Transplantacija bubrega - ACIBADEM Srbija
Transplantacija bubrega u Acibadem-u

Transplantacija bubrega u Acibadem-u

ACIBADEM Healthcare Group nudi najbolje opcije lečenja bolesti bubrega, a ukoliko dođe i do otkazivanja bubrega, pravo odredište za transplantaciju je u Turskoj.

Transplantacija bubrega

Transplantacija bubrega je rešenje za pacijente kod kojih dolazi do otkazivanja bubrega. Zdravi bubrezi imaju mnoge značajne funkcije u organizmu, i ukoliko ne rade na adekvatan način može doći do poremećaja vitalnih funkcija, što za posledicu može imati čak i probleme sa radom srca i pluća. Uznapredovali gubitak funkcije bubrega predstavlja terminalnu bolest bubrega (ESRD). Ovakvim pacijentima neophodna je dijaliza ili transplantacija bubrega kako bi preživeli. Dijaliza jeste opcija kojom se može spasiti život, ali aparat ne može zameniti sve funkcije zdravog organa. Istraživanja pokazuju da uspešna transplantacija bubrega obezbeđuje kvalitetan i život i produženi životni vek u poređenju sa dijalizom. Dugoročno gledano, transplantacija jeste najisplativija alternativa dijalizi.

Transplantacija bubrega podrazumeva zamenu zdravim bubregom od umrlog ili živog donora. Oštećeni bubrezi obično se ne uklanjaju osim ako ne uzrokuju dodatne probleme. Transplantacija bubrega je složena operacija, a uspešnost zavisi od mnogo faktora, uključujući iskustvo tima, kao i tehničku infrastrukturu i opremu su po najvišim svetskim standardima.

Transplantacija bubrega sa živog donora

I pored svih napora, broj organa umrlih donora je i dalje nedovoljan, širom sveta. Opšte je poznato da se može normalno

Živeti i sa samo jednim zdravim bubregom. Zbog toga transplantacija bubrega od živog donora za neke pacijente može biti alternativa dugim listama čekanja. Zdravi ljudi voljni da pomognu voljenoj osobi mogu se odlučiti za donaciju bubrega. Najbolja situacija je da donor i primalac imaju istu vrstu tkiva i kompatibilne krvne grupe. Međutim, savremena medicina, danas omogućava efikasna i uspešna rešenja za transplantaciju bubrega od živih donora, čak i ako tkiva nisu kompatibilna.  U nekim slučajevima se par primalac-donor može upariti sa drugim parom primalac-donor, čime se donirani bubrezi mogu ‘zameniti’. Postupak se naziva upareno doniranje ili uparena transplantacija. Uparena donacija osigurava da svaki primalac dobije odgovarajući bubreg.

Pacijenti iz inostranstva u Turskoj mogu se prijaviti samo za transplantaciju bubrega od živog donora. Neophodno je da imaju donora koji je voljan da donira bubreg besplatno. Donori moraju biti dobrog opšteg stanja, sa zdravim bubrezima, stariji od 25 godina, da su u rodbinskoj liniji do 4. kolena ili, pak, da budu odobreni od strane etičke komisije.

U Acibadem Centru za transplantaciju bubrega, detaljna preoperativna provera čini ovaj postupak donacije sigurnim, jer donor ni na koji način neće biti selektovan ukoliko postoji rizik za njegovo ili njeno zdravlje u budućnosti.

Procedura transplantacije bubrega

Pre transplantacije bubrega od živog donora, i donor i primalac će proći kroz detaljna laboratorijska ispitivanja, kliničke preglede, kao i ostale savremene dijagnostičke procedure, kako bi se procenile mogućnosti za ovu vrstu hirurškog lečenja.

Kada se završi evaluacija, određuje se vreme operacije.

U Acibadem Centru za transplantaciju bubrega, donori imaju koristi od minimalno invazivne hirurgije koja se zove laparoskopska donorska nefrektomija.

Minimalno invazivna hirurgija podrazumeva minimalnu traumu tkiva, minimalni rez, a samim tim i brz oporavak. Napredna laparoskopija omogućava vađenje zdravog bubrega kroz jedan telesni otvor, najčešće pupak ili porođajni kanal kod žena (NOTES postupak). Neposredno nakon hirurške intervencije u sklopu koje je urađena transplantacija bubrega, pacijent – primalac nastavlja lečenje u jedinici intenzivne nege, gde se nalazi pod budnim okom hirurga, anesteziologa, nefrologa i intenzivista. Bubreg koji koji je transplantiran od živog donora, po pravilu postaje funkcionalan odmah ili ubrzo nakon operacije.

