» Rak Prostate
Rak Prostate

Rak Prostate

Simptomi i lečenje raka prostate

U svetu je rak prostate drugi najčešći tip raka kod muškaraca. Zahvaljujući savremenim metodama dijagnostikovanja, uspešnim tehnikama lečenja te odgovarajućom negom, procena i prognoza kod obolelog od raka prostate generalno je pozitivna. Acibadem u svojim bolnicama u Turskoj poseduje čitav niz dijagnostičkih i terapijskih mogućnosti koje svojim multidisciplinarnim pristupom sprovodi tim međunarodno priznatih stručnjaka.

Najčešća oboljenja prostate

Prostata je žlezda koju svaki muškarac ima od rođenja, i nalazi se tik ispod mokraćne bešike. Funkcije žlezde povezane su s reprodukcijom i sazrevanjem spermatozoida. Obično je prostata veličine oraha kod mladića, ali se s godinama počinje povećavati. Budući da urinarni trakt prolazi kroz prostatu, povećanje ovoga organa uzrokuje kompresiju i probleme s mokrenjem.

Bolesti prostate mogu biti zloćudne ili dobroćudne, dok su dobroćudna stanja mnogo češća. Najčešća su BPH (benigna hiperplazija prostate), prostatitis (infekcija prostate) te rak prostate. Sve mogu izazvati urinarne tegobe, poput učestalog mokrenja tokom noći i dana, peckanja tokom mokrenja te nemogućnosti potpunog pražnjenja mokraćne bežike. Iako retko, mogu izazvati probleme s ejakulacijom te krvarenje. Dok se BPH i rak prostate obično javljaju kod muškaraca starijih od 40 godina, prostatitis je čest slučaj kod mlađih muškaraca.

Šta je rak prostate? 

Rak prostate počinje abnormalnim rastom ćelija u prostati. Ćelije raka rastu i brzo se dele te čine tumor. Vremenom se ćelije raka mogu proširiti (metastazirati) na okolna i dalja tkiva i druge organe.

Dok benigna hiperplazija prostate (BPH) uzrokuje teškoće prilikom mokrenja i neke druge tegobe, rak prostate podmukla je bolest jer se najčešće razvija u perifernom delu prostate. Vrlo često simptomi će izostati pre no što rak dostigne naprednu fazu. Stoga su redovni sistematski pregledi ključni za rano dijagnostikovanje i uspešno lečenje.

Šta uzrokuje rak prostate? 

Tačni uzročnici raka prostate još uvek nisu potpuno poznati. Broj jedan faktor rizika su godine, jer se većina slučajeva otkriva nakon 50. godine života. Genetika i gojaznost takođe su povezani s većim rizikom. Prema nekim istraživanjima, muškarci koji konzumiraju velike količine masti, posebno iz crvenog mesa pripremljenog na većim temperaturama, mogu imati veće šanse da dobiju rak prostate. Hormoni se smatraju osnovnim faktorom: masti podstiču povećanu proizvodnju testosterona i drugih hormona, a testosteron ubrzava rast ćelija raka.

Genetska, porodična istorija bolesti takođe je važna. Rizik od razvoja raka prostate povećava se za 7 puta kod pacijenata koji u porodici imaju obolele od maligniteta. Osim toga, ako je majka pacijenta imala rak dojke, onda je i pacijent izloženiji riziku od raka prostate. Uprkos i nekim drugim faktorima rizika, najčešće oboljeva nosilac BRCA mutacija. Svi oni koji imaju člana porodice kojem je dijagnostikovan rak prostate ili rak dojke putem BRCA, moraju početi s redovnim pregledima i PSA testovima od 40. godine života, dok oni bez porodične anamneze mogu početi s 45 godina.

Znakovi i simptomi raka prostate

Bolest se, zbog činjenice da se uobičajeni simptomi možda neće uočiti u ranoj fazi, lako može zameniti s nekim benignim stanjem. Simptomi raka prostate mogu se uočiti učestalim noćnim mokrenjem ili otežanim mokrenjem, podeljenim mlazom te osećajem nepotpunog pražnjenja bešike, peckanjem ili bolom tokom mokrenja ili ejakulacije, pojavom krvi u urinu ili spermi, te erektilnom disfunkcijom. Ustajanje noću radi mokrenja nakon 40. godine takođe je jedan od simptoma. Treba imati na umu da rak prostate možda uopšte ne pokaže rane znakove. Zbog toga su redovni godišnji zdravstveni pregledi posebno važni.

Dijagnostikovanje raka prostate

Obrati li se pacijent lekaru i požali na nelagodnosti koje mogu biti uzrokovane rakom prostate, dijagnostički proces obično obuhvata neke od sledećih pregleda:

 • Prostata specifični antigenski (PSA) test za merenje nivoa PSA tumorskog markera prostate;
 • Urofluometrijski testovi za procenu protoka urina;
 • Ultrazvučna provera veličine i anatomije prostate;
 • Rektalni/proktološki (DRE) pregled prostate koji se izvodi ručno kako bi se ispitala tekstura, oblik i veličina prostate;
 • Laboratorijska biopsija prostate odnosno uzorka tkiva prostate, ako se pojavi sumnja na malignitet nakon gore navedenih pregleda.

