» Šta je presađivanje kose?
Šta je presađivanje kose?

Šta je presađivanje kose?

Šta je presađivanje kose?

Gubitak kose može biti stresno iskustvo bez obzira na godine i pol, ali gubitak kose u mnogome je češći kod muškaraca. Za sve one koji gube ili su izgubili kosu iz bilo kog razloga, presađivanje kose smatra se jednim od tretmana u estetskoj hirurgiji koji može promeniti život.

Presađivanje kose oduvek je bilo popularno među poznatim, slavnim osobama, a priče o  presađivanju kose Ilona Maska ili Vejna Runija danas su vesti koje se mogu pročitati svuda. Zahvaljujući razvoju mnogih medicinskih tehnologija korišćenih u praksi poslednjih godina, presađivanje kose brzo je postalo popularno rešenje za mnoge jer je sada pristupačnije nego pre, dok je oporavak brži a sam proces manje bolan.

Presađivanje kose je oblast estetske hirurgije koja se i dalje razvija i izdvajaju se tri različita postupka presađivanja. Presađivanje kose se može definisati kao prenošenje zdravih folikula dlake s određenih delova glave na delove koji imaju tanku dlaku ili je uopšte nemaju. Presađivanje je trajno rešenje, tretman je relativno brz, a oporavak lak. Vreme oporavka može varirati u zavisnosti od metode koja je korišćena. Ako osećate psihičku nelagodnost zbog gubitka kose, to bi bio razlog više da posetite Centar za presađivanje kose Acıbadem, jer se uz ogromno iskustvo i vrhunske tehnologije koje koristimo, negativan efekat gubitka kose može lagano rešiti.

Presađivanja kose u Turskoj

Zbog idealnog geostrateškog položaja, prelepih istorijskih mesta i predela, ali i velikih smeštajnih kapaciteta, Turska je dokazala svoju lidersku ulogu u zdravstvenom turizmu. Uz činjenicu da je Turska mesto razvoja modernih zdravstvenih centara i stručnjaka za presađivanje kose, sa razlogom je postala jedna od najpopularnijih destinacija za ovu vrstu estetske hirurgije. Uz činjenicu da su troškovi presađivanja u Turskoj znatno niži kada se uporede sa cenama u Velikoj Britaniji, SAD i Evropi, opcija za presađivanje kose u Turskoj najčešće je prvi izbor.

Koliko košta presađivanje kose? Naravno, nigde u svetu nema utvrđene cene za presađivanje kose. Međutim, procena je da takva operacija u Velikoj Britaniji može iznositi od 5000 do 15000 funti, a u SAD treba izdvojiti između 4000 i 20000 američkih dolara. Ista operacija u Turskoj košta puno manje, uz troškove smeštaja u nekom od luksuznih hotela, trošak prevoza, prevodioca i postoperativne nege. Osim toga, u Turskoj možete ostati i nakon operacije te uživati u čudesnim i prelepim gradovima i predelima po neverovatno povoljnim cenama.

Zašto odabrati Centar za presađivanje kose Acıbadem?

Popularnost Turske među pacijentima iz celog sveta koji treba obave presađivanje kose takođe je dovela do određenih negativnih posledica. Poslednjih godina u celoj zemlji osnovane su brojne klinike za presađivanje kose. Zbog velikih razlika i nedoslednosti u kreiranju cena, takozvani „stručnjaci“ daju pacijentima često netačne i tzv. „poluinformacije“ i time otežavaju pronalaženje pouzdanog profesionalnog mesta za presađivanje kose u kom rade iskusni hirurzi u idealnim uslovima, kojima se garantuje dobrobit pacijenta. Zahvaljujući svom profesionalnom medicinskom osoblju i hirurzima koji su specijalizirali u oblasti estetske hirurgije i presađivanja kose, Centar za presađivanje kose Acibadem nudi medicinski dokazane metode presađivanja kose. Trideset godina iskustva i mreža povezanih zdravstvenih usluga širom države, koja se sastoji od 21 bolnice i 13 zdravstvenih centara sa preko 3500 lekara i 4500 medicinskih sestara, čine Acıbadem prestižnim, etabliranim imenom u oblasti presađivanja kose, ne samo u Turskoj, već i u Bugarskoj, Makedoniji i Holandiji.

