» MRIdian – ViewRay
MRIdian – ViewRay

MRIdian – ViewRay

MRIdian – ViewRay prvi je radioterapijski uređaj na svetu s integrisanim sistemom magnetne rezonance. Omogućava lečenje tumora koji su se ranije smatrali neizlečivim.

Šta je MRIdian (ViewRay)?

Donedavno, lekari su se služili magnetnom rezonancom (MRI) kako bi videli tumore i linearne akceleratore (LINAC) neophodne za njihovo lečenje. MRI Linac je revolucionarno rešenje koje kombinuje obe tehnologije u istom uređaju. MRIdian iz firme ViewRay prvi je sistem za terapiju zračenjem vođen MR-om na svetu koji može istovremeno snimati i lečiti onkološke pacijente. Ovo je rešenje za radioterapije koje integriše Linac s MRI tehnologijom u kompaktnom dizajnu, zajedno sa softverom za lociranje, ciljanje i praćenje položaja i oblika tumora tokom terapije zračenjem.

Kako MRIdian (ViewRay) funkcioniše?

Poput konvencionalne radioterapije, pacijent se postavlja na sto. MRI se izvodi za ciljana tkiva. Područje tumora i okolna zdrava tkiva mogu se jasno vizualizirati uz pomoć MRI. Snimanje u stvarnom vremenu pomaže lekarima u kontroli procesa tokom zračenja. U slučaju otkrivanja klinički važnog pomeranja mete ili zdravog tkiva, lekari mogu prilagoditi cilj i ponovo započeti lečenje još dok je pacijent u poziciji za lečenje. Pre svake terapije koristi se magnetna rezonanca. Takvim pristupom obezbeđuje se lečenje prilagođeno dnevnoj anatomiji pacijenta.

Pacijent ima svoju aktivnu ulogu tokom MR-Linac radioterapije. Tokom procesa može pratiti tumor na ekranu i prilagoditi svoje disanje kako bi ga zadržao u označenom okviru. Nakon terapije, pacijent može odmah otići kući.

Razlike između MRIdian i konvencionalnih Linac terapija

MRIdian je najnovija tehnologija koja se koristi u savremenoj radioterapiji. Nova terapijska metoda proširuje granice zračenja u onkologiji. Zbog svoje sposobnosti da dobro uoči meka tkiva i da prati rezultate zračenja u stvarnom vremenu, MRI vođena radioterapija omogućava lečenje manjih ili teško dostupnih tumora, tumora koji se nalaze u blizini kritičnih struktura ili tumora koji se pomeraju (prilikom disanja).

U poređenju s konvencionalnom radioterapijom, MRIdian nudi neke napredne odlike:

 • Integrisani MRI sistem omogućava kontinuirano snimanje u stvarnom vremenu;
 • Omogućava jasno uočavanje tumora, čak i onih u mekim tkivima;
 • Omogućava pristup teško dostupnim ili pokretnim tumorima u grudima ili abdomenu;
 • Prati kretanje tumora i zdravih tkiva tokom terapije zračenjem;
 • Omogućava prilagodljivo planiranje radioterapije u stvarnom vremenu;
 • Omogućava video snimanje tokom procesa lečenja i uvid u napredak.
 • Omogućava isporuku većih i preciznijih doza zračenja;
 • Omogućava izbegavanje invazivnih i skupih markera, ekspandera tkiva.

MRIdian (ViewRay) – prednosti

Određenim pacijentima sistem MRIdian linac osigurava značajne prednosti u lečenju:

 • Poboljšava vizualizaciju tumora u stvarnom vremenu;
 • Granice su precizno postavljene i zračenje okolnog zdravog tkiva je manje;
 • Smanjen je broj terapija;
 • Smanjen je broj nuspojava za pacijenta;
 • Veća sigurnost i efikasnost terapije zračenjem;
 • Bolji rezultati u lečenju teško izlečivih tumora.

Sistem MRIdian (ViewRay) može lečiti

MR-Linac se može koristiti za lečenje tumora u celom telu. Posebno je prikladan za bolesnike s rakom pluća, karcinomom prostate, karcinomom abdomena, tumorima i metastazama jetre, posebno karcinomom pankreasa. Raspon primene uključuje i: bolesti dojke, periaortne limfne čvorove, pluća, bubrege, mokraćnu bešiku, limfne čvorove u karlici, područje glave i vrata, žučni kanal, želudac, cerviks, nadbubrežne žlezde, očne duplje, kosti, slezenu, ginekološke probleme, grudni koš, aortni luk , gušterača, srce, prostata, mezenterij, abdomen (meko tkivo), vratni limfni čvorovi, rektum, parotidna žlezda, karlica, kičma, jednjak, štitnjača, debelo crevo, jetra, ekstremiteti, medijastinalni limfni čvorovi, materica, mozak, žučna kesa, limfni čvorovi jezika, nazofarinks, jajnici, rebra, timus.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search