ROBOTSKA NEUROREHABILITACIJA - Acıbadem Healthcare Services (RS)
ROBOTSKA NEUROREHABILITACIJA

ROBOTSKA NEUROREHABILITACIJA

Vrhunska robotska neurorehabilitacija u Acıbademu

Bolesti mišićnog, koštanog i nervnog sistema koje mogu nastati pri porođaju ili nakon neke traume mogu uzrokovati bol i disfunkcijske nelagodnosti koje ograničavaju kretanje. Iako se većina tih bolesti može lečiti lekovima i vežbanjem, tehnologija je ušla u igru kao nada pacijentima koji su postali nesposobni za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Uz klasičnu fizikalnu terapiju i rehabilitacijska rešenja, robotski asistirani sistemi za rehabilitaciju su tehnologije koje se i dalje se razvijaju i mogu doneti rešenje svima onima koji su u teškoj situaciji.

Klasična fizikalna terapija i rehabilitacijski postupci primenjuju grupe programiranih vežbi koje imaju zadatak da ojačaju snagu mišića i strukturu kostiju. Dok se mišićima pokušava vratiti stara snaga, u isto vreme se vodi računa o tome da se spreči regresija postojećeg nervnog podražaja. Međutim, neki pacijenti ne mogu da pokrenu svoje mišiće zbog traume ili bolesti, ili čak i ako to rade, ne mogu da koriste svoje organe kako bi to trebalo. Kako bi se pacijentima vratile stare funkcije, potrebno je aktivirati tihe nervne ćelije koje još nisu izgubile funkciju. Robotski asistirani neurorehabilitacijski sistemi prilika su koju današnje tehnologije nude pacijentima koji ne mogu ili se otežano kreću.

Sistemi za robotski asistiranu neurorehabilitaciju

Sistemi za robotski asistiranu neurorehabilitaciju su uređaji koji pomažu pacijentima u dijagnostikovanju i lečenju zdravstvenih problema u mišićno-koštanom i nervnom sistemu. Smanjenje nastalih smetnji i poboljšanje funkcija ostvaruje se prevencijom ili lečenjem nastalih komplikacija.

Robotski asistirani sistemi omogućavaju intenzivnu i sveobuhvatnu neurorehabilitaciju bolesnika tokom fizikalne terapije. Pozitivno utiču na reorganizaciju nervnog sistema, i na najbolji mogući način pomažu pacijentu da povrati funkcionalnost.

Robotska neurorehabilitacija obuhvata rehabilitaciju i lečenje mnogih različitih neuroloških i ortopedskih bolesti. Neke od bolesti s kojima se najčešće susrećemo i za koje pružamo usluge u oblasti rehabilitacije su sledeće:

Nedavna naučna istraživanja nagoveštavaju da u mozgu postoje rezervne ćelije i da se novi zadaci mogu naučiti njihovim preoblikovanjem uz dobar rehabilitacijski program. Neposredno nakon bolesti/traume potrebno je početi sa sveobuhvatnim programom fizikalne terapije i rehabilitacije kako bi se pacijenti vratili normalnom, zdravom načinu života i kako bi oštećeni organ što bolje funkcionisao. Uključivanje robotski asistirane neurorehabilitacije u ovaj proces fizikalne terapije važan je element koji će povećati efikasnost lečenja, jer se u okviru procesa robotske neurorehabilitacije na pacijentima primenjuje program lečenja koji uključuje najnovije metode lečenja i savremene tehnologije. Zahvaljujući postavkama koje se mogu programirati, robotski asistirani sistemi mogu obezbediti posebno osmišljene tretmane, specifične za pacijenta. Na primer, ojačane ortoze s motorima koje kontroliše računar za podršku pokretljivosti zglobova u robotski asistiranom neurorehabilitacijskom sistemu poboljšavaju raspon pokreta zglobova i smanjuju otpor zglobova. Činjenica da pacijent vidi pokrete tela prema vizuelnoj meti stvorenoj u virtuelnom okruženju, obezbeđuje presudnu povratnu informaciju pacijentu, čime mozak ubrzava učenje pokreta. Primenom novih grafičkih prikaza i ekoloških scenarija, kao i kognitivno zahtevnijih zadataka, omogućava se aktivno fizičko i kognitivno uključivanje pacijenata tokom robotski asistirane terapije, i održava visok stepen motivacije i želje za učestvovanjem u procesu lečenja.

Robotska neurorehabilitacija i ACIBADEM

Robotska neurorehabilitacija i opseg primene:

  • Robotski asistirano vežbanje hoda
  • Robotski asistirane vežbe za ruke
  • Robotski asistirane vežbe za ravnotežu
  • Radna terapija
  • Govorne vežbe i vežbe gutanja
  • Analiza hoda
  • Procjena i lečenje spastičnosti
  • Injekcije za sprečavanje prekomernih kontrakcija

Naš Centar za robotski asistiranu neurorehabilitaciju poseduje Lokomat Pro s pedijatrijskim ortozama koji služi kao robot za hodanje (Walking robot), Armeo Spring je robot za asistenciju rada šake-ruke, C-Mill VR+ s podrškom za telesnu težinu i odelo za održavanje ravnoteže.

Robotski asistirane vežbe hodanja

Kod pedijatrijskih i odraslih pacijenata s ozbiljnim poremećajem hoda ili u slučaju potpune paralize, fiziološki (normalni) trening hoda može se osigurati pomoću sistema za podršku telesne težine i nosivih ortoza koje se mogu prilagoditi posebno za svakog pacijenta.

