mogu biti u stanju da začnu prirodnim putem, bez asistirane reprodukcije. Danas su laparoskopske tehnike i hirurški zahvati uz pomoć robota bezbedniji nego ikad.

Šta čini jednu kliniku za IVF dobrom?

Kvalitet usluga i udobnost pacijenata su ključni preduslovi za uspešnu IVF, kaže Prof. Ercan Bastu. “Mi imamo dobarkvalitet, što je najvažnija stvar. Naša klinika je jedna moderna klinika i mi radimo mnogo istraživanja vezanih za neplodnost. Uobičajeno je da imamo najnoviju tehnologiju u našim laboratorijama i da imamo najnovija dostignuća iz medicine. Mi možemo da ih kupimo i mi možemo da ih koristimo. Dobijamo svaku novu stvar koja se pojavi u Evropi ili SAD-u, pa tako možemo da je i koristimo. Naša stopa uspeha je slična i možda viša od stopa uspeha u drugim zemljama. Zato su naši pacijenti skoro uvek zadovoljni svojim lečenjem.”

Ono što pacijente čini zadovoljnim je to da se na njihova pitanja detaljno odgovara i da se osećaju udobno, čak i kad su daleko od svojih kuća za vreme lečenja. U Acibademu, njihovo putovanje počinje sa detaljnim razgovorom – bilo na engleskom ili drugom maternjem jeziku para, u čemu pomaže iskusan prevodilac. Zatim se uradi ultrazvuk, razmatraju se rezultati analiza i pacijentima se predstavlja i objašnjava plan lečenja. U toku lečenja, pacijenti mogu da postavljaju pitanja lekaru direktno, jer lekari obično daju pacijentima svoj broj telefona da bi im bilo lakše da im se obrate.

IVF kao priča sa srećnim završetkom

Prof. Dr Ercan Bastu ima na stotine srećnih priča u svojoj karijeri, ali jedne od njih se najjasnije seća – on kaže da muje ta priča zauvek promenila pristup pacijentima.

“Oni su došli kod mene toliko tužni, skoro u suzama i rekli mi da žele bebu. Žena je imala 46 godina, pa sam imrekao: ne mogu da Vam uradim postupak IVF-a, to je skoro nemoguće, nemojte da trošite svoje vreme i bacate novac. Onda je žena rekla da su imali dečaka od 19 godina i da su ga izgubili pre 2 meseca. On je oduvek želeo daima brata ili sestru i oni su želeli da probaju, čak i ako nemaju izgleda. Ja sam rekao: U redu, ako vi razumete to dasu vaši izgledi slabi, hajde da pokušamo. Žena je imala samo jednu jajnu ćeliju i mi smo je uzeli. Trebalo je da istog dana i muškarac da spermu, ali nije mogao zato što je počeo da pije posle smrti svoga sina. Bilo je potrebno da zamrznemo jajnu ćeliju. Žena je ponovo došla 2 meseca kasnije i rekla mi da želi da ponovo pokuša. Dobili smo 2 jajne ćelije, ali ovog puta njihov kvalitet nije bio tako dobar. Dva meseca kasnije, ona opet dolazi, a sad ima 47 godina. Insistira da opet pokušamo i mi smo pokušali. Ovog puda smo dobili 2 jajne ćelije i ja sam uzeo još onu jednu koju smo zamrzli prvog puta. Ovoga puta je muškarac uspeo da da spermu. Dobili smo samo jedan embrion, i to prosečnog kvaliteta. Ja sam uradio prenos u matericu i žena je ostala u drugom stanju. Pre dva meseca je rodila dečaka, Kad pogledam fotografije iznad mog stola, tamo nema slika pacijenata. Stoji samo jedna fotografija i to njegova. Ovo je neverovatno, moja beba! Sad ja nikad ne kažem “nemoguće”: ako par kaže da želi da pokuša, ja pokušam. Jedan pokušaj je jedan, pa ipak može da pomogne.”

www.acibadem.rs

serbia@acibadem.com

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search