Reproduktivna medicina i neplodnost - ACIBADEM Srbija
Reproduktivna medicina i IVF

Reproduktivna medicina i IVF

Formula za sreću može biti jednostavna poput prvog plača vaše bebe.

ACIBADEM klinike za reproduktivnu medicinu i lečenje neplodnosti od 1998. godine pomažu parovima da postanu roditelji. Svake godine više od 15.000 porodica iz celog sveta odabere ACIBADEM kako bi ostvarili svoje najdragocenije snove. Njihovo poverenje i naše akumulirano iskustvo zajedno predstavljaju veliku prednost. Ako želite da razmislite o vantelesnoj oplodnji (IVF) u Turskoj, ACIBADEM obezbeđuje rešenje na jednom mestu!

Za razliku od konvencionalnih IVF klinika, naše klinike za reproduktivnu medicinu i neplodnost mogu pružiti kompletnu uslugu parovima koji se suočavaju sa problemima neplodnosti, uz holistički pristup renomiranih specijalista u svim medicinskim oblastima koje moderna bolnica može organizovati, pod globalno priznatim imenom ACIBADEM. Najnoviji medicinski i hirurški tretmani koriste se u našim klinikama sa prilagođenim pristupom svakom pacijentu posebno. Napredne laboratorijske usluge izuzetnog kvaliteta doprinose postizanju visokih stopa uspešnosti kojima se ponosimo, a koje su iznad svetskog proseka.

Zašto izabrati ACIBADEM?

Formula uspeha u potpomognutoj oplodnji oslanja se na tri glavna stuba:

 • Par, voljan da se ostvari u roditeljstvu, sa svim svojim fizičkim i emocionalnim karakteristikama;
 • Lekare, koji vode reproduktivni tretman, sa svojim specifičnim veštinama, znanjem i iskustvom;
 • Vrhunsku IVF laboratoriju, u kojoj se svakodnevno stvara „čudo života“, uz pomoć vrhunskih embriologa, biologa i drugog predanog osoblja.

U ACIBADEM klinikama za reproduktivnu medicinu i neplodnost kontinuirano ulažemo u najnovije tehnologije i opremu dostupnu širom sveta kako bismo dodatno poboljšali efikasnost tretmana. Gotovo da nema novosti u polju reproduktivne medicine koje se ne primenjuju u našim laboratorijama za embriologiju i genetiku. Naši pacijenti imaju priliku da biraju svog stručnjaka od poverenja, u skladu sa specifičnostima slučaja i ličnim željama.

Ima još?

 • Stope efikasnosti i uspešnosti iznad su svetskog proseka za sve starosne grupe;
 • Pristupačne cene za usluge izuzetnog kvaliteta;
 • Usluga na vašem maternjem jeziku i prijateljsko okruženje u kom se snovi ostvaruju.

Tretman

Kome treba lečenje od neplodnosti: Simptomi i uzroci

Lekari obično navode da je glavni simptom neplodnosti ako tokom redovnog polnog odnosa nakon 12 meseci ne zatrudnite. U najvećem broju slučajeva ne bi bilo drugih vidljivih simptoma. Preporučuje se poseta lekaru ako par redovno pokušava da začne dete bar godinu dana, u slučaju da je partnerka mlađa od 35 godina; nakon 6 meseci ako je partnerka starija od 35 godina i odmah ako je starija od 40 godina.

Statistika pokazuje da se gotovo 40% svih uzroka neplodnosti odnosi na žene, 40% na muškarce, a 20% je takozvana ‘neobjašnjiva neplodnost’. Ono što ostaje iza tih brojki od vitalne je važnosti, jer primarni uzrok definiše lečenje i određuje uspešne ishode. U ACIBADEM-u se primenjuje opsežan postupak ispitivanja i evaluacije kako bi se tačno identifikovali reproduktivni problemi i pronašla odgovarajuća rešenja. Blokirani jajovod, problem ovulacije, endometrioza, poodmakle godine majke, nizak broj spermatozoida ili njihova smanjena pokretljivost, imunološki faktori, mogu uzrokovati probleme sa plodnošću, a svaki od njih zahteva drugačiji način lečenja.

Procena je da gotovo 15% svih parova ima problema sa plodnošću. Srećom, danas imamo mnogo načina za pomoć pri začeću, a oni se vremenom razvijaju, kako bi nam pomogli u postizanju što boljih rezultata.

Lečenje neplodnosti: IUI ili IVF

Intrauterina inseminacija (IUI) i in vitro oplodnja (IVF) su dva glavna načina za lečenje neplodnosti. IUI je bliži prirodnom začeću: spermatozoidi partnera obrađuju se u našoj laboratoriji i ubacuju direktno u matericu tokom ovulacije. Ova vrsta potpomognute oplodnje (ART) obezbeđuje visoke koncentracije sperme dobrog kvaliteta koja se taloži u blizini jajašca. Postupak bi trebalo da poveća šansu za začećem kod mlađih parova, sa blagim muškim faktorom neplodnosti, kao i u nekim slučajevima neobjašnjive neplodnosti.

