» Proširene vene uzroci, simptomi i lečenje
Proširene vene uzroci, simptomi i lečenje

Proširene vene uzroci, simptomi i lečenje

Proširene vene uzroci, simptomi i lečenje

Varikozne vene su sve one abnormalne, proširene i uvrnute vene na nogama i stopalima. Ako se ne leče, mogu izazvati nelagodu, bol, čireve i krvne ugruške.

Šta su proširene vene?

Proširene vene ili varikoza nastaju kada se vene neposredno ispod kože uvećaju, uvrnu, ispupče, postanu vidljivije i plavkaste ili tamnoljubičaste boje. Ovo stanje obično utiče na noge i stopala. Susreće se kod 20% odrasle populacije, a s godinama taj procenat postaje sve veći. Nakon 50. godine, smatra se da svaka druga osoba ima proširene vene. Veća je verovatnoća da će žene, sve osobe s prekomernom telesnom težinom i oni koji moraju dugo da stoje ili sede za stolom, dobiti proširene vene.

Paučaste vene blaži su oblik proširenih vena. To su kapilarni varikoziteti, obično crvene boje i prečnika manjeg od 1 mm. Na površini kože mogu izgledati kao paukova mreža.

Šta su uzročnici proširenih vena?

Varikozna vena nastaje kada mali zalistak unutar vene prestane ispravno da radi. Krv se više ne pumpa u srce efikasno već se nakuplja u samoj veni i još više deformiše zalistak. Povećani pritisak čini zid krvnog suda slabijim, vena se širi i postaje vidljiva. Otud pojava varikoze.

Hormon estrogen može takođe uticati na zid vene i ubrzati stvaranje proširenja. Zbog toga se ovo stanje javlja češće kod žena. Upotreba kontracepcijskih pilula i trudnoća takođe mogu doprineti stvaranju proširenih krvnih sudova. Rizik je veći za one koji u porodici već imaju nekog s varikozom. Faktori rizika obuhvataju sve osobe sa sedelačkim načinom života, prekomerne telesne težine, izložene toploti i vrućoj klimi, zatvor, nošenje dodataka kao što su štitnici za kolena, trake za kolena ili cipele s visokom štiklom.

Simptomi proširenih vena

Natečene vene imaju karakterističan izgled i zato je najčešća pritužba pogoršanje izgleda nogu. Osim vidljivog dela, uobičajeni simptomi proširenih vena su:

 • Postupno pojačan osećaj težine ili bola u nogama tokom dana
 • Oticanje nogu, prvo uveče, a kasnije kontinuirano tokom dana
 • Noćni grčevi zbog venske hipertenzije uzrokovane nakupljanjem krvi u nozi
 • Svrabež, toplina, žarenje ili pulsiranje u nozi
 • Sitne modrice koje nastaju spontano ili nakon blagog udarca u nogu
 • Smeđe-ljubičaste fleke oko članka, promene u boji kože
 • Rane na nogama ili članku za koje treba vremena da zarastu
 • Sindrom nemirnih nogu koji se ponekad javlja

Simptomi proširenih vena mogu se razlikovati od osobe do osobe. Obično su intenzivniji tokom vrelih dana i meseci ili produženog perioda smanjene fizičke aktivnosti.

Faze proširenih vena

Lekari koriste univerzalnu CEAP lestvicu za procenu problema i određivanje načina lečenja varikoznih vena. Faze su klasifikovane na sledeći način:

 • C0 – Nema vidljivih i opipljivih znakova venske bolesti
 • C1 – Počele su teleangiektazije (paučaste vene) ili retikularne vene
 • C2 – Sada se pojavljuju velika proširenja vena
 • C3 – Otok stopala i članaka (edem)
 • C4a – Promena boje stopala
 • C4b – Promene na koži i delimični kolaps
 • C5 – Zarastanje rana
 • C6 – Aktivne varikozne rane koje nisu zarasle

U ranoj fazi, simptomi proširenih vena mogu se kontrolisati promenama načina života, kao što su zdrava ishrana, redovnim vežbanjem i kompresivnim čarapama.

Kada se treba zabrinuti zbog proširenih vena?

