» Centar za presađivanje kose
Centar za presađivanje kose

Centar za presađivanje kose

Centar za presađivanje kose Acibadem savršeno je rešenje za presađivanje kose. Naše iskusno medicinsko osoblje specijalizovano je za tu oblast i radi u uslovima koji obezbeđuju najveću brigu o vašem zdravlju i dobrobiti.

Šta je presađivanje kose?

Gubitak kose može biti stresno iskustvo za svakoga bez obzira na godine i pol, ali gubitak kose posebno je čest kod muškaraca. Za sve one koji gube ili su izgubili kosu iz bilo kog razloga, presađivanje kose smatra se jednim od tretmana u estetskoj hirurgiji koji može promeniti život. 

Presađivanje kose oduvek je bilo popularno među poznatim, slavnim osobama, a priče o  presađivanji kose Ilona Maska ili Vejna Runija danas su vesti koje se mogu pročitati bilo gde. Zahvaljujući razvoju mnogih medicinskih tehnologija korićtenih u praksi poslednjih godina, presađivanje kose brzo je postalo popularno rešenje za mnoge jer je sada pristupačnije nego pre, dok je oporavak brži a sam proces manje bolan.

Presađivanje kose je oblast estetske hirurgije koje se i dalje razvija i u kojem se izdvajaju tri različita postupka presađivanja. U osnovi, postupak se može definisati kao prenošenje zdravih folikula dlake s određenih delova glave na delove koji imaju tanku dlaku ili je uopšte nemaju. Budući da je presađivanje trajno rešenje, tretman je relativno brz a oporavak lak, dok vreme oporavka može varirati u zavisnosti od metode koja je korišćena. Ako osećate psihičku nelagodnost zbog gubitka kose, to ne bi trebalo da bude razlog koji vas može sprečiti da posetite Centar za presađivanje kose Acıbadem, jer se uz vrhunske tehnologije koje koristimo, negativan efekat gubitka kose može lagano rešiti.

Presađivanja kose u Turskoj

Zbog svog lako dostupnog položaja, prelepih istorijskih mesta i predela, te velikih smeštajnih kapaciteta, bilo povoljnijih ili luksuznih mesta, Turska je dokazala svoju lidersku ulogu i status u turizmu i zdravstvenom turizmu. U kombinaciji s činjenicom da je domaćin modernih zdravstvenih centara i stručnjaka za presađivanje kose, Turska postaje jedan od najpopularnijih izbora za operacije presađivanja kose u poslednje vreme. S obzirom na to da su troškovi presađivanja u Turskoj znatno niži kada se uporede s cenama u Velikoj Britaniji, SAD i Evropi, opcija za presađivanje kose u Turskoj najčešće je prvi izbor. 

Koliko košta presađivanje kose? Naravno, nigde u svetu nema utvrđene cene za presađivanje kose. Međutim, procena je da takva operacija u Velikoj Britaniji može iznositi od 5000 do 15000 funti, dok u SAD treba izdvojiti između 4000 i 20000 američkih dolara. Ista operacija u Turskoj košta puno manje, uz troškove smeštaja u nekom od ponuđenih hotela, trošak prevoza, prevoda i postoperativne nege. Osim toga, u Turskoj možete ostati i nakon operacije te uživati u čudesnim gradovima i predelima po neverovatno povoljnim cenama.

Zašto odabrati Centar za presađivanje kose Acıbadem?

Popularnost Turske među pacijentima iz celog sveta koji treba obave presađivanje kose takođe je dovela do određenih negativnih posledica. Poslednjih godina u celoj zemlji osnovane su brojne klinike za presađivanje kose. Zbog velikih razlika i nedoslednosti u obimu cena, takozvani „stručnjaci“ uz nedostatak informacija koje pacijenti treba da dobiju na uvid, otežavaju pronalaženje pouzdanog profesionalnog mesta za presađivanje kose u kom rade iskusni hirurzi u higijenskom okruženju kojim se garantuje dobrobit pacijenta. Zahvaljujući svom profesionalnom medicinskom osoblju i hirurzima koji su specijalizirali u oblasti estetske hirurgije i presađivanja kose, Centar za presađivanje kose Acibadem nudi medicinski dokazane metode presađivanja kose. Trideset godina iskustva i mreža povezanih zdravstvenih usluga širom države, koja se sastoji od 21 bolnice i 13 zdravstvenih centara s preko 3500 lekara i 4500 medicinskih sestara, čine Acıbadem prestižnim, etabliranim imenom u oblasti presađivanja kose, ne samo u Turskoj, već i u Bugarskoj, Makedoniji i Holandiji uz bolnice koje obezbeđuju različite zdravstvene usluge.