Acibadem obezbeđuje najtačniju dijagnozu i pored svih poznatih, koristi i neke inovativne metode i tehnike. Sistem Esomed za rano dijagnostikovanje raka prostate omogućava pregled pacijenta u odeći, što u mnogim slučajevima eliminiše potrebu za proktološkim pregledom.

Ciljana MR/UZV fuzijska biopsija u velikoj meri doprinosi tačnosti i pouzdanosti kod prikupljanja uzoraka tkiva prostate, budući da se sumnjive zone detektuju s velikom preciznošću pomoću multiparametarske MR. U prošlosti, dijagnostikovanje kod pacijenata je moglo kasniti jer se iglom za biopsiju nije moglo precizno pristupiti željenom području. Tokom postupka ciljane MR/UZV fuzijske biopsije, trodimenzionalne kopije ultrazvučnog rektalnog snimka kombinuju se (povezuju) s onima dobijenim nakon MR skeniranja, čime se obezbeđuje uzorak s prave tačke uz milimetarsku preciznost.

Potvrde li patološki rezultati prisustvo raka prostate, uslediće preporuke za dalje testove i preglede kako bi se utvrdila proširenost raka na druge delove tela. Drugi pregledi mogu uključiti skeniranje MR, CT, PET skeniranje ili skeniranje kostiju. Brz i tačan dijagnostički proces u potpunosti je osiguran jer se u Acibademu ne čeka ni na jedan od najsavremenijih dijagnostičkih uređaja potrebnih za rano otkrivanje raka prostate. 

Vrste raka prostate

Najzastupljeniji tip (više od 95%) karcinoma prostate naziva se adenokarcinom i potiče iz ćelija prostate. Adenokarcinomi obično sporo rastu i nisu agresivni karcinomi, iako imaju neke varijacije. Duktalni adenokarcinom generalno je agresivniji i širi se brže od slučajeva acinarnog adenokarcinoma.

Takođe postoje i neke retke vrste raka prostate koje potiču iz različitih ćelija žlezde, poput karcinoma malih ćelija, karcinoma pločastih ćelija, prelaznog ćelijskog ili urotelijskog karcinoma, neuroendokrinih tumora, sarkoma mekih tkiva. Vrsta, oznaka i faza raka prostate, određuju strategiju lečenja.

Faze raka prostate 

Nakon potvrđene dijagnoze, opseg bolesti se utvrđuje prema fazama, što dalje određuje koliko je bolest uznapredovala. Utvrđivanje faze raka prostate ključno je za planiranje lečenja pacijenta i dalje prognoze. Generalno, u fazama 1 i 2, širenje tumora ograničeno je na prostatu. U fazi 3 tumor je narastao izvan prostate, obično do semenskog mehura, te se i naziva lokalno uznapredovalim rakom prostate. Četvrta faza raka prostate znači da se bolest proširila na okolne limfne čvorove ili organe. U nekim slučajevima može metastazirati i u kostima. Metoda za dijagnostikovanje raka prostate koju rutinski koristimo u Acibademu naziva se Gallium-68 PSMA PET. Ova metoda obezbeđuje izuzetnu tačnost u identifikovanju metastaza ili recidiva u poređenju sa standardnim snimcima dobijenim putem kompjuterske tomografije (CT) i scintigrafije. Radiofarmak Gallium-68 PSMA veže se direktno na membranu tumorskih ćelija u prostati. Omogućava procenu tumora, kao i procenu proširenosti na limfne čvorove ili kosti.

Lečenje raka prostate

Lečenje raka prostate planira se individualno, zavisno od vrste, veličine i agresivnosti tumora, kao i od starosti pacijenta, sklonostima i opštem zdravstvenom stanju. Proces lečenja može uključiti jednu ili više sledećih opcija:

