» Robotska hirurgija
Robotska hirurgija

Robotska hirurgija

Robotska hirurgija koristi naprednu tehnologiju za minimalno invazivne operacije. ACIBADEM je opremljen najnovijim sistemom da Vinci Xi.

Šta je robotska hirurgija?

Poslednjih godina robotski asistirane hirurške tehnike dovele su minimalno invazivnu hirurgiju na sledeći nivo. ‘Minimalno invazivno’ znači manje rezove u poređenju s tradicionalnom otvorenom operacijom. Obično se povezuje s laparoskopskim operacijama gde hirurzi koriste sićušne instrumente i minijaturnu kameru koja se ubacuje u telo kroz manje rezove. Robotska hirurgija ide dalje: u ovom slučaju, mali alati su pričvršćeni na robotske ruke. Omogućava širi raspon pokreta i veću preciznost u poređenju s rukom hirurga. Za razliku od uobičajenog uverenja, robotski asistiranu hirurgiju zapravo ne izvodi autonomni robot. Svim pokretima upravlja hirurg koji sedi za konzolom i prati napredak na monitoru visoke rezolucije. Stoga su veštine i stručnost hirurga presudni za ishod.

Prednosti robotske hirurgije

Operacija uz robotsku asistenciju donosi značajne prednosti i za hirurga i za pacijenta:

 • Robotska preciznost uklanja prirodno podrhtavanje ruke
 • Vrhunska vizualizacija hirurškog mesta kroz uvećane, jasne trodimenzionalne slike
 • Mogućnost rada na teško dostupnim, malim i uskim područjima
 • Manji rezovi, manje bola i manji gubitak krvi koji skraćuju oporavak

Međutim, ovakva metoda nije najbolji izbor za svakog pacijenta. U dogovoru sa svojim lekarom proverite je li robotski asistirana operacija pravi izbor za vas.

Vrste robotske hirurgije

Napredni robotski sistemi omogućavaju obučenim hirurzima izvođenje različitih minimalno invazivnih zahvata na celom telu. Podvrste robotske hirurgije uključuju:

 • Robotski asistirane operacije srca
 • Robotski asistirane ginekološke operacije
 • Robotski asistirane operacije bubrega
 • Robotski asistirane operacije debelog creva
 • Robotska hirurgija gojaznosti
 • Robotski asistirane operacije prostate
 • Robotska hirurgija glave i vrata itd.

Takođe postoje i različite vrste tehnologija za robotski asistiranu hirurgiju. Trenutno, Da Vinci hirurški sistem najčešće se koristi u celom svetu. ACIBADEM takođe poseduje sistem Vinci Xi – najnoviji i najkompletniji robotski sistem na svetu.

Robotska kardiovaskularna hirurgija

Robotska kardiovaskularna hirurgija Robotska operacija srca eliminiše potrebu za velikom otvorenom operacijom. Umesto otvaranja grudnog koša, hirurg dobija pristup kroz male rezove. Metoda je ugodnija za pacijenta i skraćuje vreme oporavka. Gotovo svi zahvati u kardiovaskularnoj hirurgiji mogu se izvesti putem minimalno invazivne robotske hirurgije. To uključuje popravku i zamenu zalistka, uključujući transkatetersku implantaciju aortnog zalistka (TAVI), hirurgiju bajpasa, poremećaje srčanog ritma, operacije otvora na pregradi, probleme u desnom ili levom atriju.

Robotska hirurgija predstavlja rešenje za pacijente koji su prošli višestruke operacije na srcu. Otvoreni operativni zahvat kod problema sa srčanim zaliscima vrlo je rizičan jer može oštetiti srce pri otvaranju grudne kosti. U ACIBADEM-u se takvi pacijenti još uvek mogu operisati robotskim sistemom da Vinci. Prethodno mesto operacije ostaje netaknuto, a pristup tom području postiže se malim robotskim rezom od 3 do 4 centimetra ispod pazuha. Dodatno, robotska operacija srca može se izvesti na srcu koje kuca. To znači da se zaustavljanje srca može izbeći kako ne bi došlo do poremećaja u srčanim funkcijama. Operacija traje kraće od konvencionalne i smanjuje rizik od infekcija, krvarenja i transfuzije krvi.