Robotski sistem za asistirano hodanje kombinuje tehnologiju i virtuelnu stvarnost kako bi pacijentima omogućio da ponovo prohodaju i povrate funkciju nogu mnogo brže i tačnije od konvencionalnih vrsta fizikalne terapije.

Robotski asistirani sistem podiže pacijenta, a potom robotska stopala motorom pokreću pacijenta. U hodu pacijent radi onoliko koliko može, a robot dovršava ono što pacijent ne može. Precizna merenja senzorima na ortozama za kolena i kukove vrednuju pacijentov napor i na ekranu prikazuju svaki pojedinačni odgovor tela na pojedini pokret.

U skladu sa pokretima, promenom podešavanja, deo koji pacijent ne može da izvede razvija se zahvaljujući robotu u vrlo intenzivan i ponavljajući tretman. Osim toga, načelo gamifikacije koristi se za aktivno učestvovanje i motivaciju pacijenta tokom lečenja. Računarske igrice u kojima se izvode određeni pokreti pomažu boljem fokusiranju i komandama ili se drugim rečima stimuliše mozak. Ponovnim aktiviranjem mozga stvara se osnova za oporavak moždanih ćelija.

Robotski asistirane vežbe za ruke

Sistem pomaže u obnovi funkcija zahvaćene ruke, podlaktice i zglobova kod pacijenata koji su imali moždani udar ili imaju oslabljenu funkciju ruke. Sistem je egzoskeletni (samonoseći kostur) i podržava pacijentovu ruku, smanjuje težinu i povećava aktivno kretanje ruke u 3D okruženju. S podesivim sistemom oslanjanja za gornje ekstremitete, omogućava pacijentu da aktivira postojeće funkcije snage, opsega pokreta i koordinacije kako bi se pacijentova ruka opustila i završila vežbe na zabavan način uz aplikacije virtuelne stvarnosti.

Napredna vežbe hoda i ravnoteže

Reč je o rehabilitacijskim vežbama hoda i ravnoteže na pokretnoj traci uz sistem podrške telesnoj težini i audio-vizuelnim povratnim mehanizmima, kojima se kroz virtuelnu stvarnost simuliraju svakodnevni životni izazovi. Neurološkim i ortopedskim pacijentima pomaže da brže povrate pokretljivost ponavljajućim intenzivnim tretmanom. Koristi se za procenu i lečenje ravnoteže i usklađenosti hoda. Formiranje simetričnog obrasca hoda podržavaju mehanizmi vizuelne povratne sprege kao što su izbočine na površini trake za hodanje/trčanje.

Najbolji trenutak za robotski asistiranu neruorehabilitaciju

S robotski asistiranom rehabilitacijom može se početi u bilo kojoj fazi bolesti. Međutim, utvrđeno je da je oporavak znatno bolji kod pacijenata koji su u ranoj fazi započeli lečenje, takvi pacijenti bili su samostalniji u svakodnevnim aktivnostima, dok je stepen disfunkcionalnosti nakon bolesti bio niži. Preporučeni period za početak robotski asistirane rehabilitaciju je u prvih 2-3 sedmice, posebno nakon krvarenja u mozgu. Kod povreda kičmene moždine s lečenjem se može početi nakon stabilizacije operisanog područja. Kod multiple skleroze, Parkinsonove bolesti te mišićnih bolesti, lečenje treba započeti čim se dnevne funkcije bolesnika počnu pogoršavati.

Najvažniji cilj lečenja je vratiti sposobnost hodanja pacijentima koji ne mogu da hodaju ili poboljšati sposobnost hodanja kod onih pacijenata koji mogu da hodaju. Kako bi se tretman mogao primeniti, barem jedna glavna mišićna grupa pacijentovih nogu bi trebalo da ima neki, makar sitan senzorni ili motorički pokret.

Zahvaljujući sistemu za robotski asistirano hodanje s pedijatrijskim ortoticima, najmlađi pacijenti s oštećenom funkcijom hoda uzrokovanom cerebralnom paralizom, traumatskim povredama mozga ili drugim neurološkim poremećajima mogu se osposobiti za robotski asistirano hodanje. Posebni uređaji razvijeni za decu obezbeđuju viši stepen udobnosti i optimalnu kompatibilnost, i omogućavaju postizanje istih funkcionalnih prednosti kao i verzija za odrasle pacijente.

Centar za robotski asistiranu neurorehabilitaciju u bolnici Acıbadem Taksim opremljen je posebno dizajniranim sistemima za podršku telesne težine, robotske asistirane uređaje i uređaje koji omogućavaju virtuelnu stvarnost za pomoć u razvoju različitih telesnih funkcija. Centar Zdravstvene grupacije Acıbadem, opremljen je najnovijom tehnološkom infrastrukturom i iskusnim lekarskim osobljem, ima cilj da vrati izgubljene funkcije upotrebom savremenih tehnologija tako što neprestano ponavlja određene pokrete i/ili funkcionalne zadatke. Svetski poznati Centar za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju bolnice Acıbadem Taksim nastavlja da obezbeđuje zdravstvene usluge vrhunskog kvaliteta svim svojim pacijentima koji pristižu ne samo iz Turske, već i iz celog sveta.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search