» Lečenje Kancera (Onkologija)
Lečenje Kancera (Onkologija)

Lečenje Kancera (Onkologija)

TIMSKI PROTIV KANCERA!

Znamo da borba s kancerom može biti nešto najteže s čime se neko može suočiti. To je posao koji traje 24 sata koji može iscrpeti i mozak i telo.

Tokom ovog teškog putovanja, za uspešne rezultate potrebno je mnogo truda i posvećenosti. Mi u ACIBADEM Healthcare Group, obezbeđujemo sve potrebne tretmane zahvaljujući našem multidisciplinarnom pristupu, iskusnom timu i naprednim tehnologijama.

Multidisciplinarni pristup postavljen na posvećenosti i timskom radu, predstavlja suštinu u lečenju raka!

Najefikasnija rešenja u lečenju raka dobijena su zahvaljujući multidisciplinarnom pristupu. Konsultacija lekara iz različitih oblasti izrazito je važna u dijagnostikovanju i lečenju raka i zahteva blizak timski rad.

U multidisciplinarnim strukturama, specijalisti iz različitih struka se sastanu, donesu zajedničku odluku i dele odgovornost. Kao rezultat, onkološki centri koji rade u okviru multidisciplinarne strukture postižu uspešnije rezultate u lečenju i praćenju raka.

ACIBADEM bolnice – vrhunske tehnologije za lečenje obolelih od raka

ACIBADEM Healthcare Group je donela najnoviju tehnologiju u Tursku  . Koristeći ovu vrhunsku tehnologiju, tehnološke uređaje, ogromno znanje i bogato iskustvo, našim pacijentima nudimo najnovije tehnologije koje se koriste širom sveta za dijagnostikovanje i lečenje raka.

Šta su rak i onkologija?

Rak je sveobuhvatni naziv za više od stotinu različitih bolesti koje se javljaju u slučaju nekontrolisanog rasta ćelija nastalog usled nedostataka u radu mehanizma našeg tela. Grana medicine koja se naziva onkologija, koris ime koje predstavlja kombinaciju grčkih reči „oncos“ (teret, volumen, masa) i „logos“ (studija), i proučava mase ili tumore uzrokovane tim abnormalnim ćelijama s ciljem boljeg razumevanja, identifikovanja i lečenja raka.

Vrste raka

Kako je već navedeno, ima mnogo vrsta raka koje se razlikuju prema tome kako i u kojem delu tela dolazi do abnormalnog rasta ćelija. Postoje i glavne kategorije koje obuhvataju određene vrste raka.

  • Karcinomi: Poznati su kao najčešća kategorija raka; karcinomi stvaraju ćelije koje prekrivaju unutrašnje i spoljne površine našeg tela. Većina zabeleženih slučajeva raka dojke ubrajaju se u ovu kategoriju, ali takođe mogu biti označeni i kao sarkomi. Bolnice Acibadem primenjuju različite načine dijagnostikovanja karcinoma dojke te na taj način omogućavaju tačniju identifikaciju bolesti i olakšavaju iskustvo kroz koje pacijentkinje treba da prođu.
  • Sarkomi: Slučajevi označeni ovom kategorijom nastaju u koštanom, mišićnom i hrskavičnom tkivu, kao i u krvnim sudovima. Acıbadem Centri za lečenje raka poseduju tehnološke resurse za lečenje raka prostate i bubrega u ovoj kategoriji uz pomoć robotske hirurgije.
  • Leukemija: Ovim opštim nazivom označeni su slučajevi raka koji nastaju u krvotvornom tkivu koštane srži. Jedna od najčešćih vrsta karcinoma kod dece je leukemija, uz tumore centralnog nervnog sistema i limfome. Naši medicinski stručnjaci specijalizovani za slučajeve raka kod dece mogu pomoći u identifikaciji i lečenju ovih bolesti, te tako olakšati ceo proces.
  • Limfomi i mijelomi: Ove vrste raka javljaju se u ćelijama imunološkog sistema. Dok limfomi obično nastaju u limfnim čvorovima ili drugim delovima limfnog sistema, slučajevi mijeloma javljaju se u plazmi u našim belim krvnim zrncima, te sprečavaju  imunološki sistem pacijenta u borbi protiv infekcija.

