» Lečenje gojaznosti i barijatrijska hirurgija
Lečenje gojaznosti i barijatrijska hirurgija

Lečenje gojaznosti i barijatrijska hirurgija

U Centru za gojaznost Acibadem, problem gojaznosti uspešno se leči prilagođenom ishranom, vežbom, neinvazivnim metodama i na kraju barijatrijskom hirurgijom.

Šta je gojaznost?

Gojaznost se može definisati kao prekomerno nakupljanje masnog tkiva koje negativno utiče na opšte zdravlje. Prema svetskim podacima, učestalost gojaznosti utrostručila se u poslednjih 50 godina. Nije to samo kozmetički problem, već i zdravstveni problem, jer prekomerna težina utiče na povećavanje rizika od razvoja drugih ozbiljnih bolesti. Nakon što se masno tkivo nakupi u telu, ono izlučuje hormone i hemikalije koje povećavaju apetit, podižu granice osećaja sitosti i uzrokuju dalji napredak gojaznosti. Zato bi nakon određene tačke moglo biti teško rešiti problem bez adekvatne pomoći. Dobra je vest da se gojaznost može sprečiti i izlečiti kada je pacijent motivisan i potraži pomoć kvalifikovanih lekarskih timova.

Uzroci gojaznosti

Ukratko, prekomerna telesna težina i gojaznost nastaju zbog prekomernog unosa kalorija. To znači više je onih kalorija koje unosite od kalorija koje trošite. Višak kalorija nakuplja se i čuva kao mast u telu. Drugim rečima, svako ko previše jede i premalo se kreće izložen je riziku od prekomerne težine i gojaznosti. Međutim, neki genetski uzroci, zdravstvena stanja poput hipotireoze te upotreba lekova protiv epileptičnih napada takođe mogu doprineti debljanju.

Gojaznost i faktori rizika

Prekomerna težina obično je rezultat uticaja brojnih faktora ponašanja, okoline i genetike. Neki od njih su:

 • Sedelački način života. Kada telesna aktivnost nije dovoljna, energetska neravnoteža ne može se izbeći.
 • Nezdrava ishrana. Konzumacija previše hrane ili hrane s visokim udelom šećera, masti i soli dovodi do viška kilograma.
 • Genetika i nasledne predispozicije. Neki nasleđeni geni mogu doprineti povećanju osećaja gladi, većeg unosa hrane i skladištenja masti.
 • Godine. Sa starenjem, promene u hormonima, metabolizmu i nivo aktivnosti doprinose sve lakšem debljanju.
 • Stres. Teskoba često tera ljude da jedu više ili posežu za brzom hranom. Osim toga, hronični stres oslobađa hormone stresa zbog kojih telo zadržava višak kilograma.
 • Pojedina zdravstvena stanja. Bolesti poput Kušingovog sindroma, sindroma policističnih jajnika, hipotireoze, artritisa itd. mogu doprineti debljanju tako što usporavaju metabolizam, povećavaju apetit ili ograničavanju pokretljivost.

Kako se gojaznost meri?

Indeks telesne mase (BMI) jednostavan je i često korišćen alat kojim se procenjuje gojaznost. Uzima u obzir težinu i visinu osobe. Da biste izračunali svoj BMI, svoju težinu u kilogramima možete podeliti s visinom u metrima, a zatim rezultat ponovo podeliti s visinom. Konačni rezultat upoređuje se s BMI klasifikacijskom tablicom kako sledi:

Klasifikacija gojaznosti prema indeksu telesne mase

Opseg vrijednostiRezultat
BMI niži od 18,5 kg/m²Pothranjenost
BMI između 18,5 – 24,9 kg/m²Normalno (zdrava težina)
BMI između 25 – 29,9 kg/m²Prekomerna težina
BMI između 30 – 34,9 kg/m²Klasa I gojaznosti
BMI između 35 – 39,9 kg/m²Klasa II gojaznosti
BMI preko 40 kg/m²Klasa III gojaznosti (morbidna gojaznost)

Prekomerna telesna težina i gojaznost mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene posledice. Uz potencijalne probleme s probavom, može uzrokovati visok holesterol i krvni pritisak, otvarajući put srčanim bolestima i moždanom udaru. Prekomerna telesna težina stvara dodatni pritisak na zglobove, uzrokujući poremećaje mišićno-koštanog sistema, posebno osteoartritis. Povišeni BMI faktor rizik je za razne nezarazne bolesti, poput dijabetesa tipa 2, apneje tokom spavanja i nekih vrsta raka. Štaviše, može uticati na smanjen kvalitet života, depresiju, teskobu i društvenu izolaciju.

