» Sajber nož – lečenje
Sajber nož – lečenje

Sajber nož – lečenje

Sajber nož predstavlja naprednu tehnologiju za neinvazivnu, bezbolnu radiohirurgiju i izuzetnu milimetarsku preciznost u lečenju tumora bez obzira na poziciju u telu.

Šta je Sajber nož?

U suštini, Sajber nož predstavlja napredni linearni akcelerator (LINAC) dizajniran za lečenje raka. Može lečiti maligne i benigne tumore i neka druga stanja za koje je terapija zračenjem prikladna. Sajber nož se sastoji od linearnog akceleratora težine 140 kg koji proizvodi 6 MV x-zraka, postavljenog na industrijskog robota sa 6 zglobova, i robotizovanog kreveta za pacijente koji se može kretati u 6 smerova. Uz kompjuterski kontrolisanu robotsku tehnologiju, uređaj se okreće oko pacijenta kao da pleše i usmerava jake doze zračenja iz stotina uglova. Osetljivost robota je visoka i iznosi 0,2 mm. S ovim sistemom, kancerogena područja u mozgu i po celom telu mogu se lečiti jakim dozama zračenja. Zdravo tkivo je maksimalno zaštićeno od posledica zračenja. 

Kako Sajber nož fukcioniše?

Nakon što se na pacijenta postavi plastična maska ​​ili imobilizator, Sajber nož se primenjuje bez hirurškog zahvata. Tokom terapije pacijent se postavlja na robotski kontrolisani sto koji se može kretati u 6 pravaca. Sistem za snimanje locira tumor, prati i nadgleda pokrete pacijenta kako bi po potrebi promenio položaj. Precizno i sigurno određuje dozu zračenja u lečenju tumora pluća i jetre koji se tokom disanja pomeraju. Tokom terapije pacijent ne treba da zadržava dah već može normalno disati. Sistem upoređuje slike kompjuterske tomografije i magnetne rezonance snimljene pre terapije s trenutno dobijenim snimcima. Dobijene koordinate tumora se uz pomoć računara trenutno procenjuju, a doza zračenja se prilagođava. Na terapiju ne utiču sitni pokreti pacijenta. Zračenje je ograničeno na tumor, a oštećenja okolnog zdravog tkiva svedena su na minimum. Učinak i rezultati pristižu postupno u određenom vremenskom periodu, a tumor se smanjuje.

Stereotaksična ablativna radioterapija (SABR) 

Sajber nož se koristi u primeni stereotaksične radiohirurgije (SRS) i stereotaksične ablativne radioterapije (SABR). SRS je alternativa operaciji u kojoj nema hirurških rezova. Umesto toga terapija se, hirurškom preciznošću, vrši ciljanim zračenjem u predelu kancerogenog tkiva. Cilj je jakim dozama zračenja potpuno uništiti tumor tokom jedne sesije. Kada se terapija izvodi u više od jedne sesije (obično 3-5 sesija), to je onda stereotaksična radioterapija (SRT). Za razliku od Gamma noža, dizajniranom uglavnom za radiohirurgiju moždanih lezija, Sajber nož je prikladan za lečenje tumora bez obzira na poziciju. Naziv terapije je stereotaksična radioterapija tela (SBRT) ili stereotaksična ablativna radioterapija (SABR). SABR izuzetno precizno koristi jake doze zračenja na ciljanom području, i uzrokuje minimalna oštećenja okolnog zdravog tkiva.

Sajber nož – prednosti

 • Izvanredna, milimetarska preciznost. Osetljivi sistem sprovodi terapiju uz milimetarsku preciznos i smanjuje oštećenja zdravog tkiva na minimum.
 • Primenljiv na celo telo. Sajber nož omogućava lečenje tumora ili lezija u celom telu.
 • Alternativa operaciji. Sajber nož se posebno koristi kod višestrukih tumora koji zahtevaju složenu operaciju i u lečenju tumora koji se ne mogu hirurški ukloniti.
 • Sinhronizovanost pokreta. Sajber nož prati pacijentovo disanje i pokrete tumora, pravi precizne korekcije i u skladu s tim određuje zračenje.
 • Brže lečenje. Obično se za lečenje zračenjem određuje od 1 do 5 sesija.
 • Lečenje je bezbolno. Radiohirurški Sajber nož sistem ne izaziva bol tokom terapije. Anestezija nije potrebna.
 • Ambulantno lečenje. Korišćenjem metode Sajber nož znatno se smanjuje rizik od komplikacija i dugotrajnog oporavka povezanog s tradicionalnom hirurgijom. Nakon lečenja, pacijent se može vratiti kući i nastaviti sa svojim uobičajenim aktivnostima.