Simptomi raka kod muškaraca i žena

Rak se uglavnom manifestuje na slične načine, i kod muškaraca i kod žena. Neki uobičajeni simptomi mogu se manifestovati u brzom mršavljenju bez pokušaja da se smrša, upornom bolu, iscrpljenosti, kontinuiranom kašlju, anemiji, krvarenju, sitnim površinskim povredama koje ne zarastaju, groznici, stalnom zamoru te nepredviđenim promenama na koži.

Postoje i određene vrste raka koje se samo ili uglavnom mogu javiti kod muškaraca ili kod žena. Rak testisa i prostate, na primer, inherentno se javlja kod pacijenata muškog pola. Simptomi u slučajevima raka prostate mogu se prepoznati po pojavi krvi u mokraći ili bolu tokom uriniranja, odnosno, ako pacijent ima kvržice ili bolove u području skrotuma u slučajevima raka testisa. Žene pak češće oboljevanju od raka dojke nego što je to slučaj kod muškaraca, te češće oboljevaju od karcinoma pluća i kolorektalnog karcinoma. Iako neobično vaginalno krvarenje može biti znak raka materice, vagine ili stidnice; promene apetita i bol u stomaku ili nadutost takođe mogu biti simptomi brojnih različitih vrsta raka a proveru treba da obavi stručnjak.

Lečenje raka

Lečenje raka može se prilagoditi u skladu s brojnim različitim promenama, u zavisnosti od slučaja. Vrsta raka, stadijum u koji je rak prešao, drugi faktori u telu pacijenta i dostupnost medicinskih sredstava u ustanovi za lečenje mogu pomoći kod donošenja odluke kako pristupiti lečenju. Od terapija za lečenje raka najčešće se koristi hemoterapija. Hemoterapija obuhvata lekove koji se bore protiv ćelija raka, ali uz velike nuspojave. Hirurgija, imunoterapija, terapije zračenjem i hormonske terapije predstavljaju održive opcije u pojedinim slučajevima.

Lečenje raka u Turskoj

Acıbadem predstavlja značajno ime, ne samo u Turskoj već i širom sveta, i sa svim svojim stručnim medicinskim osobljem svojim pacijentima nudi brojne opcije u borbi protiv različitih vrsta raka. Zahvaljujući svojim resursima, Acibadem garantuje za svaki deo procesa koji se odnosi na aspekte identifikovanja, lečenja i nege i u svojim najsavremenijim zdravstvenim centrima obezbeđuje pristupačno lečenje za sve, zahvaljujući centralizovanim i lako dostupnim lokacijama i konkurentnim cenama usluga u ovoj oblasti delatnosti.

Medicinska onkologija je oblast nauke koja obuhvata ne samo lečenje oboljelih od raka, nego i zaštitu od raka, skrininge i uspostavljanje rane dijagnoze.

Pored toga, u dijagnosticiranju i lečenju raka, saradnja različitih oblasti poput hirurgije i radiologije je neizostavna. Pristup pacijentima planira se multidisciplinarno, u skladu s naučnim podacima.

U medicinskoj onkologiji, planiranje lečenja mijenja se u zavisnosti od:

  • vrste ćelija raka,
  • organa na kojem se prvi put pojavio
  • područja na koja se proširio.

Vrste lečenja u medicinskoj onkologiji

Hemoterapija (terapija lijekovima): Cilj hemoterapije jeste da uništi kancerogene ćelije koje rastu na nekontrolisani način zbog nekih promjena unutar strukture same ćelije. U ACIBADEM onkološkim centrima za lečenje pacijenata primenjujemo najnovija dostignuća u ovoj oblasti.

Hormonska terapija: Hormonski lijekovi koriste se u lečenju tumora osjetljivih na hormone, poput raka prostate i raka dojke.

