Centri za lečenje bolesti kičme - ACIBADEM Srbija
Centri Za Lečenje Bolesti Kičme

Centri Za Lečenje Bolesti Kičme

Acibademov Centar za lečenje bolesti kičme pored tradicionalnog pristupa lečenju bolesti kičme obezbeđuje i holistički pristup lečenju.

Šta predstavlja Centar za lečenje bolesti kičme?

Centri za lečenje bolesti kičme su zdravstvene ustanove koje obezbeđuju objedinjene dijagnostičke i zdravstvene usluge uz lečenje na jednom mestu. Acibademov Centar za lečenje bolesti kičme u Turskoj zapošljava svetski priznate stručnjake u oblastima ortopedije, hirurgije kičme, neurohirurgije, neurologije, radiologije, torakalne hirurgije, kardiovaskularne hirurgije, anesteziologije, fizioterapije kao i stručnjake za algologiju, koji zajedno rade na svim rutinskim i kompleksnim poremećajima i bolestima kičme. Izvanredno znanje i iskustvo od pomoći su kada treba razumeti stanje kičme i pacijentove pritužbe. Ogromno iskustvo olakšava precizno postavljanje dijagnoze uz odgovarajuće opcije lečenja. Najsavremenije tehnologije obezbeđuju i najbolje rezultate lečenja.

Bolesti kičme koje lečimo

Acibademov Centar za lečenje bolesti kičme nudi svoju vrhunsku stručnost u lečenju celokupnog spektra stanja i poremećaja kičme, od uobičajenih poremećaja kičme do najsloženijih slučajeva i to:

 • Deformiteti kičme kod dece i odraslih: skolioza (bočna zakrivljenost kičme), hiperkifoza (kada se gornji deo leđa abnormalno zakrivljuje prema napred), hiperlordoza (donji deo leđa značajno zakrivljen prema unutra).
 • Degenerativni poremećaji kičme: Ova velika podgrupa poremećaja vodeći je uzročnik bolova u leđima. Među njima su hernija diska uzrokovana povredama ili trošenjem zbog starenja; spinalna stenoza (sužetak spinalnog kanala); išijas (komprimovani ili nadraženi išijatični nerv); degenerativna bolest diska (istanjivanje vertebralnih diskova); spondilolisteza (iskliznuće pršljena iz ležišta); radikulopatija (uklještenje korena živaca), itd.
 • Tumori kičme: mogu biti benigni ili zloćudni; primarni (potiču iz kičme ili kičmene moždine) ili metastatski (kada se rak s drugog mesta proširi na kičmu).
 • Povrede i prelomi kičme: mogu biti posledica raznih nezgoda, sportskih trauma ili drugih uzroka zbog kojih pršljenovi mogu posledično oslabiti.
 • Infekcije kičme: Obično ih uzrokuju bakterije ili gljivice.

Napredno dijagnostikovanje poremećaja kičme

Acibademov Centar za objedinjeno lečenje bolesti kičme koristi najsavremenije dijagnostičke alate i obezbeđuje najprikladnija rešenja u lečenju.

Naši specijalisti imaju na raspolaganju EOS sistem snimanja sa smanjenom izloženošću zračenju, Siemens Somatom CT uređaj s ultraniskom dozom zračenja kao i DIERS formetric 4D uređaj za skeniranje površine bez zračenja koji se koristi u praćenju pacijenata sa skoliozom uz pomoć kojeg se eliminiše potreba za čestim radiografijama. Za dijagnostikovanje bolesti kičme koriste se MRI uređaji Siemens Magnetom 1.5T Avanto Fit i Siemens Magnetom 3T Skyra.

Poremećaji držanja otkrivaju se uz pomoć sistema DIERS 4D Motion Lab za analizu poremećaja držanja i hoda te DIERS Myoline za procenu mišićne snage, kojima se takođe smanjuje potreba za korišćenjem uređaja za snimanje koji emituju zračenje.

Nehirurško lečenje poremećaja kičme

Nehirurške opcije lečenja poremećaja kičme mogu uključivati vežbe za povećanje mišićne snage i fleksibilnosti, proteze i lekove. U Acibademovom Centru za lečenje poremećaja kičme pacijentima možemo ponuditi:

 • Korektivne proteze za lečenje poremećaja kičme. Navedene dinamičke proteze omogućavaju 3D korekciju a dizajniraju ih, proizvode i apliciraju ortotičari, pod nadzorom lekara specijalista koji su prošli specijalizovanu obuku.
 • Fizikalna terapija i rehabilitacija. Naša jedinica za fizikalnu terapiju specijalizovana je za fizioterapiju skolioze, lečenje bola i individualne programe obuke za naše pacijente. Specifične vežbe za skoliozu, Reformer Combo pilates, TRX, BOSU i Wing Yogu praktikuju sertifikovani fizioterapeuti posebno obučeni u svojim oblastima.
 • Provera držanja. Zakrivljenosti kičme, držanje i hod procenjuju se uz pomoć uređaja DIERS 4D koji radi površinsku topografiju i analizu držanja bez izlaganja zračenju. DIERS Myoline meri snagu 28 različitih mišića za držanje uz potpune informacije o stanju mišića. Držanje se ispravlja naročito prilagođenim vežbama.
 • Kontrola bola. Svi pacijenti s bolom u leđima predmet su različitih terapija usmerenih za ublažavanje bola. Injekcije, elektroterapija, tople i hladne aplikacije uz odgovarajuće metode fizikalne medicine biraju se pojedinačno za svakog pacijenta.