Kako sprečiti gojaznost?

Prekomerna telesna težina i gojaznost mogu se sprečiti zdravim odlukama. Zdrava ishrana bogata povrćem, voćem, celovitim žitaricama, mahunarkama te izbegavanjem brze i prerađene hrane može pomoći u održavanju zdrave težine. Možete redovno umereno vežbati ili redovno šetati sa svojim ljubimcem. Obroke pripremajte sami i konzumirajte više namirnica biljnog porekla. Izbegavajte hronični stres i spavajte najmanje 7-8 sati svake noći. Ako ne pomognu svi ovi saveti da održite zdravu telesnu težinu, obratite se kvalifikovanom zdravstvenom centru za gojaznost gde tim stručnjaka može proceniti vaš slučaj i pripremiti personalizovani program mršavljenja i pomoći vam da ostvarite željene ciljeve.

Godišnji pregled

Deca i odrasli treba da prođu pregled uz procenu BMI-a najmanje jednom u godinu dana. U slučaju promene i vrednosti, lekar može preporučiti dijetu i vežbe kako bi se izbeglo dalje debljanje.

Dijagnoza gojaznosti

BMI predstavlja dobru polaznu tačku kada treba da procenite težinu. Ipak, BMI ne uzima u obzir važne faktore kao što su starost, pol, mišićna masa ili raspodela telesne masti. Za efikasnije dijagnostikovanjee i lečenje gojaznosti važno je znati gde se u telu nakuplja mast. Gojaznost se generalno može podeliti u dve kategorije – u obliku jabuke i kruške. Kod gojaznosti tipa jabuke salo se nakuplja na stomaku, dok se kod gojaznosti oblika kruške salo nakuplja oko bokova. Salo nakupljeno oko struka, koje se naziva i trbušno salo, verovatnije je da će povećati rizik od razvoja opasnih zdravstvenih problema, posebno srčanih bolesti ili dijabetesa. Muškarci s obimom struka većim od 94 cm klasifikuju se u grupu povećanog rizika, dok su oni sa strukom većim od 102 cm u gurpi visokog rizika. Kod žena, struk iznad 80 cm klasifikuje se u grupu povećanog rizika, a iznad 88 cm, visokog rizika.

Kod dijagnostikovanja gojaznosti u obzir se uzima anamneza i trenutno zdravstveno stanje pacijenta. Širok raspon faktora pomaže u određivanju efikasnog plana lečenja. Zato preporučujemo stručne konsultacije za bolje rezultate.

Lečenje gojaznosti

Gojaznost je zahtevna i složena bolest koja zahteva sveobuhvatno lečenje posvećenog i iskusnog zdravstvenog tima. Sam tok lečenja određuje se individualno za svakog pacijenta, a može uključivati:

 • Prilagođeni program ishrane i vežbanja. Kada su Vaši vlastiti napori za kontrolu telesne težine nedovoljni, stručnjak ili, u najboljem slučaju, tim stručnjaka može učiniti mnogo da Vam pomogne u ravnomernom mršavljenju.
 • Lekovi. Ako dijeta i vežba nisu dovoljni, lekar vam može preporučiti lekove za mršavljenje koji smanjuju apetit ili povećavaju osećaj sitosti. Imajte na umu da lekovi za mršavljenje nisu bezopasni i da ih mora propisati stručnjak s obzirom na vaše celokupno stanje.
 • Nehirurško lečenje gojaznosti. Neki neinvazivni, endoskopski ambulantni zahvati mogu biti efikasni kod pacijenata s prekomernom telesnom težinom kada dijeta i vežba ne daju željeni rezultat.
 • Operacija želuca. Postoje različite hirurške metode kojima je cilj da se smanji volumen želuca ili smanji apsorpcija hrane, ili oboje.