Ukoliko se pacijent odluči za bilo koju vrstu lečenja, u ovom slučaju, za presađivanje kose, on mora biti siguran da će lečenje dati najbolji mogući rezultat. Imajući ovaj princip na umu, Centar za presađivanje kose Acibadem obezbeđuje najbolje opcije za presađivanje kose zahvaljujući najsavremenijim medicinskim tehnologijama i iskusnim hirurzima, uz posebnu želju da vaše putovanje radi zdravstvenog tretmana u Tursku ostane u lepom sećanju.

Metode presađivanja kose

Tehnologija kojom se vrši presađivanja kose u poslednjim decenijama značajno je napredovala. U prošlosti, za operacije presađivanja kose, posebno pre 1940-ih, korišćene su izuzetno ograničene hirurške metode, a stručnost u toj oblasti nije postojala u obliku ili meri s kojom se može uporediti sa današnjim standardima. 1939. godine japanski dermatolog, Šođi Okuda, opisao je prve eksperimente sa presađivanjem kose u svetu savremene medicine. Iako se o tom postupku ne zna puno, koristio je metodu za presađivanje kose koja se danas naziva FUE metoda. Sve u svemu, Okuda je malim, kružnim rezovima vadio folikule dlake te ih presađivao na područje poglavine bez kose svog pacijenta. Prema njegovim izjavama, operacije su bile uspešne.

Sledeći događaj vredan pomena u vezi sa presađivanjem kose, dogodio se početkom 1950-ih. Drugi vešti dermatolog Norman Orentrajh, kog smatraju ocem savremene transplantacije kose, počeo je da vrši eksperimente u ovom području. Pokušao je u svojoj metodi da premesti grupe folikula dlake. Takođe je otkrio da tako odabrani folikuli mogu potpuno nesmetano rasti na delovima poglavine koje su ostale nepokrivene kose. Pošto je njegova metoda uključivala grupe iščupanih folikula i velike ožiljke, rezultati nisu bili toliko prirodnog izgleda da bi to bilo ko poželeo. Narednih decenija, stručnjaci širom sveta osmislili su nove metode kako bi postigli bolje rezultate čineći da ožiljci na poglavini budu manji. U današnjoj tehnologiji tri metode su postale popularne među hirurzima. To su metode FUE, FUT i DHI.

FUE (Ekstrakcija pojedinačnih folikula)

Ekstrakcija pojedinačnih folikula, skraćeno FUE metoda za presađivanje kose, jedno je od najnovijih dostignuća u razvoju metoda za presađivanje kose. Nadovezujući se na prve nalaze Šođi Okude, ova metoda uklanjanja pojedinačnih folikula pomoću igala i dermalne ekstrakcije po prvi put je izvedena 1989. godine. Međutim, bilo je potrebno vreme da se čitav proces usmeri tako da dostigne popularnost kakvu ima danas. U decenijama koje su usledile, ekstrakcije i incizije na koži korišćene u ovoj tehnici postajale su sve diskretnije. Činjenica da je FUE metoda donosila preciznost bila je dovoljna da je specijalizirani hirurzi izaberu jer je krajnji rezultat i prirodni izgled učinio ovu metodu najpopularnijom među tri najistaknutije metode za presađivanje kose današnjice.

Postoje tri različite vrste FUE metode za transplantaciju kose. To su:

Sapphire FUE (Safirna FUE)

Kod ove metode, umesto metalnih igala za ekstrakciju folikula koristi se alat od dragog kamenja. Safirne oštrice na instrumentima omogućavaju još precizniju ekstrakciju, smanjeno perutanje i kraće vreme oporavka, koje traje otprilike oko sedam dana.

MicroFUE

MicroFUE metoda je najpreciznija među svim FUE metodama. U MicroFUE tehnici koriste se tanke igle debljine 0,6-0,8 mm, pričvršćene na mikro-motor. Trajanje operacije je znatno kraće u poređenju sa drugim metodama, zahvaljujući mikro-motoru koji se koristi.

Long Hair FUE

Metoda Long Hair FUE poželjna je za pacijente koji ne žele potpuno da obriju glavu pre hirurške intervencije. Nakon puštanja dlake da raste pozadi i sa strane glave, obrije se pravougaoni deo kose sa zadnje strane poglavine, uklone se folikuli dlake sa ovog dela i prebace na željene delove poglavine. Ovaj pravougaoni deo kose može se sakriti češljanjem duže kose koja se nalazi na vrhu i sa strane glave dok koža potpuno ne zaraste.

