Endometriosis - Acıbadem Healthcare Services (RS)
Endometriosis

Endometriosis

Ovde smo da pobedimo endometriozu

Endometrioza je jedna od najčešćih ginekoloških bolesti žena u čitavom svetu. Broj žena koje imaju endometriozu raste iz godine u godinu. Smatra se da 200 miliona žena boluje od endometrioze. Endometrioza nije smrtonosna bolest, ali može uzrokovati umor, jake bolove tokom menstrualnog ciklusa i polnog odnosa, bolove tokom mokrenja te neplodnost. Zahvaljujući svojoj priznatoj stručnosti u ovoj oblasti medicine, Acıbademov Centar izvrsnosti za lečenje endometrioze u svojoj ponudi obezbeđuje najsveobuhvatniju terapiju i lečenje endometrioze. Bez obzira koliko slučaj bio komplikovan, Acıbademov iskusni tim stručnjaka uz napredne dijagnostičke i hirurške tehnologije obezbeđuje sve što je potrebno. Pacijentkinje koje boluju od endometrioze u potrazi za rešenjem putuju po celom svetu, ali se na kraju ipak leče u Acıbademu.

Šta je endometrioza?

Endometrioza ili „čokoladna cista“ predstavlja bolan poremećaj kod kog tkivo slično zidovima materice ili „endometrijuma“ oblaže unutrašnjost materične šupljine. Endometrioza utiče na jajnike, jajovode i trbušnu maramicu male karlice. Može se zadebljati i krvariti, zatim uzrokovati dodatne simptome, smanjujući kvalitet života pacijentkinje. Jedna od 10 žena s menstrualnim ciklusom boluje od endometrioze.

Simptomi endometrioze

Simptomi endometrioze mogu biti različiti:

  • Hronični umor
  • Jak bol tokom menstrualnog ciklusa i polnog odnosa
  • Bol tokom mokrenja
  • Poremećaji pri pražnjenju creva
  • Neplodnost
  • Jako krvarenje
  • Proliv
  • Zatvor
  • Mučnina tokom menstruacije

Endometrioza utiče na gubitak kvaliteta života i zdravlja žena, jer teški ili hronični simptomi utiču na njihove svakodnevne aktivnosti, seksualne odnose i generalno na život. Međutim, ti se simptomi možda uopšte neće pojaviti, što može onemogućiti postavljanje dijagnoze. Zbog toga je za dijagnostikovanje endometrioze potreban ultrazvuk ili neki drugi dijagnostički alat.

Diagnostikovanje endometrioze

Simptomi endometrioze slični su drugim ginekološkim problemima. Tačna dijagnoza endometrioze zahteva specijalizovano znanje i iskustvo a zatim i fizičke preglede i snimanje. Kada se endometrioza ne dijagnostikuje, te se posledično loše ili nikako ne leči, to može uzrokovati druge poremećaje karlice, na kraju i neplodnost. Rana dijagnoza koju će postaviti iskusni ginekolog i akušer specijalizovan za operaciju endometrioze i endometrijske ciste štedi vreme i energiju pacijentkinjama, te dodatno povećava njihovo poverenje u lečenje.

Hirurško lečenje endometrioze

Hirurško lečenje endometrioze uzima se u razmatranje kada su simptomi ozbiljni i/ili se lečenje, odnosno terapija pokaže neadekvatnom. Hirurgija je poželjna metoda lečenja kada postoji anatomsko oštećenje karličnih organa ili opstrukcija crevnog i urinarnog trakta. Generalno, poželjnija je konzervativna metoda u kojoj se očuvaju materica i tkivo jajnika (hirurški se uklanja samo tkivo endometrijuma). Operacija se izvodi laparoskopskom i robotskom hirurgijom.

Najvažniji aspekti u operaciji endometrioze koji utiču na uspešan ishod jesu veliko znanje i iskustvo hirurga. Izvođenje ove operacije od strane neiskusnog lekara može se zaključiti u visokoj stopi komplikacija tokom operacije (krvarenje, oštećenja sistema za cirkulaciju, oštećenja mokraćnog trakta, creva i fistula) te recidiva bolesti u ranom postoperativnom periodu. To takođe može biti posledica nekompletne operacije. Uspešna operacija reflektuje se spontanom trudnoćom, životom bez bola i niskom stopom recidiva.

Zašto treba da odaberete Acıbademov Centar za lečenje endometrioze?

Acıbademov pionirski centar za lečenje endometrioze dostupan je ne samo u Turskoj, već i u celom svetu. Acıbademov Centar za lečenje endometrioze naziva se „Multidisciplinarnim centrom izvrsnosti za lečenje endometrioze“ i potvrđen je SRC akreditacijom. Acıbadem je prvi u Turskoj, drugi u Evropi te šesti multidisciplinarni centar izvrsnosti za lečenje endometrioze u svetu. Ova neprofitna organizacija za dobrobit pacijenata ima svoje sedište u SAD i odobrava akreditacije za hirurške ustanove i medicinske stručnjake.

Od svake bolnice SRC očekuje 100 uspešnih operacija endometrioze godišnje. Štaviše, postoje različiti ključni zahtevi za prijavu za ovu akreditaciju. Acıbadem ima čast što je druga bolnica sa SRC akreditacijom u ovom delu Evrope. Osim toga, direktor centra Taner Usta, profesor ginekologije i akušerstva, prihvaćen je kao glavni hirurg od strane SRC-a. Taner Usta, direktor Centra izvrsnosti za lečenje endometrioze bolnice Acıbadem Altunizade, stručnjak je za endometriozu, bol u karlici i robotsku hirurgiju, a svoje ogromno iskustvo stekao je na obukama u Francuskoj, Nemačkoj i Turskoj. Taner Usta u Acibademu koristi novi medicinski koncept za lečenje hroničnog bola u karlici pod nazivom „specijalna neuropelveologija“.

Acibademov Centar za lečenje endometrioze omogućava svim pacijentkinjama najbolji dostupni tretman. Veliko iskustvo i izuzetno rafinirane veštine naših lekara čine veliku razliku i ishoduju uspešne rezultate u lečenju endometrioze

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search