Proširene vene česta su pojava i mnogim ljudima osim estetskih, ne stvaraju velike probleme. Međutim, ako ste do sada osećali negativne simptome kao što su bol, oticanje ili promene boje kože, obratite se lekaru radi procene i pregleda. Imajte na umu da što duže živite s ovim problemom, veći je i rizik od komplikacija.

Jesu li proširene vene opasne?

Varikoza je jedna od bolesti koju lekari i pacijenti najviše zanemaruju. Obično se zanemaruje dok ne dođe do ozbiljne faze. Proširene vene nisu samo kozmetički problem. Ako se ne leče, ventili koji cure mogu izazvati zgrušavanje i upalu (tromboflebitis) u veni. Ovo stanje dovodi do vaskularnih okluzija i respiratornog otkazivanja u rasponu od okluzije u plućima (plućna embolija) do smrti usled pucanja ugruška.

Hirurško lečenje proširenih vena

Otvorena hirurgija danas je zamenjena minimalno invazivnim metodama lečenja proširenih vena. Često se izvode ambulantno i ne zahtevaju boravak u bolnici. Zahvaljujući novim tehnikama koje se izvode u ACIBADEM-u, puno su bolji i kozmetički rezultati a pacijent dobija maksimalnu udobnost.

Kako bi odredio pravi tretman, specijalista vaskularne hirurgije radi analize i identifikuje izvorišta koja su uzrok varikoze. Kolor Doppler ultrazvuk najbolji je alat za dijagnostikovanje proširenih vena i vizuelizaciju protoka krvi kroz ventile. Mapiranje vena pomaže u proceni na koje vene treba intervenisati. Na osnovu tih nalaza specijalista može da preporuči operaciju ili druge postupke. To može uključivati:

 • Endovenozna laserska ablacija (EVLA). Vena koja je uzrok varikoze se zatvara tankim kateterom koji emituje lasersku energiju iznutra. Najvažnije prednosti ove metode su što traje samo 30 minuta, a pacijent može da hoda odmah nakon zahvata. Uspešnost je čak 94-99%.
 • Ablacija endovenskom radiofrekvencijom (EVRF). Ova tehnika slična je laserskom postupku, ali se vena zatvara drugačijom energijom. Tanki radiofrekvencijski kateter umetne se u venu, a mesto curenja zatvori se davanjem energije od 120 °C. U ovoj zoni se ne radi spoljni hirurški rez. Svi postupci izvode se supkutano pod kontrolom ultrazvuka.
 • Embolizacija ljepljivim sredstvima (Bioglue). Lečenje proširenih vena lepljivim sredstvima (cijanoakrilat) trenutno je jedna je od najnovijih metoda. Lepilo (biolepilo) se veoma pažljivo unosi u venu koja curi pod ultrazvučnim nadzorom. Posuda se neko vreme (1-3 minuta) pritišće da priraste. Ne rade se rezovi ili šavovi, a efekti su vidljivi odmah.
 • Uklanjanje proširenih vena minirezom (Miniflebektomija). Korišćena samostalno ili u kombinaciji s drugim postupcima, ova tehnika omogućava uklanjanje varikoznih nakupina koje su izbočene prema spolja kroz vrlo male rupice. Ti ubodi se ne šiju već samo prekrivaju estetskim trakama. Za nekih sedam dana, punkcija je potpuno zatvorena.
 • Skleroterapija. Ovaj tretman ima za cilj isušivanje proširenih vena u kojem se vrlo finim iglama daje sklerozantni lek. Zatvorenu venu telo rastapa i vremenom je eliminiše. Za bolje rezultate ove metode, kompresija zahvaćenog mesta mora se raditi najmanje 2-3 dana. Rezultati skleroterapije postaju vidljivi za nekih 4-6 nedelja. U zavisnosti od slučaja, možda će zatrebati više ponavljanja. Primena skleroterapije na vrlo male krvne sudove naziva se mikroskleroterapija. Za optimalne rezultate potrebne su posebne igle i lupe, kao i iskusan lekar.

TRETMANI

TEHNOLOGIJA

ACIBADEM

×
Search