 • Aktivno praćenje. Za veliki broj pacijenata s rakom prostate lečenje neće biti potrebno. To su muškarci s tumorom koji sporo napreduje ili ‘klinički beznačajnom bolešću’, što znači da rak koji nikada nije izazvao simptome najverovatnije nikada i neće nauditi pacijentu ili mu ugroziti život. Stanje pacijenta pažljivo se prati i postane li bolest stvarna pretnja, s lečenjem se pravovremeno počinje. Gotovo 2/3 pacijenata na aktivnom praćenju nikada ne zatreba aktivno lečenje, te se tako izbegnu sve nuspojave nepotrebnog lečenja.
 • NanoKnife terapija. Ovo je sigurna metoda za žarišno lečenje raka prostate, koja se primenjuje kao alternativa hirurgiji kod odabranih pacijenata. NanoKnife postupak koristi kratke, niskoenergetske električne impulse za uništavanje ćelija raka. Budući da ova metoda ne uzrokuje zagrevanje i promene temperature u tkivima, može se uzeti u obzir za tumore koji se nalaze blizu nerava i mokraćnog kanala.
 • Hirurgija. Najefikasnija je opcija lečenja raka prostate; takođe se može koristiti u kombinaciji s drugim metodama kod pacijenata u uznapredovalim fazama raka prostate. Operacija raka prostate obično podrazumeva uklanjanje prostate, te otud naziv radikalna prostatektomija. Može biti otvorena ili laparoskopska operacija. U Acibademu se izvodi radikalna prostatektomija kod pacijenata kojima ta metoda odgovara. Kod specifičnih slučajeva ova metoda obezbeđuje efikasno lečenje, očuvanje nerava i pacijentima daje veće šanse za očuvanje mokraćnih i polnih funkcija.
 • Robotska operacija prostate. Robotska operacija predstavlja sledeći nivo laparoskopije. U ovom slučaju, robotskim uređajem zvanim Da Vinci upravlja hirurg koji sedi za kontrolnim uređajem. Sistem obezbeđuje jasnu trodimenzionalnu vizuelizaciju hirurške pozicije, uvećane na ekranu i do 12 puta. Dodatno, robotski instrumenti na krakovima sistema mogu se okretati pod uglom od 540 stepeni i mogu dohvatiti delove kojima hirurg ne može pristupiti ručno. Pogodnosti za pacijente su manji hirurški rezovi, minimalan bol, minimalan gubitak krvi i brži oporavak. Štaviše, izuzetna preciznost robotskog sistema često omogućava uklanjanje obolelog tkiva i očuvanje kritičnih struktura i nerava odgovornih za urinarnu kontinenciju i polne funkcije. U Acibademu rade neki od najiskusnijih hirurga i timova koji izvode robotske operacije u Turskoj i svetu.
 • Radioterapija. Koristi se za lečenje lokalizovanog raka prostate, za uklanjanje (smanjenje opterećenja izazvanog tumorom) ili kao palijativna terapija za pacijente s lokalno uznapredovalim ili metastatskim rakom. U Acibademu se koriste najsavremeniji radioterapijski uređaji za slanje radioaktivnih zraka putem snopa kao i brahiterapija (lokalno uvedeni radioaktivni izvor).
 • Žarišne terapije (HIFU, krioterapija). Ovo su neinvazivne tehnike koje se koriste za uništavanje ćelija raka zagrevanjem ili smrzavanjem. Mogu se primeniti za lečenje vrlo malih tumora lokalizovanih na prostati, dok okolna tkiva prostate ostaju netaknuta.
 • Lečenje lekovima. Za razliku od drugih opcija lečenja koje se primenjuju lokalno, lekovi koji se koriste za lečenje uznapredovalog raka prostate imaju za cilj da stignu do svih ćelija raka u celom telu. Stoga se takvo lečenje naziva sistemskim lečenjem. Dostupne su različite mogućnosti, uključujući hormonsku terapiju s ciljem smanjenja proizvodnje muškog hormona testosterona, koji podstiče rast ćelija raka prostate; hemoterapija koja se daje oralno ili injekcijom; imunoterapija ili ciljana terapija koja se može primeniti kod određenih pacijenata. Iskusni i stručni medicinski onkolozi u Acibademu izabraće najbolju opciju lečenja za svakog pacijenta na osnovu negove istorije bolesti.
 • Terapija Lutecijum-177 PSMA. Ovo je inovativna opcija lečenja u oblasti nuklearne medicine. Prikladna je za bolesnike s uznapredovalim rakom prostate, poznatim i kao metastatski rak prostate, u situacijama kada su ostale mogućnosti iscrpljene. Specifični membranski antigen prostate (PSMA) poseban je marker koji se nalazi na površini ćelija raka prostate, uključujući i metastaze u celom telu. Radioaktivni izotop Lutecijum-177 administrira se injekcijom u krvotok pacijenta. Kombinuje se s molekulom sposobnim da lokalizuje i veže se za PSMA receptore na ćelijama raka, gde god se one nalazile u tjelu. Stoga se ćelije raka selektivno ciljaju i uništavaju zračenjem. Terapija Lu-177 PSMA doprinosi dužem životnom veku pacijenta i kvalitetnijem životu čak i kod bolesnika s metastatskim rakom prostate otpornim na kastraciju, stanju u kojem bolest više ne reaguje na hormonsku terapiju.

Za visok nivo uspešnosti u lečenju raka prostate, Acibadem primenjuje timski pristup. Izuzetno kvalifikovani stručnjaci u različitim medicinskim disciplinama, koje uključuju ali se ne ograničavaju na urologiju, laboratorijsku patologiju, radiologiju, nuklearnu medicinu, hirurgiju, medicinsku onkologiju i radioterapiju, udružuju svoje snage kako bi osigurali najbolji ishod za svakog pacijenta. Integrisana briga bitna je za lečenje raka prostate i zadovoljstvo pacijenata jer se sve mogućnosti lečenja procenjuju i sprovode na jednom mestu.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search