Odluči li se pacijent za bilo koju vrstu lečenja ili, u ovom slučaju za presađivanje kose, on mora biti siguran da će lečenje dati najbolji mogući rezultat. Imajući ovaj princip na umu, Centar za presađivanje kose Acibadem obezbeđuje najbolje opcije za presađivanje kose zahvaljujući najsavremenijim medicinskim tehnologijama i iskusnim hirurzima, uz posebnu želju da vaše putovanje radi zdravstvenog tretmana u Tursku ostane u lepom sećanju. 

Metode presađivanja kose

Tehnologija kojom se vrši presađivanja kose u relativno kratkom vremenskom razdoblju brzo je napredovala. U prošlosti, za operacije presađivanja kose, posebno pre 1940-ih, korišćene su izuzetno ograničene hirurške metode za presađivanje kose, a stručnost u toj oblasti nije postojala u obliku ili meri s kojom se može uporediti s današnjim standardima. 1939. godine japanski dermatolog, Šođi Okuda, opisao je prve eksperimente s presađivanjom kose u svetu savremene medicine. Iako se o tom postupku ne zna puno, koristio je metodu za presađivanje kose koja se danas naziva FUE metoda. Sve u svemu, Okuda je malim, kružnim rezovima vadio folikule dlake te ih presađivao na ćelavo područje glave svog pacijenta. Prema njegovim izjavama, operacija je bila uspešna.

Sledeći događaj vredan pomena u vezi sa presađivanjem kose, dogodio se početkom 1950-ih. Drugi vešti dermatolog Norman Orentrajh, kog smatraju ocem savremene transplantacije kose, počeo je da vrši eksperimente na terenu. Pokušao je u svojoj metodi da premesti grupe folikula dlake. Takođe je otkrio da takvi folikuli mogu rasti na nezdravim ili ćelavim delovima. Pošto je njegova metoda uključivala grupe iščupanih folikula i velike ožiljke, rezultati nisu bili toliko prirodnog izgleda da bi to bilo ko poželeo. Narednih decenija, stručnjaci širom sveta osmislili su nove metode kako bi postigli bolje rezultate čineći da ožiljci na temenu budu manji. U današnjoj tehnologiji tri metode su postale popularne među hirurzima. To su metode FUE, FUT i DHI.

FUE (Ekstrakcija pojedinačnih folikula)

Ekstrakcija pojedinačnih folikula, skraćeno FUE metoda za presađivanje kose, jedno je od najnovijih dostignuća u razvoju metoda za presađivanje kose. Nadovezujući se na prve nalaze Šođi Okude, ova metoda uklanjanja pojedinačnih folikula pomoću igala i dermalne ekstrakcije po prvi put je izvedena 1989. godine. Međutim, bilo je potrebno vreme da se čitav proces usmeri tako da postigne popularnost kakvu ima danas. U decenijama koje su usledile, ekstrakcije i incizije na koži korišćene u ovoj tehnici postajale su sve sitnije. Činjenica da je FUE metoda donosila preciznost bila je dovoljna da je specijalizirani hirurzi izaberu jer je krajnji rezultat i prirodni izgled učinio ovu metodu najpopularnijom među tri najistaknutije metode za presađivanje kose. 

Postoje tri različite vrste FUE metode za transplantaciju kose. To su:

Sapphire FUE (Safirna FUE)

Kod ove metode, umesto metalnih igala, za ekstrakciju folikula koristi se alat od dragog kamenja. Safirne oštrice na alatu omogućavaju još precizniju ekstrakciju, smanjeno ljuštenje i kraće vreme oporavka, koje traje otprilike sedam dana.

MicroFUE

MicroFUE metoda je najpreciznij među svim FUE metodama. U MicroFUE tehnici koriste se tanke igle debljine 0,6-0,8 mm, pričvršćene na mikro motor. Trajanje operacije kraće je u poređenju s drugim metodama zahvaljujući mikro motoru koji se koristi.

Long Hair FUE

Metoda Long Hair FUE poželjna je za pacijente koji ne žele potpuno da obriju glavu pre hirurške intervencije. Nakon puštanja dlake da raste pozadi i sa strane glave, obrije se pravougaoni deo kose sa zadnje strane temena, uklone se folikuli dlake s ovog dela i prebace na željene delove temena. Ovaj pravougaoni deo kose može se sakriti češljanjem duže kose koja se nalazi na vrhu i sa strane glave dok koža potpuno ne zaraste.