IVF je, s druge strane, postupak vantelesne oplodnje, u embriološkoj laboratoriji. Zavisno od primarnog uzroka neplodnosti, neke dodatne tehnike mogu se koristiti u postupku IVF. One mogu uključiti, ali nisu ograničene, na:

 • Mikroinjekcija (ICSI) – spermatozoid se ubrizgava direktno u jajnu ćeliju pomoću posebnog mikroskopa;
 • Piezo ICSI – nova metoda za oplodnju krhkih jajnih ćelija;
 • Mikročip – omogućava odabir spermatozoida sa najvećim potencijalom za oplodnju;
 • PESA/MESA/TESE/ Micro-TESE – hirurško vađenje sperme iz testisa;
 • ROSI injekcija (Round Spermatid) – aktivira ćelije sperme električnom stimulacijom, koristi se za pacijente sa azoospermijom;
 • Mikromanipulativne metode (potpomognuta oplodnja i stvaranje embriona, nadzor embriona kroz fragmente);
 • Endometrijska kokultura – koristi se za poboljšanje kvaliteta i implantacije embriona;
 • Endometrijska receptivnost (ERA) – dijagnostikovanje statusa endometrijske receptivnosti unutar implantacijskog okvira;
 • Genetska dijagnoza pre implantacije (PGD) – omogućava proveru hromozoma (genetskog materijala) zametka na eventualne abnormalnosti;
 • Krioprezervacija (zamrzavanje) sperme, jajnih ćelija i embriona – omogućava sigurno skladištenje za buduću upotrebu;
 • Podmlađivanje jajnika PRP metodom – primenjuje se za povećanje kapaciteta i rezervi kao pomoć u IVF tretmanu, itd.

Podmlađivanje jajnika PRP metodom – primenjuje se za povećanje kapaciteta i rezervi kao pomoć u IVF tretmanu, itd.

Tehnologija

Inovacije: Naš doprinos istraživanju i nauci

Uz sve tretmane koji su se širom sveta pokazali kao efikasni, ACIBADEM klinike za reproduktivnu medicinu i lečenje neplodnosti primenjuju i neke pionirske metode sa rezultatima koji obećavaju. Navodimo tek neke od njih:

 • Terapija matičnim ćelijama i PRP (plazma obogaćena trombocitima): Kako se starosna granica u kojoj sve više žena postaju majke pomera, potencijal plodnosti žena počinje vrlo brzo da se smanjuje nakon navršene 35. godine.  Iako taj sat majčinstva nije moguće vratiti unazad, terapije matičnim ćelijama i PRP tretmani mogu se koristiti za regeneraciju i reaktiviranje telesnih funkcija. PRP se može koristiti i primeniti u IVF terapiji u dve svrhe: za poboljšanje endometrijuma (unutrašnja površina materice) i povećanja šansi za uspešnu implantaciju ili za povećanje kapaciteta jajnika kod žena sa niskom rezervom ćelija ili čak u ranoj menopauzi. U ACIBADEM-u, PRP terapija se primenjuje prema posebno dizajniranim protokolima, osiguravajući rezultate koji obećavaju i o kojima se već izveštava u kategoriji naučnih istraživanja. Sve veći uspeh u prirodnom začeću i bolji kvalitet jajnih ćelija registruju se kod većine pacijenata.
 • Imunološki tretmani neplodnosti: Neuspešni pokušaji implantacije ili pobačaji kod parova sa kvalitetnim embrionima ponekad mogu uputiti na imunološku reakciju tela pacijentkinje. Ljudsko telo je po prirodi stvoreno da deluje protiv stranih antigena, a u retkim slučajevima moglo bi pogrešno prepoznati embrion kao „neprijatelja“ i odbaciti ga. U ACIBADEM-u se vrše ispitivanja na suzbijanju imune reakcije tela sa pozitivnim ishodima.

Hirurška intervencija: Ko je kandidat?

Nekim pacijentkinjama koje imaju probleme vezane za neplodnost, operacija može pomoći u ispravljanju svega što ometa začeće. Blokirani jajovodi, endometrioza, adhezije, miomi te abnormalnosti materice neki su od primera koji mogu zahtevati hirurško lečenje. Danas su laparoskopske tehnike i operacije u okviru robotske hirurgije sigurnije nego ikad. Uz pravilno lečenje, pacijentkinje mogu čak i prirodno ostati trudne, bez potpomognute oplodnje i IVF postupaka. Sve operacije u ACIBADEM-u izvode se minimalno invazivnim tehnikama kako bi se osigurao brz oporavak.

