» Simptomi raka debelog creva i lečenje
Simptomi raka debelog creva i lečenje

Simptomi raka debelog creva i lečenje

Rak debelog creva treći je najčešći tip raka na svetu. Prepoznavanje faktora rizika, simptoma i mogućnosti skrininga ključni su za uspešno lečenje.

Šta je rak debelog creva?

Kolorektalni karcinom (CRC), poznat je i kao rak creva, započinje abnormalnim rastom ćelija u debelom crevu ili rektumu, uzrokujući rak debelog creva ili rak rektuma. Lekari obično stavljaju rak debelog creva i rektuma u istu kategoriju jer imaju mnogo zajedničkih odlika. U većini slučajeva, rak debelog creva potiče od benignih izraslina, polipa, na unutrašnjoj sluznici debelog creva. Vremenom, neki polipi mogu mutirati i transformisati se u kancerogena tkiva.

Koji su uzroci raka debelog creva?

Tačni uzročnici kolorektalnog karcinoma još uvek nisu poznati, ali pojedini faktori rizika povezuju se s ovom bolešću. Porodična istorija raka debelog creva ili raka jajnika, dojke i materice kod žena, kao i nasledni genski sindromi, prethodno otkriveni polipi ili upalna bolest creva, mogu povećati rizik od razvoja raka debelog creva. Ulcerozni kolitis ili Kronova bolest predstavljaju faktore rizika za razvoj kolorektalnog karcinoma, posebno kod pacijenata koji boluju više od 10 godina. Međutim, brojni faktori rizika koji uključuju pušenje, nezdravu ishranu, prekomeran unos alkohola uz nedostatak fizičke aktivnosti čine velik procenat slučajeva. Prekomerno konzumiranje crvenog ili prerađenog mesa i gojaznost, takođe predstavljaju faktore rizika. Što se tiče godina, nastanak raka creva verovatniji je nakon 60. godine, iako se može pojaviti u bilo kojoj dobi. Prema studijama, jedna trećina pacijenata s dijagnozom kolorektalnog karcinoma mlađa je od 55 godina.

Rak debelog creva kod muškaraca

I muškarci i žene mogu gotovo podjednako dobiti rak creva. Ipak, rizici su nešto veći kod muškaraca (4,3% naspram 4%). Prema nekim studijama, kod muškaraca rak creva se dijagnostikuje ranije u odnosu na žene.

Rak debelog creva kod žena

Pacijentkinje ponekad mogu zanemariti znakove i simptome raka debelog creva jer su neki od njih slični nelagodnostima vezanima za menstruaciju ili druga ginekološka stanja. Rizik od razvoja raka kod žena povećava se nakon menopauze.

Rane naznake raka debelog creva

Specifičnih ranih simptoma kolorektalnog karcinoma najčešće nema sve dok bolest ne uznapreduje. Iz tog razloga redovni pregledi pomažu u otkrivanju bolesti pre nego što se razviju simptomi, dok se rak debelog creva najčešće može izlečiti.

Simptomi raka debelog creva

Kako bolest napreduje, tako i simptomi raka debelog creva postaju uočljiviji. U zavisnosti od mesta i rasta mogu se razlikovati od osobe do osobe:

 • Promena uobičajenog rada creva, pojava zatvora ili proliva
 • Rektalno krvarenje, pojava krvi u stolici, tamna ili uska stolica
 • Promena konzistencije ili mirisa stolice
 • Osećaj kao da creva nisu potpuno prazna
 • Trajna nelagodnost u stomaku, nadutost ili bol 
 • Slabost, umor, bledilo i anemija uzrokovana nedostatkom gvožđa
 • Gubitak apetita, nevoljni i neobjašnjivi gubitak težine

Ovi simptomi ne ukazuju nužno na rak. Mnogi drugi poremećaji probavnog trakta mogu uzrokovati slične probleme, uključujući hemoroide, fisure, sindrom iritabilnog creva, itd. Za sve tegobe koje traju duže od nekoliko dana treba posetiti lekara.

Skrining i dijagnostikovanje raka debelog creva

Sve osobe starije od 50 godina koje nemaju porodičnu istoriju bolesti niti pritužbe, treba da počnu s redovnim pregledima debelog creva. U slučaju da prepoznajete neke of faktora rizika, skrining treba početi sa 40 godina ili čak pre. Kod osoba s genetski nasljeđenim sindromom polipoze, skrining bi trebalo započeti u uzrastu od 15-18 godina.

Postoji nekoliko opcija skrininga za rano otkrivanje raka debelog creva. To su su FOBT analize krvi, fekalne DNK analize, kolonoskopija, fleksibilna sigmoidoskopija i kompjuterizovana tomografska kolonografija. Najbolja metoda skrininga je kolonoskopija. Koristi tanku, fleksibilnu cev s kamerom na kraju za pregled debelog creva iznutra. Postupak omogućava lekarima da otkriju i uklone polipe pre nego što se pretvore u rak, ili da uzmu uzorke (biopsiju) iz sumnjivih područja. Polipi uklonjeni tokom kolonoskopije pregledaju se kako bi se utvrdilo imaju li kancerogene ili prekancerozne ćelije.