Transplantacija bubrega kod dece

Najčešći uzroci otkazivanja bubrega kod pedijatrijskih pacijenata su kongenitalne anomalije i genetske malformacije. Urođeni poremećaji urogenitalnog trakta predstavljaju značajnu poteškoću za transplantaciju bubrega kod dece, i nekad su potrebne i dodatne operacije, poput otvorene vezikostome ili povećanja mokraćne bešike.

Centar za transplantacije Acibadem ima ogromno iskustvo sa neonatalnim i pedijatrijskim bubrežnim bolesnicima, uključujući složene slučajeve i kombinovane transplantacije jetre i bubrega. Stopa uspešnosti lečenja naših pedijatrijskih pacijenata nakon transplantacije bubrega je 100%.

Vreme oporavka nakon transplantacije bubrega

Nakon transplantacije bubrega, pacijenti moraju provesti nekoliko dana u bolnici kako bi se adekvatno oporavili. Pažljivo se prate zbog mogućih komplikacija, od kojih su najčešće krvarenja ili razvoj infekcije. Većina pacijenata ustaje već prvi dan nakon transplantacije.

U Acibadem Centru za transplantaciju bubrega donor obično ostaje u bolnici dva dana, dok primalac biva otpušten najčešće nakon sedam dana. Po pravilu, pacijenti se mogu vratiti svom normalnom životu u razdoblju od nekoliko sedmica. Do kraja života moraju redovno uzimati lekove (imunosupresivi) kako bi se sprečilo odbacivanje transplantiranog organa. Tokom prvih meseci nakon operacije potrebni su redovni kontrolni pregledi kako bi se osiguralo da su funkcija bubrega i imunosupresivna terapija adekvatni.

Nakon transplantacije bubrega

Život nakon transplantacije bubrega po pravilu odgovara životu pre bolesti i otkazivanja bubrega. Nakon uspešne transplantacije bubrega, primaocu ne treba dijaliza, nema značajnih ograničenja u ishrani i generalno se oseća dobro. Ipak, tako operisani pacijenti moraju se pridržavati određenih pravila da bi presađeni organ ostao zdrav i funkcionalan. Aktivan život, zdrave navike i ishrana sa niskim sadržajem soli i masti preporuka su za celi život. Propisane imunosupresive treba uzimati svaki dan. Najčešći razlog odbacivanja organa je nepravilan unos propisanih imunosupresivnih lekova. Simptomi odbacivanja presađenog bubrega često su blagi; stoga su redovne analize i pregledi veoma važni. U većini slučajeva, iskusni nefrolozi i imunolozi mogu rešiti problem odbacivanja organa.

Da li transplantirani bubreg ima ograničen životni vek?

Transplantirani bubreg nema ‘rok trajanja’. Kod nekih pacijenata može trajati ceo život, dok kod drugih može biti potrebno više od jedne transplantacije u životu.

Postoje mnogi faktori koji utiču na sam život transplantiranog organa. Opšte zdravstveno stanje donora i primaoca su jedan od najznačajnijih faktora za dugovečnost transplantiranog organa. Takođe, da li se radilo o živom donoru ili ne, kao i koji je bio uzrok primarne bolesti koja je dovela do potrebe za transplantacijom, itd. U situacijama da transplantirani bubreg otkaže, pacijent i dalje može da se osloni na dijalizu ili da se odluči za drugu transplantaciju koja se zove retransplantacija.

Pacijentkinja iz Francuske je 2020. proslavila 50 godina aktivnog života nakon transplantacije bubrega. Operacija izvedena 1971. smatra se jednom od najdugovečnijih transplantacija bubrega u Velikoj Britaniji. Transplantacija izvedena u junu 1977. smatra se najdugovečnijom u Aziji. Sve su to transplantacije obavljene pre mnogo godina. Danas su hirurške tehnike i imunosupresivi mnogo sofisticiraniji, a primaoci bubrega mogu očekivati ​​još bolje rezultate.

