» Pedijatrijska kardiologija i kardiovaskularna hirurgija
Pedijatrijska kardiologija i kardiovaskularna hirurgija

Pedijatrijska kardiologija i kardiovaskularna hirurgija

Sačuvajmo srca zajedno!

U ACIBADEM Centrima za pedijatrijske bolesti srca, posvećeni smo stvaranju razlike kada govorimo o nezi najmlađih srčanih bolesnika. Više od 30 godina lečimo kongenitalne malformacije i stečene srčane smetnje kod dece, uz najbolju moguću negu i medicinsku izvrsnost. ACIBADEM je vodeća medicinska ustanova u Turskoj i regiji, i kao takva pruža najsavremenije dijagnostičke i terapijske mogućnosti za čitav spektar pedijatrijalnih srčanih oboljenja, čak i najtežih i najsloženijih slučajeva, uz izuzetne rezultate i stopu uspešnosti. ACIBADEM pokriva svaki aspekt pedijatrijalnih srčanih bolesti, uključujući neonatalne operacije srca, složene zahvate i reoperacije. Naša izuzetna briga za pacijente temelji se na znanju, iskustvu i najnovijim dostupnim tehnologijama. Napredna medicinska oprema omogućava našim stručnjacima da brzo i tačno dijagnostikuju složena medicinska stanja i leče ih s uspešnošću koja prelazi 95%. Deca i njihove porodice ovde stižu iz celog sveta.

Poznato je da sveobuhvatne usluge koje pružaju multidisciplinarni timovi u dobro opremljenim specijalizovanim ustanovama daju najbolje rezultate. Isto važi i za decu sa srčanim oboljenjima. Pedijatrijske timove za bolesti srca u našim bolnicama ACIBADEM Bakirkoy i ACIBADEM Atakent čine iskusni pedijatrijalni kardiolozi, kardiovaskularni hirurzi, anestetičari i specijalisti intenzivne nege, radiolozi i tehničari, specijalisti neonatologije i rehabilitacije, socijalnog rada i psihologije. Specijalizovani timovi stalno su u kontaktu s drugim odeljenjima u svim našim bolnicama, osiguravajući brz pristup svakom specijalisti koji bi mogao biti potreban, pod istim krovom. Posebno obučene medicinske sestre rade u našim salama za operacije, na intenzivnoj nezi i s najmlađim pacijentima. Svaki član naših pedijatrijalnih timova uložio je godine rada i napora kako bi bolje razumeo specifične fizičke i emocionalne potrebe naših malih srčanih bolesnika, kako im pružiti najbolju negu i najbolju šansu za život: zajedno spasavamo srca!

Pedijatrijske bolesti srca koje lečimo

Bolesti srca kod dece razlikuju se od onih kod odraslih. Postoje dve glavne vrste srčanih poremećaja kod dece: kongenitalne (urođene srčane mane) ili stečene kasnije u životu. Navodimo neke od njih:

 • Aritmija-nepravilni srčani ritam
 • Kardiomiopatija
 • Kongenitalne bolesti srca:
  • Atrijalna septalna anomalija
  • Ventrikularna septalna anomalija
  • Atrioventrikularna septalna anomalija
  • Koarktacija aorte
  • Hipoplastični sindrom levog srca
  • Plućna atrezija
  • Stenoza pulmonalne valvule
  • Trikuspidalna atrezija
  • Fallotova tetralogija
  • Potpuni anomalni uvod pulmonalnih vena
  • Transpozicija velikih arterija
  • Truncus Arteriosus
  • Otvoreni Ductus Arteriosus (PDA)
  • Koarktacija aorte (AoCoA)
  • Hipoplastični sindrom levog srca (HLHS)

Zašto Acibadem Centri za pedijatrijske bolesti srca?

Ukratko o našim centrima i timu:

 • Kumulativno iskustvo našeg tima: 15 000 pacijenata za 30 godina;
 • Više od 600 pacijenata svake godine, uključujući i najsloženije kongenitalne bolesti srca;
 • Stopa uspešnosti od preko 95%;
 • ACIBADEM je referentni centar za složene kongenitalne bolesti srca i druge pedijatrijske bolesti srca;
 • Lekari svetske klase, sofisticirana tehnologija i pristup usmeren na pacijenta.