Nehirurški postupci mršavljenja

Podrazumevaju brze i reverzibilne tehnike mršavljenja koje se izvode bez rezova ili boravka u bolnici. Najefikasniji su kod pacijenata s BMI u opsegu 27-35 koji još uvek nisu prikladni za operaciju gojaznosti, ali ne mogu da kontrolišu svoju težinu dijetom i sportom. U Centru za gojaznost Acibadem izvodimo sledeće neinvazivne tehnike:

 • Botoks želuca. Aplikacija botulinum toksina (botoks) izvodi se za nekih 20-25 minuta. Deluje tako da ograničava kontrakcije mišića. Tako se hrana duže zadržava u želucu, pacijent se oseća sitim i ne treba da jede onoliko koliko inače jede.
 • Želudačni balon. Zahvat se izvodi za nekih 20-30 minuta. Uključuje postavljanje rastegljivog balona ispunjenog slanom tečnošću u želudac. Uređaj ograničava volumen želuca što dovodi do smanjenog unosa hrane. Želudačni balon se guta što ne zahteva opštu anesteziju i hospitalizaciju – pacijent može otići kući istog dana. S druge strane, neke vrste želudačnih balona postavljaju se i uklanjaju endoskopski, pod anestezijom.

Botoks želuca i želudačni balon daju slične rezultate. Šest meseci nakon zahvata prosečan gubitak težine je 7% – 15% ukupne telesne težine. Može biti više ili manje, u zavisnosti od motivacije pacijenta i toga koliko se pridržava preporučenih promena načina života. Ove metode nisu prikladne za pacijente s BMI iznad 40 koji treba da izgube veliki broj kilograma. Barijatrijska hirurgija može biti rešenje u takvim slučajevima.

Šta je barijatrijska hirurgija?

Barijatrijska hirurgija, poznata je i kao hirurgija gojaznosti i hirurgija mršavljenja, podrazumeva lečenje morbidne gojaznosti. Kada se izvodi za lečenje hroničnog stanja poput dijabetesa, naziva se metabolička hirurgija. Operacija za rezultat daje efikasne promene u probavnom sistemu kako bi se pacijentu pomoglo da smrša. Barijatrijska hirurgija koristi različite tehnike za smanjenje volumena želuca ili ograničavanje apsorpcije hranjivih materija iz creva ili kombinaciju oba.

Kandidati za barijatrijsku hirurgiju

Barijatrijska hirurgija može biti opcija za sve pacijente čiji je BMI iznad 40 i kada dijeta i redovna vežba nisu dali rezultate. Može se primeniti na pacijente s BMI-jem iznad 35 koji imaju jedan ili više zdravstvenih problema vezanih za telesnu težinu, kao što su hipertenzija, dijabetes tipa 2, apneja u snu, nealkoholna masna jetra, osteoartritis, itd. Metaboličku operaciju takođe treba razmotriti kao opciju za lečenje dijabetesa tipa 2 kod bolesnika s gojaznošću klase I (BMI 30,0–34,9 kg/m2) i neadekvatno kontrolisanom hiperglikemijom uprkos optimalnom medicinskom lečenju svim vrstama lekova (uključujući insulin). Postoje i neke kontraindikacije za barijatrijsku hirurgiju, kao što su ozbiljni srčani poremećaji, trenutna zavisnost na droge ili alkohol, lečenje raka, mentalni poremećaji i trudnoća. Kandidati za operaciju gojaznosti moraju biti svesni da će morati da naprave trajne promene u svom životu kako bi postigli i održali dobre rezultate.

Vrste barijatrijske hirurgije

Postoje različiti postupci, a odluka o tome koji će se primeniti određuje se prema stanju pacijenta i rezultatima koji se očekuju. U Centru za gojaznost Acibadem hirurške mogućnosti uključuju:

Sleeve gastrektomija. Ova metoda obično je prvi izbor i najčešće korišćeni postupak barijatrijske hirurgije. Sleeve gastrektomija pomaže pacijentima u mršavljenju na dva načina: prvo, smanjuje se volumen želuca i drugo, prestaje da se proizvodi hormon grelin povezan s osećajem gladi. Hirurg uklanja otprilike 80% želuca, i ostavljaju dugačku i usku kesicu. Operacija se zbog svog oblika naziva gastrični rukavac ili operacija smanjenja želuca. U Centru za gojaznost Acibadem hirurg laparoskopski pravi 4 ili 5 malih rezova. Operacija obično traje 50-60 minuta. Pacijent može da pije bistru tečnost 4 sata nakon operacije i sledećih nedelja mora poštovati stroge preporuke o ishrani. Boravak u bolnici je 3 dana; kontrolni pregledi su potrebni nakon prve sedmice, za mesec dana, 3 meseca, 6 meseci i 1 godinu nakon operacije.

Mini želudačna premosnica. Ovaj postupak lakša je verzija tradicionalne želudačne premosnice, ali je složeniji od želudačne premosnice. Deluje tako da ograničava želudac i uzrokuje malapsorpciju, budući da je područje apsorpcije u tankom crevu smanjeno.

