Presađivanje kose

Presađivanje kose

Šta je transplantacija kose?

Transplantacija kose je odgovarajući hirurški postupak presađivanja folikula kose uzetih sa zadnjeg dela glave gde je kosa gušća, na delove glave gde je kosa ređa.

Metode presađivanja kose

FUE metoda je razvijena nakon što je FUT metoda izgubila na vrednosti. Uz metodu ekstrakcije kose (FUE), folikule kose davaoca uzimaju se iz zone između ušiju i to pomoću posebno razvijenog mikro motora ili igle za ekstrakciju dimenzija od 0,5 – 0,9 mm.

Metoda presađivanja brzo se razvila, te iako je novija od FUT metode, za kratko vreme postaje mnogo popularnija. Najvažniji faktor koji je presudio u korist FUE metode je u činjenici da su hirurški alati veoma napredni i da omogućavaju veoma brze i neinvazivne metode ekstrakcije folikula kose.

Danas se, umesto igala kojima se ručno vršila ekstrakcija, koriste manuelni ili elektronski mikro motori. Uređaji omogućavaju ekstrakciju folikula kose bez ikakvih problema. Vreme potrebno za rad je smanjeno sa dva dana na samo 3-4 sata i veoma je praktično po pacijente. FUE (Follicular Unit Extraction) je metoda za transplantaciju kose koja se, zbog svojih prednosti, naširoko koristi. FUE je prva metoda koje se setite kada se razgovara o transplantaciji kose.

Ovakva tvrdnja je opravdana: FUE označava bezbolnu metodu za transplantaciju kose nakon čega se pacijent za kratko vreme vraća svom uobičajenom rasporedu i to bez ikakvih šavova ili posekotina. Ni u zoni ekstrakcije folikula kose davaoca nema trajnih ožiljaka. Ova metoda omogućava i transplantaciju folikula kose sa tela.

PRP (plazma bogata trombocitima) u transplantaciji kose

Šta je PRP regenerativna metoda?

PRP se koristi za brzu regeneraciju ožiljaka i ubrzava rast kose. PRP tretman pomaže slabim folikulama u procesu revitalizacije. Kod svih pacijenata kod kojih je primenjena PRP terapija, primećen je relativno manji gubitak kose u zoni operacije i znatno snažniji rast kose. Kod operacija presađivanja, ožiljci kod pacijenata kod kojih je prethodno primenjen PRP, brže su zarastali. Nakon operacije crvene tačkice i ogoljene zone brže su nestajale a kapacitet rasta kose u zoni presađivanja se povećao.

PRP je je plazma obogaćena trombocitima iz krvi pacijenta. Pacijent pre postupka daje krv i dobija se PRP. Kada se koristi krv pacijenta, nema potrebe za merenjima stepena odbacivanja. Pored toga, PRP ne izaziva alergijske reakcije.

Kako se dobija PRP tečnost?

  1. Kao i u svim laboratorijama, od pacijenta koji će biti podvrnut PRP tretmanu, uzima se 10 cc krvi.
  2. Specijalnim uređajem, izvađena krv prebacuje se u sterilnu cev koja služi za obogaćivanje plazme trombocitima.
  3. Krv se vrti u centrifugi a ćelije obogaćene trombocitima se zgušnjavaju.

Pomoću ove procedure, stopa trombocita PRP-a može se povećati i do osam puta. Studije su pokazale da faktor rasta folikula kose zavisi od broja trombocita.

Kako se PRP nanosi?

Prvo je potrebna anestezija. Zatim se PRP tečnost injekcijom ubrizgava u koren kose. Proces ubrizgavanja je bezbolan i kratko traje (2-3 minuta). Pacijenti se zatim vraćaju svojim uobičajenim aktivnostima i normalnom životu bez oticanja ili modrica.

Kome može koristiti PRP tečnost?

Svi oni koji pate od sezonskog ili genetskog gubitka kose ili ljudi s tankom i slabom kosom, mogu koristiti tretman PRP-om.

PRP u transplantaciji kose

PRP ima trostruku ulogu u transplantaciji kose:

  1. Revitalizacija folikula kose nakon postupka presađivanja (FUE sa PRP podrškom).
  2. Ubrzava rast kose nakon postupka presađivanja u zoni presađivanja.
  3. Ubrzava i stimuliše rast folikula presađene kose.

Potrebno je određeno vreme pre presađivanja iz zone odakle se folikule kose uzimaju do zone primaoca. Ovaj proces je važan za preživljavanje folikula kose.

Izvađene folikule kose čuvaju se u posebno pripremljenim prostorijama za ovu namenu.

Po novoj metodi, PRP se dodaje u posudu ili se folikule multipliciraju direktno PRP-rastvorom koji veoma brzo izaziva pozitivne efekte. Injekcija PRP tečnosti potpomaže život folikule, pomaže u bržem zarastanju tkiva i stimuliše rast folikula kose.

Ima li PRP neželjene efekte?

PRP tečnost sadrži krv pacijenta. Rizik od infekcije ili alergije ne postoji. U suštini to je kao da dobrovoljno dajete krv. Efekat PRP tretmana može se razlikovati. PRP tretman ima efekat suplementacije. Za vidljive rezultate tretmana potrebno je određeno vreme. Ovaj tretman potpomaže i fizički oporavak.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search