Za pacijente iz celog sveta

U ACIBADEM Centrima za pedijatrijske bolesti srca znamo da putovanje u drugu zemlju zbog lečenja može biti stresno i naporno iskustvo za vas i vaše dete. Zato smo dizajnirali Međunarodni centar za pacijente kao “one-stop” rešenje koje pomaže od prvog zahteva do konačnog povratka u domovinu. Lekarski pregledi, putovanje i smeštaj, transferi aerodrom-hotel-bolnica organizovani su prema potrebama i željama pacijenata. Usluga prevodilaca dostupna je 24 sata. Odaberu li ACIBADEM Turkey i naše sveobuhvatne usluge, međunarodni pacijenti mogu biti sigurni da će njihovo zdravstveno putovanje biti savršeno organizovano i udobno.

Simptomi srčanih problema kod dece

Kod kongenitalnih srčanih bolesti, oko 30% sve obolele dece zahteva lečenje u prvom mesecu života. Stoga je neophodna rana dijagnoza i pravovremeno lečenje. Posebno je važno da roditelji prepoznaju simptome srčanih bolesti i obrate se lekaru što je pre moguće. Dobro je znati da je rizik od razvoja kongenitalnih srčanih bolesti 2 do 3 puta veći kod beba s majkom ili ocem koji imaju isti poremećaj. Rani znakovi srčanih problema kod dece razlikuju se u zavisnosti od stanja, ali najčešći simptomi su:

 • Plavičasta (cijanotična) boja na usnama, u ustima i ispod noktiju beba,
 • Ubrzano ili otežano disanje,
 • Čest razvoj respiratornih bolesti,
 • Nespremnost za dojenjem ili brzo umaranje tokom dojenja,
 • Nedostatak apetita i slabo hranjenje,
 • Brzo zamaranje.

U nekim slučajevima, kongenitalne srčane bolesti koje su manje ozbiljne možda neće imati karakteristične simptome tokom prvih godina života. Kod starije dece, znakovi i simptomi kao što su lupanje srca, otežano disanje, brzi umor, bol u grudima, vrtoglavica ili nesvestica tokom vežbanja mogu biti alarmantni pokazatelji srčanih problema.

Dijagnostikovanje pedijatrijalnih srčanih bolesti

Kongenitalne bolesti srca često se mogu dijagnostikovati pre rođenja, već u 16. gestacijskoj nedelji trudnoće. Fetalna ehokardiografija je neinvazivna dijagnostička metoda slična ultrazvuku. Omogućava detaljne preglede detetovog srca dok je još u materici. Ako se otkrije bilo kakav problem, dete se pažljivo prati i u međuvremenu se planiraju tretmani koji će biti primenjenji nakon rođenja. Dijagnostikovanje kongenitalnih srčanih mana tokom trudnoće pomaže u smanjenju komplikacija kod dojenčadi.

Srčani problemi mogu se dijagnostikovati i kasnije u detinjstvu. Ako sumnjate na srčanu bolest kod svog deteta, dečji kardiolog obavlja fizikalni pregled i razne preglede koristeći napredne dijagnostičke alate. Sveobuhvatni dijagnostički proces može uključivati:

Elektrokardiogram (EKG): neinvazivni test koji ispituje funkciju srca. Koristi uređaj za merenje električne aktivnosti koja prolazi kroz srce i beleži otkucaje srca na EKG papir. Postupak pomaže u proceni otkucaja srca i otkrivanju poremećaja ritma.

Rendgen grudnog koša: pokazuje je li srce povećano i ima li u plućima viška tečnosti. Stepen zračenja koje se koristi u rendgenskim snimcima grudnog koša vrlo je nizak i nema nuspojava.