Imunoterapija (lečenje pomoću imunog sistema): Supstancije koje naš imuni sistem prirodno proizvodi koriste se radi identifikovanja i uništavanja kancerogenih ćelija, aktivirajući imuni sistem.

Ciljana biološka terapija: Jedno od najvažnijih dostignuća u posljednjoj deceniji u lečenju raka ostvareno je u području bioloških terapija visoke efikasnosti. Ovakvo lečenje ima relativno malo nuspojava i može ciljano delovati na  prisutne kancerogene ćelije, bez posljedica po zdrave ćelije.

Radijacijska onkologija je disciplina koja se bavi ispitivanjem i upotrebom jonizirajuće radijacije, efekata radijacije na tumore, ponašanja tumora, uz sva istraživanja u ovoj oblasti. Podela u primeni radijacijske onkologije izvršena je na: Radioterapiju i Radiohirurgiju. i Radiohirurgija.

Radioterapija (terapija zračenjem)

Radioterapija se definiše kao tretiranje kancerogenog tkiva ili nekog nemalignog tumora zračenjem. Kolokvijalno se još naziva i „terapija zračenjem“ ili „X-ray terapija“. Cilj zraka koji se koriste u radioterapiji je zaustaviti rast kancerogenih ćelija ili ih eliminisati.

Oblasti primene radioterapije

Kurativna radioterapija: Na osnovu dostupnih informacija, primenjuje se u slučajevima kada se bolest može u potpunosti izlečiti. Može se primeniti samostalno ili uz operaciju i/ili hemoterapiju.

Palijativna radioterapija: Primenjuje se u slučajevima kada nije moguće u potpunosti uništiti bolest. Cilj je sprečavanje i ublažavanje patnje i unapređenje kvaliteta života kod pacijenata koji se suočavaju s ozbiljnom, složenom bolešću.

Hirurška terapija bazirana na zračenju, bez skalpela i krvi: radiohirurgija

Osnovni cilj radiohirurgije, jednog od polja primene radijacijske onkologije, je usmeravanje velike količine niskoenergetskih zraka na obolelu zonu. Cilj ovih intenzivnih zraka je smanjiti ili uništiti kancerogene ćelije. Istovremeno, okolna zdrava tkiva zaštićena su od štetnih efekata zračenja.

Tehnike koje se koriste u primeni radijacijske onkologije

IGRT: Slikom vođena radioterapija

IMRT: Radioterapija promenljivog intenziteta

Konformalna radioterapija: 3D konformalna radioterapija

SRT/SRS: Stereotaksična radiohirurgija (SRS) odnosi se na kompletno uništavanje tumora u jednoj sesiji pomoću visokih doza zračenja. Kada se ova terapija primeni u više navrata (obično 3-5 sesija), naziva se stereotaksična radioterapija (SRT).

Rapidarc®: Rapidarc je visoko razvijena tehnologija koja obezbeđuje veći komfor i olakšanje pacijentima tako što skraćuje trajanje radioterapijskih sesija sa 15-30 minuta na samo dva minuta.

Brahiterapija: Brahiterapija je metoda koja se koristi za povećanje lokalne kontrole poremećaja povećanjem doze zračenja tumora pre i nakon eksterne radioterapije.

Terapija zračenja jednom dozom: S radioterapijom je poželjno početi nakon hemoterapije kod pacijenata kojima je to potrebno, ili bar 3 nedelje nakon operacije kod pacijenata lečenih isključivo hormonskom terapijom.

Uređaji koji se koriste u primeni radijacijske onkologije:

Trilogy: Trilogy uređaj lekarima specijalistima omogućava brzu i preciznu intervenciju, primenjenu u idealnoj proporciji. To znači da pacijent u najkraćem mogućem vremenu dobija najpreciznije moguće lečenje.

MRIdian®: Ovo je prvi radioterapijski uređaj na svetu s integrisanim sistemom magnetne rezonance za navođenje snimanja. Ovaj uređaj obezbeđuje kontinuirano snimanje u realnom vremenu, pre i tokom samog lečenja.