P: Koje analize treba uraditi pre IVF postupka?

O: Pre prvog savetovanja sa našim IVF stručnjakom od vas možemo zatražiti rezultate nekih opštih analiza krvi. Detaljan spisak i objašnjenje dobićete pre prvih konsultacija. Lekar će možda zatražiti određene analize nakon uvida u vaš zdravstveni karton, u zavisnosti od slučaja.

P: Šta mogu očekivati na prvim konsultacijama?

O: Svako iskustvo je jedinstveno. Međutim, vaš prvi sastanak u ACIBADEM-u mogao bi izgledati otprilike ovako: Prvo će vas dočekati na prijemu, a zatim vas otpratiti do lekarske ordinacije gde ćete razgovarati sa lekarom, nepunih sat vremena. Zatim ćete upoznati medicinsku sestru koja će vam pomoći u izvršavanju lekarskih preporuka. Međunarodni centar za pacijente ACIBADEM detaljno će isplanirati svaki korak. Tu će biti puno informacija. Slobodno možete sve zapisivati i postavljati pitanja za vreme savetovanja. Slobodno nas nazovite ili pošaljite email ako imate bilo kakvih dodatnih pitanja ili nedoumica.

P: Koliko dugo IVF proces može da traje?

O: Prosečno, jedan IVF ciklus obično traje 15-25 dana:

Stadijum 1. Početak ciklusa: 1 dan;

Stadijum 2. Stimulacija jajnika ili folikula: 8-12 dana;

Stadijum 3. Pronalaženje/prikupljanje jajašaca: 1 dan;

Stadijum 4. Razvoj embriona: 3-5 dana;

Stadijum 5. Transfer embriona.

P: Kako se izvodi IVF?

O: IVF postupak uključuje pet glavnih faza. Prvo, pojačavamo proizvodnju jajašaca. Pacijentkinje dobijaju injekcione lekove koji stimulišu jajnike da proizvode više jajnih ćelija nego što je to uobičajeno prirodnim ciklusom. Druga faza obuhvata praćenje napretka uz sazrevanje jajnih ćelija. Ultrazvučnim pregledom proverava se stepen razvoja jajnih ćelija, a lekovi im pomažu da sazre. Kada folikuli dostignu zrelu veličinu od 17 ili 18 mm, daje se injekcija HCG koja pospešuje dalji razvoj i sazrevanje jajašaca. Treća faza je sakupljanje jajašaca iz jajnika. Ovaj postupak obavlja se uz kontrolu ultrazvuka, gde lekar tankom iglom vadi jajašca iz jajnika kroz vaginalni zid. Postupak je bezbolan, izvodi se pod blagom anestezijom. Četvrti korak je oplodnja jajašaca u laboratoriji. Za oplodnju sperma se može mešati s jajnim ćelijama (konvencionalna oplodnja – standardni IVF postupak) ili se jedna odabrana ćelija sperme može ubrizgati direktno u svako zrelo jajašce (intracitoplazmatska injekcija sperme ili ICSI). Oplođena jajašca, koja se sada nazivaju embrioni, mogu rasti i razvijati se u kulturi, obično 3 do 5 dana. Kad dostignu 5. dan, nazivaju se embrionom faze blastociste. Zatim se obično 1 ili 2 embriona, koji su pokazali najbolji kvalitet i razvoj, pažljivo uvode u matericu. U tu svrhu koristi se mali, sterilni, fleksibilni kateter za prenos embriona. To je najvažnija faza IVF postupka. Nakon što se embrioni prenesu u matericu, pacijentkinja treba da pričeka dve sedmice pre nego što uradi test na trudnoću da vidi da li je tretman uspeo ili ne.

P: Nakon faze prenosa embriona, mogu li odmah da hodam, vežbam, putujem ili da se vratim na posao?

O: Umerene aktivnosti nisu zabranjene nakon transfera embriona, ali ipak bi bilo bolje odmoriti se i opustiti na nekoliko dana. Sledećih sedmica bolje da hodate nego da trčite i trebalo bi da izbegavate sve što je vezano za dizanje teških tereta ili skakanje. Putovanje i posao su dozvoljeni, sve dok ne rešite da se popnete na Mont Everest.

P: Mogu li išta učiniti i povećati svoje šanse za uspeh?

O: Vaše fizičko i emocionalno zdravlje presudno je tokom postupka vantelesne oplodnje. Zdrav i miran način života sigurno će doprineti uspešnom ishodu. Pušenje je strogo zabranjeno. Uz to se preporučuje uravnotežena ishrana i smanjen unos ugljenih-hidrata. Preporučujemo hranu bogatu antioksidansima. Antioksidanti se nalaze u većini prehrambenih proizvoda biljnog porekla, a neki od najbogatijih izvora su kupine, borovnice, jagode, šipak, zeleni čaj, crveni kupus, spanać, mahunarke (grašak, pasulj, itd.), orašasti plodovi, semenke i začini.