Sajber nož – lečenje raka

Sajber nož se može koristiti za lečenje bez obzira na to gde se rak nalazi u telu nakon indikacije radioterapijom. Pogodan je za lečenje malignih i benignih tumora, metastaza, arteriovenskih malformacija i nekih funkcionalnih bolesti. Međutim, pacijenti bi trebalo da se posavetuju sa svojim lekarima kako bi utvrdili je li ovaj tretman prikladan. 

Stanja koja leči Sajber nož uključuju:

 • Primarne i metastatske tumore mozga;
 • Tumore glave i vrata;
 • Tumore kičme;
 • Tumore mekih tkiva (pluća, bubrega, jetre, pankreasa);
 • Akustične neurome;
 • Meningiome i tumore baze lobanje;
 • Tumore hipofize;
 • Tumore oka;
 • Rekurentne i rezidualne tumore;
 • Arteriovenske malformacije (AVM);
 • Funkctionalne poremećaje, poput trigeminalne neuralgije
 • Tumor prostate, itd.

Metoda se može koristiti i kod pacijenata koji su prethodno dobijali radioterapiju, ali se bolest vratila u isto područje.

Sajber nož i rak prostate

Lečenje Sajber nožem može se koristiti kao opcija u lečenju raka prostate u ranoj fazi, niskog ili srednjeg rizika. U slučajevima s uznapredovalim karcinomom prostate, ova metoda može pomoći u usporavanju progresije bolesti. Hirurgija i radioterapija uobičajene su opcije lečenja raka prostate. Sajber nož je jednako efikasan u poređenju sa hirurškim zahvatom i tačniji od konvencionalne terapije zračenjem. Prema kliničkim podacima, SBRT lečenje prostate nudi jako visoke stope preživljavanja pacijenata pet godina nakon lečenja. Osim toga, neinvazivan je, bezbolan i prikladan. Lečenje raka prostate Sajber nožem obično se završi u 4-5 sesija u razdoblju od 1-2 nedelje, dok tradicionalna radioterapija traje 8-10 nedelja.

Sajber nož i nuspojave

Zbog svojih specifičnosti Sajber nož obično uzrokuje manje i blaže nuspojave u odnosu na standardne metode radioterapije. Većina pacijenata prođe s malo ili nimalo nuspojava. Ipak, kao i kod svake terapije zračenjem, Sajber nož prate i neki potencijalni rizici. Rizici se mogu razlikovati od pacijenta do pacijenta, zavisno od vrste tumora, lokacije, doze zračenja i opšteg zdravstvenog stanja. U nekim slučajevima registrovani su privremeni zamor, iritacija kože, mučnina i povraćanje. Neki pacijenti takođe mogu naići na specifične probleme zavisno od područja koje se leči. O potencijalnim nuspojavama i načinu na koji se one mogu rešiti treba detaljno porazgovarati sa lekarom pre terapije.

Zašto izabrati Acibadem?

 • Međunarodno priznata stručnost u oblasti onkologije. Pacijenti iz više od 40 zemalja dolaze u Acibadem onkološke centre radi lečenja. Napredne tehnologije, vrhunski medicinski stručnjaci i multidisciplinarni pristup naši su najbolji alati u borbi protiv raka.
 • Različite mogućnosti lečenja. Radioterapija se brzo razvija kako bi se osigurala veća sigurnost i efikasnost u lečenju onkoloških pacijenata. U Acibademu imamo na raspolaganju najnovije uređaje i mogućnosti lečenja tako da naši lekari uvek mogu odabrati najprikladnije rešenje za svakog pacijenta.
 • Sveobuhvatna usluga za međunarodne pacijente. Naš međunarodni centar za pacijente obezbeđuje kompletnu uslugu od 360 stepeni i brine za udobnost naših inostranih pacijenata, od rezervacije termina za lečenje u Acıbademu do pomoći oko putovanja i smeštaja.

Povezane vesti i članci

Sajber nož (Cyberknife) – Metoda za lečenje višestrukih tumora koji se ne mogu operisati
Sajber nož (Cyberknife) – Metoda za lečenje višestrukih tumora koji se ne mogu operisati

Sajber nož je radiohirurška metoda koja se koristi u lečenju višestrukih tumora koji se nalaze bilo gde u telu a koji se ne mogu operisati. Koristi se kao alternativa operaciji i uprkos nazivu, ne zahteva rezove. Zahvaljujući sajber nožu, male ili teško dostupne lezije koje se ne mogu operisati, mogu se lečiti milimetarski precizno a […] Saznajte više

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search