Ultrazvuk srca (ehokardiografija): Ultrazvuk se koristi za praćenje živih slika srca i za procenu funkcije srčanog mišića. Koliko krvi teče kroz arterije i vene može se izmeriti pomoću zvučnih talasa s ​​Doppler ultrazvukom aorte. Ove dve tehnike daju korisne informacije o strukturi i funkciji srca. 

Transezofagealna ehokardiografija (TEE): Kod nekih pacijenata možda ćemo biti potrebne bolje slike koje obezbeđuje posebna ultrazvučna sonda koja ide kroz usta i niz jednjak.

Ergometrijski test: Kardio test se radi dok dete hoda po traci za trčanje brzim tempom. Otkriva probleme u radu srca izazvane vežbanjem.

CT srca (kompjuterizovana tomografija): Koristi se u određenim slučajevima za detaljnu vizualizaciju srca i krvnih sudova deteta. U složenim slučajevima potrebno je CT skeniranje za preciznije anatomske detalje.

MRI srca: Osigurava jasne slike srca i krvnih sudova u grudima pomoću magnetne tehnologije, bez zračenja.

Kateterizacija srca i angiografija: Napredna metoda pregleda koja koristi tanku cev (kateter) umetnutu u venu i rendgenske snimke (fluoroskopija) za usmeravanje do srca. Omogućava vizualizaciju anatomskih detalja.

Elektrofiziološko ispitivanje srca (EP studija):  test koji se koristi za dijagnostikovanje nepravilnih otkucaja srca ili aritmije. Slično metodi kateterizacije srca, posebni kateteri se koriste za pregled srca i pomoć pri identifikovanju područja abnormalne električne aktivnosti u srčanom tkivu.

Interventna dečija kardiologija

Umesto tradicionalne hirurgije, neke srčane bolesti kod dece mogu se lečiti kateterizacijom srca. Ovo je inovativni, nehirurški tretman koji uključuje umetanje tanke, fleksibilne cevi (kateter) kroz venu do srca, pod nadzorom X-zraka. Može se koristiti i za dijagnozu i za lečenje. Kada se postupak primenjuje za otklanjanje srčane mane, postupak se naziva interventna kateterizacija. Omogućava iskusnim lekarima da leče određene srčane poremećaje i korišćenjem posebnih katetera izbegnu operaciju. Nakon što kateter dođe do srčane mane, kroz njega se mogu isporučiti sićušni alati za otklanjanje anomalije. Na primer, postoje balonski kateteri koji mogu otvoriti sužene zaliske ili vene, a postoje i kateteri koji mogu zatvoriti rupe između srčanih komora. Terapijski interventni postupci mogu uključivati:

 • Balonska angioplastika i valvuloplastika: kateter s balonom na vrhu se umeće kako bi se otvorio suženi srčani zalistak ili vena/sud;
 • Transkateterska zamjena aortnog zaliska (TAVR/TAVI): nova veštačka valvula se ugrađuje pomoću katetera umesto operacije na otvorenom srcu;
 • Zatvaranje ASD i VSD „inlet“ kateterom: anomalije septuma mogu se popraviti tehnikama kateterizacije;
 • Endovaskularni stent: može se koristiti za proširenje uskih vena/sudova;
 • Elektrofiziologija i ablacija transkateterske aritmije: Koristi se za lečenje problema srčanog ritma kroz kauterizaciju radiofrekventnom ablacijom malog tkiva koje uzrokuje problem;
 • Hibridni zahvati i MAPCAs okluzija: Hibridni zahvati srca obično se koriste za složena srčana stanja. Mogu kombinovati operaciju i kateterizaciju srca.

Kateterizacija srca izvodi se u anesteziji, ali ne zahteva hirurške rezove i omogućava kraći boravak u bolnici i brži oporavak. Nema starosnih ograničenja; može se koristiti za malu decu, pa čak i bebe odmah nakon rođenja. U ACIBADEM Centrima za pedijatrijske bolesti srca, napredne interventne zahvate izvode iskusni dečji kardiolozi s visokim procentom uspešnosti. Kad god je to moguće, biraju minimalno invazivne pristupe da smanje bol, skrate boravak u bolnici i oporavak.