Stopa uspešnosti transplantacije bubrega

Poslednjih decenija rezultati transplantacije bubrega dramatično su se poboljšali. Razvoj hirurških tehnika, napredno razumevanje imunološkog sistema i imunosupresivnih režima uz bolje mogućnosti antimikrobnog lečenja doprinose većoj stopi preživljavanja pacijenata s transplantiranim bubregom. Ipak, transplantacija bubrega još uvek je visokospecijalizovana hirurška intervencija. Stopa uspešnosti u mnogome zavisi od kvaliteta zdravstvenog centra i tima odgovornog za operaciju i dugotrajno praćenje. U Acibadem Centrima za transplantaciju bubrega stopa preživljavanja transplantiranog organa je 99% nakon prve godine i 94% u petoj godini. Stopa preživljavanja pacijenata je 99% prve godine i 95% pete godine.

Transplantacija bubrega u Turskoj

Turska je svetski lider u transplantaciji bubrega, s više od 3500 takvih operacija godišnje. Budući da organa preminulih donora nema dovoljno ni u Turskoj, niti u svetu, 80% transplantacija bubrega u Turskoj radi se sa živih donora. Dobro regulisane programe transplantacije i stope uspešnosti strogo nadgleda Ministarstvo zdravlja. Centri za transplantacije su predmet redovnih provera, dok je donja granica uspešnosti postavljena na 85%. Mnogi pacijenti iz celog sveta daju prednost Turskoj za transplantaciju bubrega zbog velikog iskustva, pristupačnih cena i visoke stope uspešnosti centara za transplantaciju.

Zašto ACIBADEM za transplantaciju bubrega?

Naši hirurzi za transplantaciju bubrega obave više od 300 operacija godišnje, sa stopom uspešnosti iznad svetskog proseka. Acibadem Centar za transplantaciju bubrega takođe može da ponudi:

  • Napredne hirurške tehnike. Minimalno invazivna hirurgija i inovativne metode obezbeđuju veći komfor, smanjuju rizik od infekcija i daju sveobuhvatno bolje rezultate.
  • Doniranje uparenog bubrega. Crossover transplantacije često se rade u ACIBADEM centrima za transplantaciju bubrega uz izvrsne rezultate. 
  • Neonatalna i dečja transplantacija bubrega. Naš tim vrhunskih stručnjaka postiže izuzetne rezultate i u složenim i izazovnim slučajevima.
  • Najsavremenije tehnologije. Naše operacione sale, jedinice intenzivne nege i laboratorije  opremljeni su najsavremenijim tehnologijama i opremom.
  • Usluga i nega vrhunskog kvaliteta osigurana je svim pacijentima iz celog sveta. Od prvog kontakta do postoperativnih pregleda, naš Međunarodni centar za pacijente obezbeđuje podršku pacijentima koji stižu iz inostranstva na njihovom maternjem jeziku, kako bi se osećali ugodno i opušteno tokom čitavog procesa transplantacije bubrega.

Povezane vesti i članci

Transplantacija bubrega bez ožiljaka
Transplantacija bubrega bez ožiljaka

Presađivanje organa u našoj zemlji se ne obavlja onoliko koliko je potrebno, a živi davaoci koji doniraju organe predstavljaju nadu za pacijente sa bubrežnom insuficijencijom. Specijalisti su zaduženi za operativne zahvate na osobama koje idu pod nož za svoje najmilije, a nemaju nikakve zdravstvene probleme, i vode računa o tome da se primenjuju minimalno invazivne […] Saznajte više
Doba operacije bez ožiljaka u transplantaciji bubrega
Doba operacije bez ožiljaka u transplantaciji bubrega

U našoj zemlji, gde se transplantacija organa ne obavlja onoliko često koliko je potrebno, živi davaoci koji doniraju organ su izvor nade za bolesnike sa bubrežnom insuficijencijom. Specijalisti su zaduženi za operativne procedure koje se izvode na osobama koje idu pod nož za svoje najmilije, a sami nemaju nikakve zdravstvene probleme, i vode računa o […] Saznajte više
Era transplantacije bubrega bez ožiljka
Era transplantacije bubrega bez ožiljka

U Turskoj, gde se transplantacije ne rade onoliko često koliko je potrebno, živi davaoci koji doniraju organe su izvor nade za pacijente kojima je bubreg otkazao. Specijalisti brinu da hiruške intervencije na ovim ljudima, koji idu pod nož samo zbog svojih voljenih, a ne jer imaju nekakav poremećaj, budu izvedene sa minimalno invazivnim tehnikama. Nefrektomija […] Saznajte više

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search