Truebeam®: Ovaj sistem za brzo i precizno lečenje raka, istovremeno čuva zdrava tkiva i organe. Najvažnija odlika TrueBeam® uređaja je to što obezbeđuje brže, sigurnije i efikasnije lečenje.

CyberKnife®: Ovaj robotski radiohirurški sistem dizajniran je za lečenje tumora uz milimetarsku preciznost. Pomoću ovog sistema, kancerogena regija u mozgu ili telu tretira se visokim dozama zračenja. Ovakvim procesom zdrava tkiva maksimalno se štite od neželjenih dejstava zračenja.

Gamma Knife Icon®: Gamma knife još je jedna od stereotaksičnih intrakranijalnih tehnika u radiohirurgiji koja se koristi za lečenje moždanih tumora i drugih moždanih abnormalnosti u delu terapije zračenjem. U radiohirurgiji s tzv. gama-nožem, ciljana tkiva tokom sesije izložena su veoma jakoj dozi zračenja. Cilj ovog postupka jeste sprečiti dalji rast tumora.

Oblasti primene hirurškog lečenja

U opsegu hirurške onkologije, kurativna hirurgija takođe se primenjuje. Međutim, preliminarni uslov za primenu kurativne hirurgije jeste da je poremećaj ograničen na organ ili limfne čvorove na kojima se prvobitno pojavio. Tumori mogu biti u potpunosti uklonjeni, pod uslovom da su granice tumora precizno utvrđene. Međutim, postoje i slučajevi gde tumor ne može u potpunosti biti odstranjen. U takvim slučajevima, radi se takozvana debulkingoperacija, kako bi se smanjio obim kancerogenog tkiva. Štaviše, smanjivanjem broja metastaza uvećavaju se šanse pacijenta za potpuni oporavak.

da Vinci” robotska hirurgija

Laparaskopske operacije koje se izvode pomoću „da Vinci“ hirurškog robota, definišu se kao Robotska hirurgija. Ovakve operacije pružaju pacijentima brojne prednosti. Pored prednosti koje su zajedničke svim laparaskopskim operacijama, poput manje bola, manjih ožiljaka na koži, skraćenog boravka u bolnici; ovde ima manje krvarenja, dok je stopa uspešnosti ovih operacija sve veća. „da Vinci“ robotska hirurgija nalazi  primenu posebno u značajnijim granama poput ginekologije, ginekološke onkologije, urologije, kardio i vaskularne hirurgije, opšte hirurgije i ORL hirurgije.

Prvi korak ka ispravnom lečenju: radiološke dijagnostičke metode

Ispravna radiološka dijagnoza osnovni je deo u donošenju odluke kako treba sprovesti lečenje. Moderne tehnike i napredna tehnologija od primarne su važnosti prilikom radiološkog dijagnostikovanja, uz neizostavno iskustvo radiološkog osoblja.

Uz kvalifikovano radiološko osoblje, posebno je važno da se tehnike primenjene s naprednom tehnologijom koriste za što preciznije dijagnostikovanje. ACIBADEM Healthcare Group upravlja se prema tom principu i pažljivo prati razvoj medicinske nauke, konstantno menjajući svoju dijagnostičku opremu novom, visokotehnološkom opremom u svim ACIBADEM bolnicama i ambulantnim centrima.

PET/CT

Za brzu i pouzdanu dijagnozu: PET/CT uređaj koristi se za identifikaciju tumora u ranom stadijumu, posebno za lečenje tumora, i kod utvrđivanja da li su tumori maligni ili benigni. Uređaj se takođe koristi u dijagnostikovanju i lečenju neuroloških i kardioloških poremećaja.

PET/CT u ranoj dijagnozi: PET/CT nudi mnogo značajnih prednosti u uspostavljanju rane dijagnoze. Nudi priliku da se mnogi poremećaji identifikuju u početnoj fazi. U vremenu pre PET/CT-a, sve se utvrđivalo jedino biopsijom, bilo da su izrasline u telu kancerogene ili ne. Za isti postupak sada se koristi izuzetno precizni PET/CT uređaj.