Robotska asistencija u opštoj hirurgiji

Opšta hirurgija pokriva stanja abdomena i probavnog trakta, uključujući želudac, jetru, gušteraču, žučnu kesu i creva. Većina ih se može lečiti minimalno invazivnim tehnikama. da Vinci robot može se koristiti za različite intervencije: hernija, gojaznost, kolorektalni karcinom ili upalne crevne bolesti.

 • Robotski asistirana kolorektalna hirurgija. Da Vinci robotska hirurgija koristi se u hirurškom lečenju mnogih kolorektalnih bolesti, uključujući kolorektalni karcinom (rak koji nastaje u debelom crevu ili rektumu), divertikule i upalne bolesti creva. Posebno u rektalnoj hirurgiji, osigurava zaštitu nerava uz zonu kojoj se hirurški pristupa.
 • Robotska barijatrijska hirurgija. Asistencija robota olakšava hirurški zahvat koji se primenjuje kod gojaznih pacijenata i skraćuje vreme oporavka. Među operacijama gojaznosti koje se izvode uz pomoć sistema da Vinci, želudačna premosnica zauzima prvo mesto. Ova metoda takođe se smatra zlatnim standardom u hirurgiji gojaznosti. Ne samo da omogućava redukciju želuca, već i deaktivira određeni deo creva i samim time smanjuje apsorpciju unesene hrane.

Robotska hirurgija u ginekologiji

Za neke žene robotska hirurgija može biti efikasna alternativa otvorenoj ginekološkoj operaciji. Različita stanja koja utiču na reproduktivni sistem mogu zahtevati operaciju, kao što su endometrioza, bol u stomaku i karlici, fibroidi materice, abnormalno krvarenje, prolaps karličnih organa ili ginekološki rak. Robotska hirurgija obično se koristi za lečenje raka endometrijuma, vrata materice i jajnika; robotska histerektomija (uklanjanje materice), miomektomija (uklanjanje mioma), korekcija prolapsa vagine ili materice i operacije jajovoda. Napredni zahvati, poput laparoskopske ili robotske hirurgije, koje izvode iskusne ekipe hirurga u ACIBADEM-u, mogu očuvati nerve u području genitalija, i zaštititi seksualni život pacijenta i mokraćnu funkciju.

Robotska hirurgija u urologiji

Među hirurškim oblastima u kojima se najčešće koriste sistemi robotske asistencije, urologija je na prvom mestu. Ova medicinska specijalnost leči stanja mokraćnog sistema i reproduktivnog sistema kod muškaraca. Hirurzi biraju da Vinci kada pijeloplastikom treba otkloniti suženja PU vrata, kada leče rak bubrega robotskom parcijalnom nefrektomijom (odstranjivanjem dela bubrega) ili treba eliminisati rak prostate radikalnom prostatektomijom (uklanjanjem prostate). Dok konvencionalna hirurgija prostate uključuje dugačak rez na stomaku koji se širi od pupka do stidne kosti, robotska prostatektomija je minimalno invazivan postupak koji koristi male rezove. Omogućava hirurgu da sačuva osetljive strukture oko prostate. Uz kraći boravak u bolnici i brži oporavak, sistem Da Vinci donosi bolje rezultate u pogledu kontrole mokrenja i erektilne funkcije u odnosu na tradicionalne operacije.

Robotska hirurgija i ACIBADEM

ACIBADEM zapošljava neke od vodećih stručnjaka za robotsku hirurgiju u Turskoj. Možemo vam ponuditi:

 • Najnoviji sistem za robotski hirurgiju, da Vinci Xi;
 • Visoko obučene i iskusne lekare;
 • Širok raspon zahvata robotske hirurgije;
 • Multidisciplinarni pristup za bolje rezultate;
 • Prvoklasnu uslugu svetski poznatog zdravstvenog brenda.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search