Hirurgija i minimalno invazivna kardiohirurgija

Pedijatrijska kardiohirurgija razlikuje se od kardiohirurgije kod odraslih. Zahteva iskusne dečje kardiohirurge i tim stručnjaka posebno osposobljenih za rad s decom. U  ACIBADEM Centrima za pedijatrijske bolesti srca uspešno se izvode sve vrste kardioloških operacija, uključujući složene zahvate i reoperacije. Navodimo 3 glavne vrste operacija srca: 

Operacija na otvorenom srcu: Hirurg otvara grudni koš kroz grudnu kost kako bi dobio pristup srcu. Ove vrste operacija obično zahtevaju poseban uređaj koji preuzima funkciju srca i pluća tokom operacije.

Zatvorena operacija na srcu: I u ovom slučaju treba otvoriti grudnu šupljinu, ali se srce ne zaustavlja. Stoga se operacija može izvesti bez posebnog uređaja koji preuzima funkciju srca i pluća.

Minimalno invazivna hirurgija srca: Ovo je najmanje invazivan hirurški pristup. Hirurg pravi male rezove za umetanje posebnih alata i video kamere. Minimalno invazivne tehnike imaju mnoge prednosti u odnosu na konvencionalne metode; manje bole, ožiljci su manji i period oporavka je kraći. Kod dece s dobro razvijenim rebarnim lukom određene srčane anomalije mogu se ukloniti i robotskom hirurgijom.

Lečenje retkih i čestih kongenitalnih bolesti srca (CHD)

Otvoreni Ductus Arteriosus (PDA):

Na porođaju, sve bebe rođene su s PDA. Ovo je rupa koja omogućava prolaz krvi između plućne arterije i aorte. Postoji jer pre rođenja krv ne mora da prolazi kroz pluća da bi primila kiseonik. Ova rupa obično se zatvara nekoliko sati nakon rođenja. Ostane li otvorena, onda je to PDA. Najčešće se javlja kod prevremeno rođene dece.

LEČENJE: Zatvaranje prolaza pomoću posebne naprave koja se zove Rashkindov kišobran ili kateterskim zatvaranjem. Dodatno, zatvorena operacija na srcu za ponovo podvezivanje može se izvesti u zavisnosti od uzrasta pacijenta i obima PDA.

Atrijalna septalna anomalija (ASD):

Anomalija atrijskog septuma ili rupa na pregradi između dve gornje komore (atrija). Mali ASD često se zatvara tokom prvih meseci. Veće anomalije mogu uzrokovati ozbiljne probleme, uključujući otkazivanje rada srca na desnoj strani, abnormalnosti srčanog ritma, povećani rizik od moždanog udara i skraćeni životni vek.

LEČENJE: Kod nekih bolesnika anomalija se može zatvoriti kateterizacijom. Međutim, stanje obično zahteva operaciju na otvorenom srcu. Na kraju tretmana cirkulacija se vraća u normalu, a dete odrasta u zdravu odraslu osobu.

Ventrikularna septalna anomalija (VSD):

Anomalija ventrikularnog septuma je rupa u pregradi između dva ventrikula srca. U tom slučaju, krv bogata kiseonikom se pumpa nazad u pluća umesto u telo. Posledica toga je da srce treba jače da radi kako bi obezbedilo dovoljno kiseonika. Bez lečenja, komplikacije mogu dovesti do ​​plućne hipertenzije, otkazivanja rada srca, endokarditisa i drugih srčanih problema.

LEČENJE: Neke anomalije se mogu same zatvoriti. Zato lekar može neko vreme da prati napredak. Ipak, pacijent će najverovatnije morati na operaciju kojom će anomalija između ventrikula biti otklonjena.

Atrioventrikularna septalna anomalija (AVSD):

Ovo urođeno srčano stanje kombinuje nekoliko anomalija. U sredini srca nalazi se veliki otvor. Zalisci koji odvajaju atrije i ventrikule ne razvijaju se u potpunosti. Oba su u obliku jednog velikog ventila. Krv obogaćena kiseonikom u levoj strani srca prelazi na desnu i zbog otvora se ponovo pumpa u pluća.