Dođe li do potvrde dijagnoze raka debelog creva, vrše se dodatne analize i snimanja kako bi se procenio tačan tip, stadijum i širenje bolesti. ACIBADEM u svojim Centrima za lečenje raka obezbeđuje brz pristup svim najsavremenijim imageing alatima za detaljno dijagnostikovanje kolorektalnog karcinoma uključujući RTG grudnog koša, abdominalnu kompjuterizovanu tomografiju (CT), ultrazvuk (US), magnetnu rezonancu (MRI), endorektalnu ultrasonografiju (ERUS), pozitronsku emisijsku tomografiju (PET).

Stopa preživljavanja raka creva

Prognoze i izlečenje raka debelog creva najviše zavise od stadijuma u kojem je otkriven. Faze su razvrstane na skali od 0 (karcinom in situ) do D. U nižim stadijumima rak je ograničen na zid debelog creva. U D stadijumu rak debelog creva proširio se na udaljene organe (metastazirao). Kada se bolest otkrije u ranoj fazi, pre no što se proširi, petogodišnja stopa preživljavanja prelazi 90%. Rak se smatra izlečenim ako se ne ponovi u roku od 5 godina. U uznapredovaloj fazi, stopa preživljavanja je niža, ali stalno raste.

Poslednjih godina beleži se sve niža stopa smrtnosti od raka debelog creva. Razlog su tehnike skrininga kojima se rak sve ranije otkriva. Zato se rak lakše leči ako se ranije otkrije. U isto vreme, napredovale su i metode lečenja. Sveobuhvatni, multidisciplinarni pristup i specifično iskustvo kakvo ACIBADEM nudi u svojim Centrima za lečenje raka, doprinose sve boljim rezultatima lečenja.

Lečenje raka debelog creva

Kako se leči rak debelog creva zavisi od njegove lokacije, stadijuma i drugih faktora. Ono što treba znati je da je kolorektalni karcinom bolest koja se može lečiti, posebno ako se dijagnostikuje rano. U zavisnosti od slučaja, operacija, hemoterapija, ciljana terapija, imunoterapija ili zračenje mogu se koristiti samostalno ili u kombinaciji.

 • Operacija raka debelog creva. Najbolji način za uklanjanje kancerogenih lezija je operacija. Vrsta hirurške intervencije zavisi od pozicije raka u debelom crevu i stadijumu. U stadijumu A i ranom B stadijumu, kancerogeni polipi mogu se ukloniti tokom kolonoskopije s polipektomijom ili lokalnom ekscizijom. Terapijska endoskopija omogućava lečenje odmah nakon dijagnoze, bez ikakvih rezova, a to je često dovoljno da se bolest otkloni. Uznapredovali slučajevi zahtevaju opsežniju operaciju koja se naziva resekcija debelog creva (kolektomija). Uključuje uklanjanje dela creva koji sadrži rak, zajedno s okolnim tkivima i susednim limfnim čvorovima. Preostali delovi debelog creva se ponovo spajaju (anastomoza). U zavisnosti od slučaja, nekad je potrebna djelimična ili potpuna kolektomija. U nekim slučajevima, pacijentima je potrebna kolostomija ili ileostomija nakon resekcije. To znači da hirurg stvara stomu – veštački otvor u trbušnom zidu, kako bi omogućio izlaz za probavni otpad. Može se koristiti kao privremeno ili trajno rešenje. Palijativna hirurgija se takođe koristi za ublažavanje simptoma i bolji kvalitet života u uznapredovaloj fazi. U ACIBADEM-u operacije raka debelog creva u većini slučajeva mogu se izvesti minimalno invazivnim tehnikama umesto otvorenog hirurškog zahvata. Laparoskopija i robotska hirurgija skraćuju vreme oporavka i osiguravaju veću udobnost za pacijenata.
 • Hemoterapija. Naziva se još i sistemsko lečenje tokom kog se koriste lekovi za ubijanje ćelija raka u celom telu. I kada se tumor dijagnostikuje u ranom stadijumu te potpuno ukloni hirurškim zahvatom, neke ćelije raka mogu putovati u različite delove tela putem limfnih i krvnih sudova. Ako se te ćelije ne unište, vremenom se množe i rastu, uzrokujući ponovnu pojavu bolesti u nekom drugom delu tela. Iz tog razloga, preventivna hemoterapija može se primeniti posle operacije kako bi se uništile preostale ćelije raka. Hemoterapija se može koristiti i pre operacije kako bi se smanjio veliki tumor i olakšala operacija (neoadjuvantna terapija).
 • Ciljana terapijia. Za razliku od hemoterapije, koja utiče i na zdrave ćelije zajedno s kancerogenim tkivima, ciljani lekovi napadaju samo maligne ćelije i ne izazivaju značajne nuspojave. Široko se koriste u lečenju raka debelog creva, naročito u D stadijumu. Prema nekim studijama, kada se koriste s konvencionalnom hemoterapijom, ovi lekovi mogu povećati efikasnost terapije za 25-30%.
 • Zračenje. Radioterapija koristi velike doze zračenja za uništavanje ili smanjenje tumora. Ponekad se preporučuje pacijentima kao deo lečenja za uklanjanje rezidualnih ćelija raka ili metastaza. ACIBADEM je opremljen najsavremenijim radioterapijskim uređajima, uključujući MRIdian by ViewRay koji omogućava ultra-precizno lečenje zračenjem teško dostupnih i pokretnih tumora u abdomenu.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search