Lečenje proširenih vena - ACIBADEM Srbija
Proširene vene uzroci, simptomi i lečenje

Proširene vene uzroci, simptomi i lečenje

Šta su proširene vene?

Proširene vene ili varikozne vene nastaju kada se vene, koe su lokalizovane neposredno ispod kože uvećaju, uvrnu, ispupče i postanu vidljivije, plavkaste ili tamnoljubičaste boje. Ovo stanje obično utiče na noge i stopala. Susreće se kod 20% odrasle populacije, a s godinama taj procenat postaje sve veći. Nakon 50. godine, smatra se da svaka druga osoba ima proširene vene. Veća je verovatnoća da će žene, sve osobe s prekomernom telesnom težinom i oni koji moraju dugo da stoje ili sede za stolom, dobiti proširene vene.

Paučaste vene blaži su oblik proširenih vena. To su kapilarni varikoziteti, obično crvene boje i prečnika manjeg od 1 mm. Na površini kože mogu izgledati kao paukova mreža.

Šta su uzročnici proširenih vena?

Varikozna vena nastaje kada mali zalistak unutar vene prestane ispravno da radi. Krv se više ne usmerava u srce efikasno već se nakuplja u samoj veni i time još više deformiše zalistak. Povećani pritisak čini zid krvnog suda slabijim, vena se širi i postaje vidljiva.

Hormon estrogen može takođe uticati na zid vene i ubrzati stvaranje proširenja. Zbog toga se ovo stanje javlja češće kod žena. Upotreba kontracepcijskih pilula i trudnoća takođe mogu doprineti stvaranju proširenih krvnih sudova. Rizik je veći za one koji u porodici već imaju nekog s varikozitetima. Faktori rizika obuhvataju sve osobe koje prekomerno sede ili stoje, imaju prekomernu telesnu težinu, izložene su toploti i vrućoj klimi, imaju problem sa hroničnom opstipacijom, nose dodatke kao što su štitnici za kolena, trake za kolena ili cipele sa visokom štiklom.

Simptomi proširenih vena

Natečene vene imaju karakterističan izgled i zato je najčešća pritužba pogoršanje izgleda nogu. Osim vidljivog dela, uobičajeni simptomi proširenih vena su:

 • Postupno pojačan osećaj težine ili bola u nogama tokom dana
 • Oticanje nogu, prvo uveče, a kasnije kontinuirano tokom dana
 • Noćni grčevi zbog venske hipertenzije uzrokovane nakupljanjem krvi u nogama
 • Svrabež, toplina, žarenje ili pulsiranje u nozi
 • Sitne modrice koje nastaju spontano ili nakon blagog udarca u nogu
 • Smeđe-ljubičaste fleke oko članka, promene u boji kože
 • Rane na nogama ili članku koje teško zarastaju
 • Sindrom nemirnih nogu koji se ponekad javlja

Simptomi proširenih vena mogu se razlikovati od osobe do osobe. Obično su intenzivniji tokom vrelih dana i meseci ili produženog perioda smanjene fizičke aktivnosti.

Faze proširenih vena

Lekari koriste univerzalnu CEAP lestvicu za procenu problema i određivanje načina lečenja varikoznih vena. Faze su klasifikovane na sledeći način:

 • Nema vidljivih i opipljivih znakova venske bolesti
 • Počele su teleangiektazije (paučaste vene) ili retikularne vene
 • Pojava velikih proširenja vena
 • Otok stopala i članaka (edem)
 • Promena boje stopala
 • Promene na koži i delimični kolaps
 • Produženo zarastanje rana
 • Aktivne varikozne rane koje nisu zarasle

U ranoj fazi, simptomi proširenih vena mogu se kontrolisati promenama načina života, kao što su zdrava ishrana, redovno vežbanje i korišćenje kompresivnih čarapa.

Kada se treba zabrinuti zbog proširenih vena?

Proširene vene česta su pojava i mnogim ljudima osim estetskih, ne stvaraju velike probleme. Međutim, ako ste do sada osećali simptome kao što su bol, oticanje ili promene boje kože, obratite se lekaru radi procene i pregleda. Imajte na umu da što duže živite s ovim problemom, veći je i rizik od komplikacija.

Jesu li proširene vene opasne?

Varikozne vene su jedna od bolesti koju pacijenti najviše zanemaruju. Obično se zanemaruje dok ne dođe do ozbiljne faze. Proširene vene nisu samo kozmetički problem. Ako se ne leče, mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija koje direktno mogu ugroziti život.

Hirurško lečenje proširenih vena

Otvorena hirurgija danas je zamenjena minimalno invazivnim metodama lečenja proširenih vena. Često se izvode ambulantno i ne zahtevaju boravak u bolnici. Zahvaljujući novim tehnikama koje se izvode u ACIBADEM-u, puno su bolji i kozmetički rezultati a pacijent dobija maksimalni komfor.

Kako bi odredio pravi tretman, specijalista vaskularne hirurgije radi analize i identifikuje izvorišta koja su uzrok varikoze. Kolor Doppler ultrazvuk je najbolja dijagnostička procedura kod proširenih vena za vizuelizaciju protoka krvi kroz vene. Mapiranje bolesnih vena pomaže u proceni na koje vene treba obratiti pažnju i doneti odluku o načinu lečenja. Lečenje može uključivati:

 • Endovenozna laserska ablacija (EVLA). Vena koja je uzrok varikoziteta se zatvara tankim kateterom koji emituje lasersku energiju iznutra. Najvažnije prednosti ove metode su što traje samo 30 minuta, a pacijent može da hoda odmah nakon zahvata. Uspešnost je čak 94-99%.
 • Ablacija endovenskom radiofrekvencijom (EVRF). Ova tehnika slična je laserskom postupku, ali se vena zatvara drugačijom energijom. Tanki radiofrekvencijski kateter se uvodi u venu, uz davanje energije od 120 °C.  Prilikom ove intervencije ne pravi se spoljni hirurški rez. Svi postupci izvode se supkutano pod kontrolom ultrazvuka.
 • Embolizacija ljepljivim sredstvima (Bioglue). Lečenje proširenih vena lepljivim sredstvima (cijanoakrilat) trenutno je jedna je od najnovijih metoda. Lepak (biolepilo) se veoma pažljivo ubrizgava u venu pod ultrazvučnim nadzorom. Ne prave se rezovi niti šavovi, a efekti su odmah vidljivi.
 • Uklanjanje proširenih vena minirezom (Miniflebektomija). Korišćena samostalno ili u kombinaciji s drugim postupcima, ova tehnika omogućava uklanjanje varikoznih vena koje su izbočene prema spolja kroz vrlo male otvore. Ti ubodi se ne šiju već samo prekrivaju estetskim trakama. Za nekih sedam dana, mesto intervencije potpuno zaraste.
 • Skleroterapija. Ovaj tretman ima za cilj isušivanje proširenih vena u kojem se vrlo finim iglama aplicira sklerozantni lek. Za bolje rezultate ove metode, kompresija zahvaćenog mesta mora se raditi najmanje 2-3 dana. Rezultati skleroterapije postaju vidljivi za nekih 4-6 nedelja. U zavisnosti od slučaja, možda će zatrebati više ponavljanja. Primena skleroterapije na vrlo male krvne sudove naziva se mikroskleroterapija. Za optimalne rezultate potrebne su posebne igle i lupe, kao i iskusan lekar.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search