FUT (Presađivanje pojedinačnih folikula)

FUT metoda za presađivanje kose je najstarija u poređenju s FUE i DHI metodama. Zbog toga se metode FUE i DHI danas češće koriste za presađivanju kose, a metoda FUT više nije poželjna i ne koristi se u modernim i tehnološki naprednim centrima za presađivanje kose. Razlika između metoda FUE i FUT za presađivanje kose je u tome što se folikuli u FUT tehnici uklanjaju i grupno presađuju, umesto pojedinačnog prenosa. To ovu metodu čini najprikladnijom za slučajeve kada je potrebno presaditi veći deo kose te daje bolje rezultate u poređenju s pojedinačnim prenosom folikula. Međutim, neki nedostaci postoje a oporavak je duži i bolniji. Hirurški zahvat ostavlja ožiljak u obliku vodoravne trake na zadnjem delu temena, iako se ožiljak može prikriti kosom koja raste.

DHI (Direktna implantacija kose)

DHI metoda najnovija je metoda u svetu presađivanja kose. Deluje slično FUE metodi u kojoj se folikuli dlake ekstrahuju i presađuju jedan po jedan. Ono što ih razlikuje jeste alat koji se koristi u DHI metodi. Dok vodi operaciju presađivanja, hirurg mora da otvori male rupe kako bi podmetnuo folikule na ćelavi deo vlasišta pomoću drugog alata. Međutim, DHI metoda kombinuje ekstrakciju i implantaciju folikula dlake u jedan postupak pomoću specijalnog alata, u obliku olovke. Time se znatno skraćuje trajanje operacije.

Faze u procesu presađivanja kose

Nakon što ste stigli u Tursku i smestili se u hotel, možete posetiti Centar za presađivanje kose Acibadem i započeti s potrebnim analizama – preliminarnim pregledom i detaljnom analizom. Tako se možete odlučili za najbolju metodu koja biti korišćena tokom operacije. Ovaj postupak takođe uključuje određivanje koliko će se graftova (graft je deo tkiva koji se presašđuje) koristiti. U ovoj fazi možete postaviti bilo koje pitanje i konsultovati se s medicinskim stručnjacima iz Acıbadema kako biste dobili najbolje iskustvo i rezultat nakon završene operacije.

Nakon završnih analiza krvi i pripreme za operativni zahvat, kad budete spremni, krećete u operacionu salu. Nakon nanošenja lokalnog anestetika na vaše vlasište, hirurg će izvesti operaciju uz primenu metode za presađivanje kose za koju su stručnjaci tokom preoperativne faze utvrdili da je za vas najprikladnija. Nakon operacije, već istog dana možete napustiti bolnicu. Iskusno medicinsko osoblje u Centru za presađivanje kose Acıbadem pružiće svu potrebnu postoperativnu negu i posvetiti najveću pažnju vašoj dobrobiti. Ako je potrebno, u sledećih nekoliko dana možete dogovoriti dodatno savetovanje kako biste proverili napredak. Bez obzira na metodu koja se koristi u vašem slučaju, moći ćete da se vratite svom svakodnevnom životu za manje od sedam dana a na potpuni oporavak treba sačekati nekih mesec dana.

Najčešća pitanja

•    Je li presađivanja kose trajno?

Deo sa kog se folikula ekstrahuje za operaciju sadrži najjače folikule dlake. Iz tog razloga nećete gubiti kosu na delu glave na kom je obavljena operacija presađivanja kose. Vaša presađena kosa biće trajna u svakom slučaju.

•    Koja metoda presađivanja kose je prikladna za mene?

Odluka o metodi presađivanja kose bez potrebnog testiranja i pregleda nije moguća. Tokom vaših preoperativnih konsultacija, vodeći medicinski stručnjaci u ovoj oblasti u Centru za presađivanje kose Acibadem, odrediće najprikladniju metodu za vas.

•    Treba li vam anestezija za presađivanje kose?

Da, pre operacije anesteziolog na vaše vlasište nanosi anesteziju. Nadalje ćete biti potpuno budni. Međutim, tokom operacije nećete osetiti ništa na temenu ali određeno vreme nakon operacije.

•    Treba li obrijati glavu pre presađivanje kose?

U većini slučajeva odgovor je da. Međutim, ne morate ništa preduzimati pre dolaska u bolnicu jer će vam glava, ako je to potrebno, biti obrijana pre operacije.

• Raste li kosa na delu sa kog je presađena?

Tehnički, kako se folikuli dlake uklanjaju s tog dela, oni više neće rasti. Međutim, zahvaljujući naprednim metodama odabira pojedinačnih graftova u FUE i DHI metodama, neće biti moguće uočiti nedostatak dlake na donorskim delovima nakon potpunog oporavka. Treba imati na umu da se ista stvar ne odnosi na FUT metodu presađivanja kose.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search