LEČENJE: Deca s plućnom hipertenzijom imaju ozbiljne simptome i moraju na operaciju dok su bebe. Nakon operacije, protok krvi vraća se u normalu. U nekim slučajevima, možda će zatrebati i druga operacija zbog neadekvatnosti zalistaka (propuštajući mitralni zalistak). Stopa uspešnosti je 97%.

Aortna stenoza (AS):

Ovo je poremećaj srčanog zaliska koji zbog suženja opstruira otvaranje aortnog zaliska. Zbog toga srce otežano pumpa krv u telo. Stenoza ograničava protok krvi iz leve komore. Rana dijagnoza je vrlo važna za prevenciju nepovratnih oštećenja srca.

LEČENJE: Decu s aortnom stenozom koja imaju blage simptome ili ih uopšte nemaju, treba pažljivo pratiti u dužem vremenskom periodu. Kod umerenih do teških simptoma rešenje je hirurška intervencija: valvuloplastika (manje invazivna, balon se stavlja u arteriju); valvotomija (za ‘oslobađanje’ kvržica zaliska bez zamene ventila); zamena aortne valvule (AVR).

Koarktacija aorte (AoCoA)

Koarktacija aorte je lokalizovano suženje lumena aorte. Zahvat i stepen suženja mogu se razlikovati. Zato leva komora mora jače da radi kako bi gurala krv kroz suženi deo aorte. Na kraju, leva komora više nije u stanju da podnese dodatno opterećenje i ne uspeva efikasno da pumpa krv. U nekim slučajevima može dovesti do otkazivanja bubrega ili uvećanja srca.

LEČENJE: Suženi deo aorte sanira se balonskom angioplastikom ili ugradnjom stenta kateterizacijom srca.

Fallotova tetralogija (TOF)

Fallotovu tetralogiju čine 4 urođene greške: VSD (velika anomalija ventrikularnog septuma); Plućna stenoza (suženje plućne valvule); Jašuća aorta (kada aortni zalistak povezuje i desnu komoru); Hipertrofija desne komore (desna komora je mišićavija od normalne). Fallotova tetralogija najčešća je srčana mana koja uzrokuje cijanozu kod male dece. Bebe tokom plakanja ili hranjenja pokazuju plavkastu kožu.

LEČENJE: Može se primeniti u dve faze, u zavisnosti od stanja deteta. Faza 1 uključuje privremena popravka pomoću šanta, stenta ili uklanjanja mišića. Druga faza je potpuna popravka. Može se izvesti nakon operacije šanta ili, u nekim slučajevima, kao prva operacija. Nakon operacije, cirkulacija se vraća u normalu i cijanoza je potpuno eliminisana.

Stenoza pulmonalne valvule (PS)

Ovo je vrlo retko stanje koje se može dijagnostikovati u materici ili ubrzo nakon rođenja. Predstavlja suženje (stenozu) ušća pulmonalne valvule koje povećava otpor protoku krvi iz desne komore. S vremenom uzrokuje oštećenja srčanog mišića.

LEČENJE: Balonska valvoplastika primenjena kateterom. Stopa preživljavanja je 99%. U teškim slučajevima može biti potrebna operacija na otvorenom srcu.

Transposition of Great Arteries (TGA)

TGA je jedna od najčešćih cijanotičnih srčanih bolesti kod dece. Kod ove urođene srčane mane, položaji plućne arterije i aorte obrnuti su i povezani s pogrešnim ventrikulima. Deoksigenirana krv pumpa se nazad u telo. Bebe s transpozicijom velikih arterija rađaju se plavkaste zbog niskog nivoa kiseonika u krvi.

