AMINA HALILIĆ, NEGA SRCA, BOSNA - Acıbadem Healthcare Services (RS)
AMINA HALILIĆ, NEGA SRCA, BOSNA

AMINA HALILIĆ, NEGA SRCA, BOSNA

Nije mogla da se leči u Švajcarskoj, ali je izlečena u Turskoj

Za lečenje devojčice iz Bosne i Hercegovine stare 16 godina, koja je imala probleme sa srčanim zaliskom, korišćena je robotska hirurgija u Turskoj,.

Roditelji 16-godišnje Amine Halilić, koja je imala oštećen zalistak u srcu, prvo su je odveli u Švajcarsku.

Tamo joj je rečeno da je jedini način za njeno lečenje da se uradi operacija na otvorenom srcu. Njena porodica je odbila operaciju, jer je to značilo da će se rezati njena grudna kost. Nakon što su bili upućeni u Međunarodni centar za prebacivanje pacijenata bolnice Acibadem (Acibadem Hospital’s International Patient Transfer Center), porodica je stigla u Tursku. Aminin mitralni zalistak je rekonstruiran operacijom uz pomoć robotske hirurgije, i to kroz nekoliko malih rezova.

Prema Prof. Dr Cemu Alhanu, članu nastavnog osoblja pri Odseku za kardiovaskularne bolesti Medicinskog fakulteta bolnice Acibadem: “Svake godine se skoro 20.000 osoba podvrgne operaciji srčanih zalistaka. Operacija srčanih zalistaka se obično izvodi tako što se otvara grudna kost, što produžava process zacelivanja kod pacijenata. S druge strane, operacija može da se uradi uz pomoć robotske hirurgije, sa nekoliko malih rezova, od kojih ni jedan nije duži od 8mm. S obzirom da se za ovaj način izvođenja operacije koriste vrlo mali rezovi, pacijenti imaju manje bolove nego posle zahvata na otvorenom srcu. Smanjeno je vreme koje se provodi u bolnici i ne ostaje veliki ožiljak. Zbog toga što su rezovi manji, kao i zbog manjeg gubitka krvi, pacijenti se mogu otpustiti kući posle 1-2 sedmice, čak i nakon najkomplikovanijih hirurških zahvata. Što je najvažnije, zato što nije sečena, grudna kost ne predstavlja nikakav problem, koji može biti izazvan njenim pomeranjem ili infekcijom kao posledicom operacije.”

SRČANI ZALISCI KOJI SE NE MOGU REKONSTRUISATI ZAHVATOM NA OTVORENOM SRCU, MOGU SE REKONSTRUISATI ZAHVATOM UZ POMOĆ ROBOTSKE HIRURGIJE

Navodeći da “operacija rekonstrukcije srčanog zaliska – normalno komplikovana tehnika i jedna od onih od kojih se mnogi hiruzi uzdržavaju od izvođenja – danas je postala mnogo manje komplikovana zahvaljujući zahvatima koji se rade uz pomoć robotske hirurgije.” Prof. Dr Cem Alhan je nastavio govoreći da je “ono što je zaista tužno je da su srčani zalisci zamenjeni kod mnogih pacijenata čiji su srčani zalisci mogli biti rekonstruisani. Iako je tačan broj nepoznat, moja je procena da bi kod oko polovine od 20.000 ili 10.000 osoba srčani zalisci mogli biti rekonstruisani. Kad se pacijentu stavi mehanički srčani zalistak, to znači da on mora da uzima lekove za razređivanje krvi čitavog svog života, dok su pacijenti kojima je urađena rekonstrukcija srčanog zaliska pošteđeni potrebe da uzimaju lekove za razređivanje krvi čitavog svog života, kao i potrebe da im se rade mnogobrojne analize krvi. Rezultat je da je i njihov kvalitet života bolji, a i sa ekonomske tačke gledišta, troškovi njihovog lečenja su uveliko smanjeni. Kod veštačkih zalistaka takođe postoji i povećan rizik od infekcija i stvaranja krvnih ugrušaka. S obzirom da se anatomija zalistaka vrlo jasno vidi na 3D snimcima, kao i na snimcima sa visokom rezolucijom (HD), kakvi se dobijaju pomoću tehnologije da Vinči (da Vinci), danas se može uraditi rekonstrukcija mnogih zalistaka koja se nije mogla uraditi u zahvatima na otvorenom srcu.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search