P: Hoće li IVF značajno povećati moje šanse za blizancima ili trojkama?

O: Generalno, svaki put kada se prenese više embriona, šanse za višeplodnu trudnoću rastu. U ACIBADEM-u preferiramo transfer jednog embriona kako bismo izbegli rizike od komplikacija i osigurali zdravu trudnoću. Transfer dva embriona može se raditi i zavisi od mnogih prognostičkih faktora, uključujući godine pacijentkinje, kvalitet embriona, itd. Takođe je moguće imati blizance nakon IVF-a čak i sa jednim embrionom, jer se jedno jajašce može podeliti u dve oplođene jajne ćelije. Vaš lekar će razgovarati sa vama o svim vašim željama pre IVF postupka.

P: Postoje li nuspojave povezane s IVF-om?

O: Svi različito reagujemo i jako je teško predvideti sve reakcije vašeg tela. Umor, emocionalni stres i promene raspoloženja među najčešćim su prigovorima tokom IVF postupka. Kod manjeg broja pacijentkinja zapažen je sindrom hiperstimulacije jajnika (OHSS). Obično je praćen blagim simptomima, poput gubitka apetita, mučnine, proliva i osećaja nadutosti. Ako osetite takve simptome, trebalo bi da odmah obavestite svog lekara. Sa OHSS-om treba pravilno postupati, jer u retkim slučajevima može izazvati ozbiljnije komplikacije. Međutim, savremene metode lečenja smanjuju rizik na manje od 1%.

P: Koliko dugo traje boravak i lečenje u Turskoj?

O: Iako čitav postupak vantelesne oplodnje traje do četiri sedmice, treba da se vidimo na prvom sastanku, a nakon toga moraćete redovno posećivati svog lekara u proseku od jedne sedmice do 16 dana pre transfera embriona. Naš Međunarodni tim za pacijente obezbeđuje podršku i organizuje sve što je potrebno kako bi vam osigurali ugodan boravak.

P: Treba li moj partner da boravi sa mnom u Turskoj?

O: Sa vašim se partnerom moramo videti tokom prvog savetovanja, kada će vam lekar zakazati preglede i režim, u skladu sa konkretnim slučajem, kako bi se osigurala sveobuhvatna procena plodnosti. Njegovo prisustvo može biti potrebno kasnije, u zavisnosti od planiranih analiza i postupaka. Van ovih okolnosti, vaš partner je uvek dobrodošao, ali vi možete slobodno odlučiti o njegovom prisustvu, u zavisnosti od toga šta preferirate u smislu udobnosti i dostupnosti.

P: Kakve su moje šanse za uspešnu trudnoću vantelesnom oplodnjom?

O: Uspešnost IVF postupka zavisi od različitih faktora, što uključuje vaš medicinski istorijat, rezultate analiza, godine i uzrok neplodnosti. Uspešnost IVF tretmana iznosi oko 60% kod pacijentkinja starosti do 35 godina. Procenat pada na 20-25% kod pacijentkinja starosti između 40 i 42 godine. O svojim šansama možete detaljno razgovarati sa svojim lekarom

P: Zašto moj IVF ciklus nije uspeo?

O: Nažalost, ponekad IVF tretmani ne uspeju. Razlog može biti kvalitet embriona, problem sa implantacijom, problem sa imunitetom, itd. Analiza osnovnog razloga neuspeha pomoći će vam u planiranju sledećih koraka. Slobodno razgovarajte sa našim lekarima o plodnosti i svojim prethodnim pokušajima vantelesne oplodnje, kao i šta se sve može poboljšati za konačan uspeh.

P: Nisam trudna, kada možemo ponovo pokušati?

O: Naša je preporuka da sačekate bar dva meseca između dva ciklusa IVF tretmana. Konsultujte svog lekara za individualne i specifične preporuke u vezi sa vašim slučajem.

P: Šta se događa ako nakon IVF-a dobijem pozitivan test na trudnoću?

O: Nakon tretmana, dve sedmice nakon prenosa embriona možete uraditi beta HCG test (test na trudnoću). Sledeći treba uraditi 48 sati kasnije. Otkucaji srca obično se mogu otkriti 6 sedmica nakon toga. Ako ste stigli toliko daleko, opustite se i prepustite prirodi da sve ide svojim tokom. Moraćete da obavestite svog ginekologa da je reč o začeću vantelesnom oplodnjom, jer je kontrola intenzivnija nego kod pacijentkinja koje začnu prirodnim putem. Želimo vam srećnu i zdravu trudnoću!


TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search