ZAHVALJUJUĆI 200 ČASOVNOM ZAHVATU ODRŽAN U ŽIVOTU

ZAHVALJUJUĆI 200 ČASOVNOM ZAHVATU ODRŽAN U ŽIVOTU

Adem Kilić (31) je održan u životu zahvaljujući 200 časovnom zahvatu nakon što je u saobraćajnoj nesreći u Istanbulu zadobio  opekotine na 75% površine kože, a prve korake je načinio 192 dana nakon zahvata.

200-saat-suren-ameliyatla-hayata-tutundu-1035680hAhmet Kilić je teško povređen u saobraćajnoj nesreći u kojoj je njegova prijateljica izgubila život. Nakon 192 dana borbe on je ponovo stao na svoje noge a za njegovo lečenje je korišćeno dosta tehnoloških dostignuća od ćelija kože u spreju (tehnika za lečenje opekotina) do raznih posebnih uređaja. Spec. Dr Mehmet Veli Karalti iz Odeljenja za plastičnu, estetsku i rekonstruktivnu hirurgiju iz Atakent Adžibadem Bolnice navodi da je u ovakvim slučajevima procenat uspešnosti lečenja prilično nizak i dodaje: „Mnogobrojna ekipa je radila ne samo na saniranju opekotina već i na očuvanju života Adema Kilića. nisan-ayinda-istanbulda-gerceklesen-ve-bir-kisinin-olumuyle-sonuclanan-002U standardnim slučajevima za saniranje opekotina se koristi koža sa predela koji nisu zahvaćeni opekotina, ali u slučaju Adema Kilića skoro da nije postojao takav predeo pa nije bilo mesta ni za kakav propust. Koristeći sva medicinska i tehnološka dostignuća, u vrlo teškim uslovima, uspeli smo da pokrijemo sve opekotine na Ademovom telu.“

Spec. Dr Karaltin takođe navodi da su u ovom teškom procesu oporavka za saniranje rana i opekotina na telu Adema Kilića pored kožnih transplantata korišćeni i matične ćelije i ćelije kože u spreju. Uz to su transplantacijom mišića iz lokalne regije sanirali poprilično ozbiljno oštećenje na dvaenstopalačnom crevu tako da je preostao samo proces fizikalne terapije.

Opšti hirurg Prof Dr Bilgi Badža je takođe skrenuo pažnju na poteškoće u lečenju zbog povreda unutrašnjih organa i creva.

„Adem je blizu 4 meseca boravio na Odeljenju intenzivne nege i uz multidisciplinarni pristup i intenzivno lečenje je uspeo da prebrodi najkritičniji period“, objašnjava Bilgi Badža.a

×
Search