Želudačna premosnica. Takođe nazvana Roux-en-Y želudačna premosnica, ova metoda uključuje stvaranje male kesice u gornjem delu želuca i pričvršćivanje dela tankog creva na nju. Dakle, hrana menja svoj tok i, ‘zaobilazi’ veći deo želuca i deo tankog crijeva. Postupkom se smanjuje količina konzumirane hrane a time i apsorpcija kalorija. U Centru za gojaznost Acibadem operacija želudačne premosnice obično se izvodi laparoskopskim tehnikama, kroz male rezove u abdomenu.

Pacijenti koji se odluče na barijatrijski hirurški zahvat moraju se pridržavati redovne ishrane i programa vežbanja. Stoga dugoročni uspeh lečenja gojaznosti umnogome zavisi od motivacije pacijenta da napravi trajne životne promene.

Prednosti barijatrijske hirurgije

Pacijenti koji se podvrgavaju operaciji gojaznosti mogu očekivati da će izgubiti oko 60%-80% prekomerne telesne težine u roku od dve godine nakon operacije. Ovi rezultati ostaju trajni ako se pacijent pridržava preporučenog programa i zdravih životnih navika. U proseku 80-90% svih pacijenata koji se podvrgnu barijatrijskoj hirurgiji postižu svoje ciljeve vezane za gubitak prekomerne težine.

Uz gubitak telesne težine, operacija gojaznosti značajno poboljšava mnoga medicinska stanja:

 • Reguliše se visoki krvni pritisak. 70% pacijenata prestane da uzima lekove za hipertenziju.
 • Popravlja se nivo holesterola u krvi. Više od 80% pacijenata navodi normalan nivo holesterola 2-3 meseca nakon operacije.
 • Smanjuje se rizik od razvoja srčanih bolesti zbog manjeg opterećenja srca.
 • Dijabetes je usporen. Oko 70% -85% bolesnika s dijabetesom tipa 2 može da održava normalan nivo šećera u krvi bez lekova.
 • Astma i respiratorni problemi su znatno manji, a neki pacijenti se potpuno oporave.
 • Poremećaji spavanja povezani sa gojaznošću, poput apneje u snu, se leče.
 • Ublažavaju se bolovi u zglobovima i leđima uzrokovani viškom kilograma.

Je li barijatrijska hirurgija sigurna?

Operacija gojaznosti može biti spasonosno rešenje za izrazito gojazne osobe. Međutim, to je velika operacija koja nosi određene rizike i nuspojave, kao što su krvni ugrušci, infekcije i krvarenje. Sve su to uslovi kojima se može upravljati. Osim toga, dugoročne prednosti barijatrijske hirurgije prevazilaze potencijalne rizike. U Centru za gojaznost Acibadem, multidisciplinarni tim stručnjaka sprovodi opsežnu procenu, kako se osiguralo da svaki pacijent dobije najprikladniji zdravstveni postupak. Barijatrijska hirurgija generalno je sigurna ako se izvodi u iskusnom centru koji može da reši i moguće komplikacije.

Zašto odabrati Centar za gojaznost Acibadem?

U poslednje vreme pacijenti iz celog sveta putuju na barijatrijske operacije u Tursku. Privlači ih mogućnost da odmah dobiju lečenje i reše problem gojaznosti, po pristupačnoj ceni, uz izuzetno pozitivne rezultate. Centar za gojaznost Acibadem ističe se među zdravstvenim ustanovama po sledećem:

 • Iskusan multidisciplinarni tim. Lečenje gojaznosti je timska igra. Sveobuhvatni proces može uključivati stručnjake iz gastroenterologije, endokrinologije, psihijatrije, nutricioniste, hirurgije, plastične hirurgije, i iz drugih oblasti medicine. U Centru za gojaznost Acibadem, svi blisko sarađuju za najbolji ishod za svakog pacijenta, i stopu uspešnosti od preko 90%.
 • Najsavremenija oprema. Poznati smo po kontinuiranom ulaganju u najnovija sredstva i uređaje koji olakšavaju posao zdravstvenim stručnjacima. Našim hirurzima izvođenje barijatrijske hirurgije omogućeno je uz upotrebu naprednih laparoskopskih tehnika i robotske hirurgije.
 • Usluga A klase za sve pacijente. Naš Međunarodni centar za pacijente obezbeđuje potpunu uslugu za vreme čitavog postupka, od lekarskih pregleda, pojedinosti o putovanju, smeštaja, prevodilaca i dodatnih poseta.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search