LEČENJE: Operacija je potrebna odmah nakon rođenja ili u prvim mesecima života. Terapija lekovima može se propisati dok beba nije spremna za operaciju. Dve su glavne vrste operacija za TGA. Arterije se prebacuju u svoje uobičajene položaje a druga je operacija preokreta atrija. Druga se ređe izvodi jer dugoročno može uzrokovati nepravilnosti ritma zbog fizioloških promena.

Trikuspidna atrezija (TA)

Kod ovog urođenog srčanog poremećaja, trikuspidalni zalistak nije razvijen. Zato krv ne protiče iz desnog atrija u desnu komoru. Kao rezultat toga, desna komora ostaje mala i nije u potpunosti razvijena. Krv je pomešana i ne teče pravilno.

LEČENJE: U zavisnosti od stanja, može biti potrebna jedna ili više operacija za obnavljanje srčane funkcije, uključujući Atrijalnu septostomiju (stvara ili povećava otvor između gornjih komora kako bi se omogućilo da više krvi teče iz desnog atrija u levu); Shunting (stvara premosnicu od glavne vene/suda koja vodi iz srca do vene koja vodi do pluća); Povezivanje plućne arterije trakom (za smanjenje protoka krvi iz srca u pluća); Glennova operacija (kada bebe prerastu prvi šant, između 3-6 meseci starosti); Postupak Fontan (izvodi se kada dete ima 2-3 godine).

Plućna atrezija (PA)

Izuzetno redak oblik urođene srčane mane. Normalno, kada se srce stisne, desna komora potiskuje krv u pluća. Pacijentu s plućnom atrezijom plućni zalistak nije pravilno formiran. To uzrokuje poremećaj protoka krvi u plućima. Obično je nerazvijen i trikuspidalni zalistak.

LEČENJE: Plan lečenja zavisi od težine slučaja. Kateterizacijskim tehnikama može se postaviti šant između plućne arterije i aorte. Često se koristi i Fontan postupak.

Truncus Arteriosus

U tom stanju, jedan krvni sud (truncus arteriosus) izlazi iz srca umesto normalna dva (plućna arterija i aorta). Osim toga, prisutna je anomalija ventrikularnog septuma (VSD). Kao rezultat, krv se meša.

LEČENJE: Većina beba s ovom anomalijom operiše se u prvim danima života.

Potpuni anomalni utok pulmonalnih vena (TAPVD)

Retka abnormalnost protoka krvi, gde sve plućne vene nisu pravilno povezane s levim atrijem. Stoga se krv koja se vraća iz pluća meša s plavom krvlju koja se vraća iz tela. Beba postaje plava zbog nedostatka kiseonika.

LEČENJE: Neophodan je hirurški zahvat. Bebe s TAPVD-om treba operisati u prvim sedmicama života.

Hipoplastični sindrom levog srca (HLHS)

Kod ove srčane anomalije levi deo srca nije dovoljno razvijen, uključujući aortu, aortni zalistak, levu komoru, mitralnu valvulu.

LEČENJE: Hirurško lečenje je neophodno. Plan lečenja obično uključuje 3 faze i postupka: Norwoodov zahvat (što je pre moguće nakon porođaja), Glennov postupak (6 meseci kasnije) i Fontanov postupak (18 meseci – 3 godine starosti).

Pripreme za boravak vašeg deteta

Ako imate dete s dijagnozom urođene srčane mane ili neke druge srčane mane, ne treba da paničite. Danas deca sa srčanim poremećajima imaju vrlo dobre šanse za srećan i produktivan život. Imajte na umu da iskusni lekarski timovi postižu sve bolje rezultate, posebno u složenim slučajevima.

Ako Vašem detetu treba operacija srca, važno je da pre operacije bude što zdravije. Temperaturu, kašalj, prehladu, grip i druge zdravstvene probleme u svakom slučaju morate prijaviti svom lekaru. Nakon operacije ne zaboravite da je kućna nega nakon operacije najvažniji deo oporavka. U većini slučajeva pacijent je na strogoj dijeti i strogom režimu lekova. Roditelji moraju pažljivo pratiti savete lekara. Bolesnike s urođenom srčanom bolešću često je potrebno pratiti tokom celog života.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search