Sve navedene jedinice u okviru centra omogućavaju holistički proces lečenja i obezbeđuju maksimalno uspešne rezultate.

Minimalno invazivna hirurgija kičme

U slučajevima kada je operacija kičme neizbežna i kad god je to moguće, preferirani izbor su minimalno invazivne tehnike. Manji rezovi uzrokuju manje krvarenja i manje povrede mišića i tkiva. Postoperativne komplikacije su minimizirane a vreme potrebno za oporavak je kraće. Minimalno invazivne operacije kičme mogu se primeniti za operacije diskus hernije, dekompresije nerava, spinalnu fuziju i generalno, u većini slučajeva kada je operacija kičme neizbežna.

Ovakve operacije zahtevaju specijalizovanu opremu. Acibademovi hirurzi u Centrima za lečenje bolesti kičme za operativne potrebe koriste posebne mikroskope Zeiss Tivato 700. Uređaji Karl Storz & Ethicon s video-torakoskopijom koriste se za minimalno invazivne operacije kičme. Sigurno i pouzdano postavljanje vijaka i drugih pomagala obezbeđuju Medtronic O-arm uređaj za snimanje uz navigacijski sistem Stealth Station.

Za komplikovane deformacije kičme i potrebe planiranja daljeg lečenja koriste se tehnologije 3D štampanja za izradu modela kičme u realnoj veličini.

Hirurgija uznapredovale skolioze

Operacija spinalne fuzije predstavlja zlatni standard u lečenju uznapredovalih slučajeva skolioze. Kako bi se ispravila krivulja kičme, dva ili više pršljena spajaju se u čvrstu kost. Novi, napredni VBT postupak u ovoj oblasti predstavlja vezivanje tela pršljena. To je minimalno invazivna tehnika koja se primenjuje posebno kod dece i adolescenata. Za razliku od tradicionalne spinalne fuzije, VBT ispravlja krivulju bez uticaja na fleksibilnost kičme ili rast pacijenta. Specijalisti Acibademovog Centra za lečenje bolesti kičme uspešno primenjuju ovu metodu od 2014. godine. To nas čini jednim od najiskusnijih svetskih centara u VBT hirurgiji.

Zašto odabrati Acibademov Centar za lečenje bolesti kičme?

 • Vodeći svetski medicinski stručnjaci. Istraživanjem i usvajanjem pionirskih metoda te saradnjom s međunarodnim klinikama i udruženjima za lečenje bolesti kičme, naši specijalisti doprinose globalnoj bazi znanja o bolestima i poremećajima kičme.
 • Znanje i iskustvo kojem se veruje. U našem Centru obavi se više od 4000 ambulantnih pregleda godišnje uz više od 300 operacija kičme.
 • Multidisciplinarni pristup. Stručnjaci iz svih srodnih medicinskih oblasti udružuju svoje napore kako bi osmislili sveobuhvatni plan lečenja za svakog pacijenta.
 • Najnovije tehnologije i oprema. Sigurnost pacijenata naš je prioritet, zbog toga neprestano ulažemo u najnovije alate i uređaje.
 • Napredne metode i tehnike. Neprestani rad naših specijalista u oblasti istraživanja uz inovacije obezbeđuje nove mogućnosti lečenja svim našim pacijentima.
 • Vrhunska usluga svim našim pacijentima. Ako rešite da otputujete na lečenje u Tursku, naš Međunarodni centar za pacijente obezbediće adekvatnu podršku svim pacijentima.

Povezane vesti i članci

MARIJINA PRIČA O SKOLIOZI: OD ISLANDA DO TURSKE
MARIJINA PRIČA O SKOLIOZI: OD ISLANDA DO TURSKE

MARIJINA PRIČA O SKOLIOZI: OD ISLANDA DO TURSKE Marija, devojka koja je plesala, bavila se sportom i igrala fudbal četiri godine, imala je samo 16 godina kada su ona i njena porodica prvi put u životu saznali za dijagnozu „skolioze“. Obuzeo ih je strah i šok. Nakon toga krenuli su da tragaju za različitim opcijama […] Saznajte više
„DRŽITE POD KONTROLOM SKOLIOZU KOD DECE“
„DRŽITE POD KONTROLOM SKOLIOZU KOD DECE“

Emina Sandal kaže da joj je skolioza otkrivena kada je imala 24 godine Popularna pevačica, Emina Sandal učestvovala je u petom po redu događaju “Jun, mesec podizanja svesti o skoliozi” koji je organizovan ove godine. 10 jun 2017. – Emina Sandal učestvovala je na ceremoniji svečanog otvaranja izložbe “Cvetovi skolioze” na kojoj  je predstavljeno 15 […] Saznajte više
3D snimanje kod skolioze u ultra malim dozama
3D snimanje kod skolioze u ultra malim dozama

Mnoge ortopedske bolesti, naročito skolioza, kod kojih se dijagnoza postavlja konvecionalnim MRI ili metodama radiografije, sada je moguće dijagnostifikovati putem EOS uređaja koji karakteriše niska doza zračenja. Mnoge bolesti u oblasti ortopedije i traumatologije se utvrđuju dvodimenzionalnim metodama vizualizacije. Skolioza, inače, veoma kompleksan trodimenzionalni deformitet, jedna je od ovih bolesti. Utvrđivanje skolioze, do sada se […] Saznajte više

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search