PET/CT u metastazama: PET/CT takođe nudi važnu prednost pri utvrđivanju da li se bolest proširila na okolna tkiva ili limfne čvorove kod mnogih tipova raka, drugim rečima, da li postoje metastaze ili ne. Obzirom da je celo telo istovremeno vizuelno prikazano, zahvaljujući snimcima dobijenim putem PET/CT-a, moguće je i proceniti da li se tumor proširio na još neki organ. Dakle, PET/CT je izrazito koristan za utvrđivanje, na primer, da li se tumor na plućima proširio na druge unutrašnje organe, adrenalne žlezde ili limfne čvorove (bilo da je metastaza prisutna ili ne). Drugim rečima, koristan je za utvrđivanje raširenosti poremećaja koja je poznata kao staging.

INTRAOPERATIVNI 3 TESLA MRI

Intraoperativna MR olakšava kompletno uklanjanje tumora obezbeđujući snimke tokom operacije mozga. Tako se eliminiše rizik druge operacije koja bi bila potrebna ukoliko bi bilo ostataka tumora.

DIGITALNA MAMOGRAFIJA S TOMOSINTEZOM

Mamografski uređaj koji obezbeđuje dvodimenzionalne i trodimenzionalne snimke odličnog kvaliteta uz najmanju potrebnu dozu zračenja.  Uređaj može obezbediti multi-slajsne 2D i 3D tomosintetičke snimke i predstavlja revoluciju u području ranog dijagnostikovanja tumora.


Povezane priče o pacijentima

JASMINKO HUSEINĆEHAJIĆ, ONKOLOGIJA, BOSNA
JASMINKO HUSEINĆEHAJIĆ, ONKOLOGIJA, BOSNA

Došao sam u bolnicu Acibadem Maslak, kako bih našao lek za rak pluća koji sam imao. Odlučio sam da se prijavim u bolnicu Acibadem sa preporukom mog prijatelja koji je tu bio lečen ranije.  Bio sam impresioniran Acibademom od prvog dana kad sam sleteo na aerodrom, od trenutka od koga mi je ozbiljno, ljubazno i […] Saznajte više

Povezane vesti i članci

Topovska hrana protiv raka
Topovska hrana protiv raka

Jeste li ikada pomislili koliko je hrana koju jedemo korisna ili štetna za naše zdravlje? Vaša ishrana zapravo je investicija u vaše zdravlje. Sprečite rak s ishranom od 5 esencijalnih komponenti Način ishrane ima svoju jako značajnu ulogu u nastanku raka, jednog od najvećih zdravstvenih problema. Znači, ono što jedete jednako je važno kao i […] Saznajte više
<strong>10 načina kako sprečiti rak</strong><strong></strong>
10 načina kako sprečiti rak

Čovečanstvo nastavlja borbu protiv raka zahvaljujući napretku tehnologije i medicine. No, iako broj obolelih od raka raste, raste i stopa preživljavanja. Prestanite da pušite ili konzumirate alkohol i sprečite rak U Turskoj svake godine od raka oboli dvesta hiljada ljudi. Procene su da će jedna od 2 osobe dobiti rak u sledeća dve do tri […] Saznajte više
Lečenje raka ne treba odlagati zbog straha od virusa Covid-19
Lečenje raka ne treba odlagati zbog straha od virusa Covid-19

Pacijenti s kancerom spadaju u jednu od najugroženijih grupa u pandemiji izazvanoj virusom COVID-19, koja je dovela do velikih promena na globalnom nivou. S druge strane, izbegavanje poseta bolnici zbog percipirane opasnosti od virusa Covid-19 otvara put za druge rizike, navodi dr. Rıza Umar Gürsu, specijalista onkologije iz bolnice Acıbadem Bakırköy u Turskoj. To dovodi […] Saznajte više

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search