FUT (Presađivanje pojedinačnih folikula)

FUT metoda za presađivanje kose je najstarija u poređenju sa FUE i DHI metodama. Zbog toga se metode FUE i DHI danas češće koriste za presađivanju kose, a metoda FUT više nije poželjna i ne koristi se u modernim i tehnološki naprednim centrima za presađivanje kose. Razlika između metoda FUE i FUT za presađivanje kose je u tome što se folikuli u FUT tehnici uklanjaju i grupno presađuju, umesto pojedinačnog prenosa. To ovu metodu čini najprikladnijom za slučajeve kada je potrebno presaditi veći deo kose, te daje bolje rezultate u poređenju sa pojedinačnim prenosom folikula. Međutim, postoje određeni nedostaci, a oporavak je duži i bolniji. Hirurški zahvat ostavlja ožiljak u obliku vodoravne trake na zadnjem delu poglavine, iako se ožiljak može prikriti kosom koja raste.

DHI (Direktna implantacija kose)

DHI metoda najnovija je metoda u svetu presađivanja kose. Deluje slično FUE metodi u kojoj se folikuli dlake ekstrahuju i presađuju jedan po jedan. Ono što ih razlikuje jesu instrumenti koji se koristi u DHI metodi. Dok vodi operaciju presađivanja, hirurg mora da načini male otvore kako bi umetnuo folikule na željeni deo vlasišta pomoću drugih instrumenata. DHI metoda kombinuje ekstrakciju i implantaciju folikula dlake u jedan postupak pomoću specijalnih instrumenata u obliku olovke, čime se znatno skraćuje trajanje operacije.

Faze u procesu presađivanja kose

Nakon što ste stigli u Tursku i smestili se u hotel, možete posetiti Centar za presađivanje kose Acibadem i započeti sa potrebnim analizama – preliminarnim pregledom i detaljnom analizom. Tako se možete odlučiti za metodu koja bi bila izbor u vašem slučaju. Ovaj postupak takođe uključuje određivanje koliko će se graftova (graft je deo tkiva koji se presađuje) koristiti. U ovoj fazi možete postaviti bilo koje pitanje i konsultovati se sa medicinskim stručnjacima Acıbadema kako biste dobili najbolji odgovor, a samim tim i željeni rezultat nakon završene operacije.

Nakon završnih analiza krvi i pripreme za operativni zahvat, krećete u operacionu salu. Nakon nanošenja lokalnog anestetika, hirurg će izvesti operaciju uz primenu metode za presađivanje kose, za koju ste vi zajedno sa stručnjacima Acibadem bolnice odlučili da je metoda izbora za vas. Nakon operacije, već istog dana možete napustiti bolnicu. Iskusno medicinsko osoblje u Centru za presađivanje kose Acıbadem pružiće svu potrebnu postoperativnu negu i posvetiti vam najveću pažnju. Ukoliko je potrebno, u sledećih nekoliko dana, možete dogovoriti dodatno savetovanje kako biste proverili napredak. Bez obzira na metodu koja je primenjena, moći ćete da se vratite svom svakodnevnom životu za manje od sedam dana a na potpuni oporavak treba sačekati oko mesec dana.

Najčešća pitanja

Da li je presađivanja kose trajno?

Deo sa kog se folikula ekstrahuje za operaciju sadrži najjače folikule dlake. Iz tog razloga nećete gubiti kosu na delu glave na kom je obavljena operacija. Vaša presađena kosa biće trajna u svakom slučaju.

Koja metoda presađivanja kose je prikladna za mene?

Odluka o metodi presađivanja kose bez potrebnog testiranja i pregleda nije moguća. Tokom vaših preoperativnih konsultacija, vodeći medicinski stručnjaci u ovoj oblasti, u Centru za presađivanje kose Acibadem, odrediće najprikladniju metodu za vas.

Treba li vam anestezija za presađivanje kose?

Da, pre operacije aplikuje se lokalna anestezija. Nadalje ćete biti potpuno budni. Međutim, tokom operacije, ali i određeno vreme nakon završene operacije nećete imati nikakve bolne senzacije.

Treba li obrijati glavu pre presađivanje kose?

U većini slučajeva odgovor je da. Međutim, ne morate ništa preduzimati pre dolaska u bolnicu jer će vam glava, ako je to potrebno, biti obrijana pre same operacije.

Raste li kosa na delu sa kog je presađena?

Tehnički, kako se folikuli dlake uklanjaju s tog dela, oni više neće rasti. Međutim, zahvaljujući naprednim metodama odabira pojedinačnih graftova u FUE i DHI metodama, neće biti moguće uočiti nedostatak dlake na donorskim delovima nakon potpunog oporavka. Treba imati na umu da se ista stvar ne odnosi na FUT metodu presađivanja kose.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search