Grudna (Torakalna) Hirurgija

Grudna (Torakalna) Hirurgija

Grudna (torakalna) hirurgija ACIBADEM Healthcare Group koristi najnovije dijagnostičke tehnike i metode lečenja u pružanju kompletne nege odraslim i pedijatrijskim pacijentima iz celog sveta.

Odeljenje torakalne hirurgije pokriva veliki raspon hirurških usluga dijagnostikovanja i lečenja kompleksnih grudnih problema uključujući pluća i jednjak. Torakalni hirurzi u ACIBADEM-u koriste multidisciplinarni pristup i sarađuju sa specijalistima onkologije i radiologije.

Neke od najčešćih procedura/operacija koje se izvode u našim bolnicama uključuju:

1. PLUĆA: Operacije resekcije, rekonstrukcije, popravke i biopsije pluća. 
2. GRUDNI KOŠ: Operacije na grudnom košu, koje uključuju resekciju i rekonstrukciju u slučaju prisustva tumora, torakalne i popravke udubljenih i ispupčenih grudi i druge deformitete grudnog koša, kao i upravljanje traumatski nestabilnim grudnim zidom.
3. DISAJNI PUTEVI: Operacije koje uključuju resekciju, rekonstrukciju i popravku dušnika i bronhija u slučaju prisustva tumora, ograničenja i traume. Operacije neophodne za kontrolu disajnih puteva, uključujući traheostomiju, intubaciju i endoluminalnu proceduru.
4. DIJAFRAGMA: Operacije koje uključuju resekciju, rekonstrukciju i popravku dijafragme.
5. MEDIJASTINUM: Operacije medijastinuma koje uključuju biopsiju i resekciju neoplazme, drenažnu operaciju, medijastinalne limfadenektomije, medijastinotomije i medijastinoskopiju.
6. SRČANA KESA: Operacije perikarda uključujući resekciju, rekonstrukciju i drenažu.
7. ENDOSKOPIJA: Endoskopske procedure uključuju fleksibilnu i krutu instrumentaciju za traheobronhijalno stablo i jednjak.
8. LIMFNI ČVOROVI: Operacije za biopsiju grlića materice, medijastinalnih i pazušnih limfnih čvorova.
9. HIPERHIDROZA: Operacije na torakalnim simpatičkim nervima.
10. GRUDNI OTVOR: Operacije ispravljanja nepravilnosti torakalnog otvora.
11. PLUĆNA MARAMICA: Operacije u tretmanu pleuralnog mezotelioma, problema pleuralnog prostora, uključujući pleuralno zapušavanje, torakostomiju, saniranje pleuralnog izliva, saniranje pneumotoraksa, pleurektomija, dekortikacija i drenaža i resekcija empijema.
12. EMFIZEM: Operacije za funkcionalne ispravke i komplikacije emfizema.
13. TRAUMA: Operacije za traumatske povrede grudi ili organa u grudima i njihove posledice.

Hirurški pristup Odeljenja za torakalnu hirurgiju u ACIBADEM-u

Minimalno invazivna hirurgija (VATS) za rano otkrivanje tumora pluća

Ukoliko se rano otkrije, rak pluća je izlečiv. Najpodesnija terapija i lečenje raka pluća mogu se dobiti nakon detaljnog ispitivanja pacijenta za koje je zadužen savet iskusnih lekara sastavljen od medicinskog onkologa, radijacionog onkologa, pulmologa, specijaliste grudne hirurgije, radiologa, patologa i specijaliste za nuklearnu medicinu. Nakon potvrde da će se operacijom problem rešiti u potpunosti, zahvatu pristupaju hirurzi s velikim iskustvom u lečenju raka pluća. Na grudnom odeljenju bolnica ACIBADEM Healthcare Group, prilikom intervencija hirurzi koriste pomoć VATS sistema (Video-assisted thoracic surgery).

VATS pristup u torakalnoj hirurgiji

VATS je minimalno invazivni hirurški pristup u lečenju rane faze tumora pluća u kojem se koriste mikro instrumenti i prave tri mala reza na 2 ili 3 cm dužine. Mikro video kamera ubacuje se kroz jedan od rezova kako bi hirurg mogao da vidi grudni koš. Vađenje plućnih čvorića vrši se pomoću tzv. torbe, bez otvaranja grudnog koša.

Prednosti minimalno invazivne VATS procedure:

  • Kraći boravak u bolnici
  • Post-operativni bol je manji
  • Manje ožiljaka
  • Kraće vreme oporavka

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search